Ciasto kubanka

Opublikowano: 28.02.2022 r., 12:41 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Warstwowe ciasto z kremem czekoladowym
Ciasto kubanka
Ciasto Kubanka jest znakomitym pomysłem na pyszne ciasto z kremem czekoladowym oraz śmietankowym, przełamane kwaśnym smakiem dżemu.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
455 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 18 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (155 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) (16 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (75 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło (200 g)
  • Krem czekoladowy typu nutella (60 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier puder (40 g)
  • Herbatniki (250 g)
  • Dżem porzeczkowy (300 g)
  • Czekolada mleczna (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, aromat waniliowy, napar z kawy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, papilotki do muffinek, tarka, duża miska, sitko, blaszka do pieczenia 22x32

Przepis na ciasto kubanka krok po kroku

Nastaw piekarnik i nagrzej go do 160 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuść w szklance wody.

Białka oddziel od żółtek

25 g skrobi, 105 g mąki oraz kakao przesiej.

Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli, dodając także stopniowo 110 g cukru podczas miksowania.

Gdy białka będą ubite, miksuj i dodawaj żółtka stopniowo.

Wsyp składniki suche i wymieszaj całość drewnianą łyżką.

Wlej masę do blaszki i piecz 30 minut. Biszkopt ostudź.

Wlej 250 ml mleka do garnka i ugotuj. Drugie 250 ml zmiksuj z 45 g cukru, żółtkami, 50 g skrobi ziemniaczanej oraz 45 g mąki pszennej.

Gdy mleko się zagotuje, dodaj zmiksowane składniki i szybko wymieszaj, by nie powstały grudki.

Ugotowany budyń dobrze ostudź.

Gdy budyń będzie zimny, ubij miękkie masło, dodając do niego po łyżce budyniu oraz nutelli.

Śmietankę ubij razem z cukrem pudrem.

Do ubitej śmietanki dodaj aromat waniliowy oraz mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.

Zimny biszkopt nasącz kawą.

Wyłóż krem z nutellą.

Na kremie czekoladowym wyłóż herbatniki.

Posmaruj je dżemem.

Zrób kolejną warstwę z herbatników.

Na herbatnikach ułóż krem śmietankowy.

Posyp ciasto z wierzchu kakaem i startą na tarce czekoladą.

Ciasto schładzaj przez minimum całą noc w lodówce.

Jak oceniasz przepis na ciasto kubanka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta kubanka

Ciasto kubanka jest znakomitym pomysłem na pyszne ciasto z kremem czekoladowym oraz śmietankowym, przełamane kwaśnym smakiem dżemu. To prosty przepis na dobre ciasto z serkiem mascarpone. By przepis na ciasto kubanka był niebanalny, biszkopt ma kawowy smak. Krem czekoladowy jest wzbogacony o nutellę, więc składniki dobrze się komponują. Chociaż nie należy do deserów bez pieczenia, zdecydowanie warto je przygotować. Sprawdź, jak zrobić ciasto kubanka. To najlepszy pomysł na genialny deser do kawy.

Ciasto kubanka jest to pyszne ciasto z kremem. Złożony jest z czekoladowego biszkoptu, który nasączony jest kawą. Kolejną warstwą jest krem czekoladowy, który przykryty jest herbatnikami przełożonymi pysznym dżemem porzeczkowym. Ostatnią warstwą jest krem śmietankowy z dobrym, waniliowym smakiem. Ciasto ozdób takimi składnikami jak kakao i czekolada. Nie zalicza się do ciast bez pieczenia, ponieważ do jego zrobienia należy przygotować biszkopt. By mieć prosty przepis na ciasto bez pieczenia, warto więc wykorzystać gotowy biszkopt ze sklepu.

Dobre ciasto z kremem z serka mascarpone oraz z nutellą z pewnością jest połączeniem idealnym. Użyj tego prostego przepisu i nie zwlekaj. Jak zrobić ciasto kubanka? Przygotuj składniki oraz piekarnik i blaszkę. Zalej też kawę rozpuszczalną wodą. Woda nie musi być gorąca. Kawa rozpuszczalna rozpuści się także w wodzie zimnej. Masło powinno mieć temperaturę pokojową i być miękkie. Śmietanka i mascarpone koniecznie użyj zimne. Przepis na ciasto kubanka zacznij od zrobienia biszkoptu. Ubij białka z cukrem, dodaj żółtka. Na końcu wsyp mąki oraz kakao i wymieszaj. Przelej masę do blaszki i upiecz (do suchego patyczka). Biszkopt należy ostudzić i dopiero wtedy przygotować krem z czekoladą. Połowę mleka zagotuj, a drugą połowę zmiksuj z żółtkami, cukrem i mąkami. Budyń także należy ochłodzić. Ubij masło, dodając do niego zimny budyń oraz nutellę. Czas na śmietankę z mascarpone. Najpierw ubij śmietankę z cukrem pudrem. Po ubiciu dodaj serek mascarpone i aromat waniliowy. Złóż ciasto: biszkopt polej kawą. Wyłóż krem z nutellą. Następnie na nim ułóż herbatniki, które należy posmarować dżemem. Dżem przykryj herbatnikami oraz wyłóż krem z serka mascarpone. Wierzch posyp kakao oraz czekoladą startą na tarce. Ciasto kubanka jest gotowe. Jak zrobisz ciasto kubanka, przechowuj je w lodówce minimum jedną noc, zanim je spróbujesz.

*Dobry pomysł na nasączenie ciasta to użycie także naparu z herbaty. Do przepisu na ciasto kubanka do zmoczenia biszkoptu świetnie sprawdzi się także dodatek alkoholu (wódki lub rumu).

Alergeny w cieście kubanka

Lista alergenów dla ciasta kubanka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Herbatniki
    • Czekolada mleczna
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

W przepisie na ciasto kubanka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • napar z kawy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasta kubanka

na 100g gotowej potrawy

Ciasto jest źródłem węglowodanów oraz tłuszczu. Jest to wypiek wysokokaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
293.85
455.46
Białko (g)
5.09
7.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
26.27
40.72
Węglowodany przyswajalne (g)
25.54
39.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
1.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
18.94
29.35
Tłuszcze nasycone (g)
15.14
23.46
Tłuszcze nienasycone (g)
3.80
5.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
140.50
217.77
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
67.42
104.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.98
1.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kubanka 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta kubanka

Koszt składników
89.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
155 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 155 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
16 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 16 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
75 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 75 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Krem czekoladowy typu nutella
60 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.89
Za 60 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Dżem porzeczkowy
300 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
12.27
Za 300 g
Czekolada mleczna
50 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 50 g
Koszt składników
89.50