Ciasto kubanka
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (155 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Kakao 16% (proszek) (16 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (75 g)
- Mleko 2% (500 ml)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Masło (200 g)
- Krem czekoladowy typu nutella (60 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Mascarpone (250 g)
- Cukier puder (40 g)
- Herbatniki (250 g)
- Dżem porzeczkowy (300 g)
- Czekolada mleczna (50 g)
Przepis na ciasto kubanka krok po kroku
Nastaw piekarnik i nagrzej go do 160 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuść w szklance wody.
Białka oddziel od żółtek
25 g skrobi, 105 g mąki oraz kakao przesiej.
Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli, dodając także stopniowo 110 g cukru podczas miksowania.
Gdy białka będą ubite, miksuj i dodawaj żółtka stopniowo.
Wsyp składniki suche i wymieszaj całość drewnianą łyżką.
Wlej masę do blaszki i piecz 30 minut. Biszkopt ostudź.
Wlej 250 ml mleka do garnka i ugotuj. Drugie 250 ml zmiksuj z 45 g cukru, żółtkami, 50 g skrobi ziemniaczanej oraz 45 g mąki pszennej.
Gdy mleko się zagotuje, dodaj zmiksowane składniki i szybko wymieszaj, by nie powstały grudki.
Ugotowany budyń dobrze ostudź.
Gdy budyń będzie zimny, ubij miękkie masło, dodając do niego po łyżce budyniu oraz nutelli.
Śmietankę ubij razem z cukrem pudrem.
Do ubitej śmietanki dodaj aromat waniliowy oraz mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.
Zimny biszkopt nasącz kawą.
Wyłóż krem z nutellą.
Na kremie czekoladowym wyłóż herbatniki.
Posmaruj je dżemem.
Zrób kolejną warstwę z herbatników.
Na herbatnikach ułóż krem śmietankowy.
Posyp ciasto z wierzchu kakaem i startą na tarce czekoladą.
Ciasto schładzaj przez minimum całą noc w lodówce.
-
Beza pavlova
-
Tort bezowy
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto z mascarpone
Więcej informacji na temat ciasta kubanka
Ciasto kubanka jest znakomitym pomysłem na pyszne ciasto z kremem czekoladowym oraz śmietankowym, przełamane kwaśnym smakiem dżemu. To prosty przepis na dobre ciasto z serkiem mascarpone. By przepis na ciasto kubanka był niebanalny, biszkopt ma kawowy smak. Krem czekoladowy jest wzbogacony o nutellę, więc składniki dobrze się komponują. Chociaż nie należy do deserów bez pieczenia, zdecydowanie warto je przygotować. Sprawdź, jak zrobić ciasto kubanka. To najlepszy pomysł na genialny deser do kawy.
Ciasto kubanka jest to pyszne ciasto z kremem. Złożony jest z czekoladowego biszkoptu, który nasączony jest kawą. Kolejną warstwą jest krem czekoladowy, który przykryty jest herbatnikami przełożonymi pysznym dżemem porzeczkowym. Ostatnią warstwą jest krem śmietankowy z dobrym, waniliowym smakiem. Ciasto ozdób takimi składnikami jak kakao i czekolada. Nie zalicza się do ciast bez pieczenia, ponieważ do jego zrobienia należy przygotować biszkopt. By mieć prosty przepis na ciasto bez pieczenia, warto więc wykorzystać gotowy biszkopt ze sklepu.
Dobre ciasto z kremem z serka mascarpone oraz z nutellą z pewnością jest połączeniem idealnym. Użyj tego prostego przepisu i nie zwlekaj. Jak zrobić ciasto kubanka? Przygotuj składniki oraz piekarnik i blaszkę. Zalej też kawę rozpuszczalną wodą. Woda nie musi być gorąca. Kawa rozpuszczalna rozpuści się także w wodzie zimnej. Masło powinno mieć temperaturę pokojową i być miękkie. Śmietanka i mascarpone koniecznie użyj zimne. Przepis na ciasto kubanka zacznij od zrobienia biszkoptu. Ubij białka z cukrem, dodaj żółtka. Na końcu wsyp mąki oraz kakao i wymieszaj. Przelej masę do blaszki i upiecz (do suchego patyczka). Biszkopt należy ostudzić i dopiero wtedy przygotować krem z czekoladą. Połowę mleka zagotuj, a drugą połowę zmiksuj z żółtkami, cukrem i mąkami. Budyń także należy ochłodzić. Ubij masło, dodając do niego zimny budyń oraz nutellę. Czas na śmietankę z mascarpone. Najpierw ubij śmietankę z cukrem pudrem. Po ubiciu dodaj serek mascarpone i aromat waniliowy. Złóż ciasto: biszkopt polej kawą. Wyłóż krem z nutellą. Następnie na nim ułóż herbatniki, które należy posmarować dżemem. Dżem przykryj herbatnikami oraz wyłóż krem z serka mascarpone. Wierzch posyp kakao oraz czekoladą startą na tarce. Ciasto kubanka jest gotowe. Jak zrobisz ciasto kubanka, przechowuj je w lodówce minimum jedną noc, zanim je spróbujesz.
*Dobry pomysł na nasączenie ciasta to użycie także naparu z herbaty. Do przepisu na ciasto kubanka do zmoczenia biszkoptu świetnie sprawdzi się także dodatek alkoholu (wódki lub rumu).
Alergeny w cieście kubanka
Lista alergenów dla ciasta kubanka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- krem czekoladowy typu nutella
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- Herbatniki
- Czekolada mleczna
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
W przepisie na ciasto kubanka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- napar z kawy
Wartości odżywcze ciasta kubanka
Ciasto jest źródłem węglowodanów oraz tłuszczu. Jest to wypiek wysokokaloryczny.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.