Ciasto kruche

Kruche ciasta
Przepisy na kruche ciasto

Ciasto kruche ma wiele zalet. Pieczenie go nie jest trudne i można nawet zaangażować dzieci do prac kuchennych. Kruche ciasteczka są trwałe i można je długo przechowywać. Samodzielnie upieczone kruche ciastka będą nie tylko smaczną przekąską, atrakcją dla gości, lecz także przekąską do zabrania do pracy lub na drogę. Ciasto kruche zawdzięcza kruchą strukturę dużej zawartości tłuszczu. Dlatego też główne składniki tego ciasta to mąka, tłuszcz stały i żółtka. Ciasto kruche używamy do wyrobu babeczek nadziewanych, spodów do ciast, małych ciasteczek o różnych kształtach, jak również do wypieków wytrawnych jak słone tarty, paszteciki czy kulebiaki.

Jak zrobić idealne ciasto kruche? Sprawdzone przepisy

Każdy pamięta pieczenia kruchych ciasteczek w domu rodzinnym, gdy dzieci mogły się wykazać pomaganiem rodzicom. Pieczenie było nie tylko nauką sztuki kulinarnej, lecz także dobrą zabawą. Dziś kruche ciasteczka możemy po prostu kupić. Warto jednak poznać dobry, sprawdzony przepis na kruche ciasta i ciasteczka, gdyż ich robienie i pieczenie jest naprawdę łatwe i satysfakcjonujące. Ciasteczka własnoręcznie upieczone i udekorowane będą idealną atrakcją dla gości. Ciasto kruche stanowi też spód do placków z różnego rodzaju nadzieniem, jak serniki, makowce, ciasta z owocami i wiele innych.

Pyszne ciasto kruche w kuchni polskiej i światowej

Do czego służy ciasto kruche

Babeczki i ciasteczka kruche możemy kupić w wersji gotowej. Jednak robiąc ciastka w domu mamy kontrolę nad procesem produkcji i wiemy jakie zawierają one składniki. Warto poznać tajniki wypieku ciasta kruchego, gdyż jest to jedno z ciast najłatwiejszych i najszybszych do wykonania. Wypiek jest tak łatwy, że do robienia domowych ciasteczek możemy zachęcić dzieci, które polubią prace kuchenne i sztukę kulinarną.

Ciasto kruche, czyli ciasto o kruchej, twardej strukturze, stosuje się do wypieków słodkich i wytrawnych. Z ciasta kruchego robimy pyszne babeczki, ciasteczka, rogaliki, babeczki nadziewane oraz słodkie tarty i tarteletki. Ciasto kruche stanowi również spód do wielu innych ciast, jak serniki, ciasta z owocami, szarlotki, makowce, mazurki, torty i wiele innych. Ciasto kruche sprawdza się również do wypieków wytrawnych jak tarty i tarteletki, paszteciki, kulebiaki i wiele innych.

W kuchni polskiej z ciasta kruchego robimy małe ciasteczka wykrawane przy pomocy foremek o różnym kształcie. Pieczemy również spody babeczek, które następnie nadziewane są kremem i owocami. Popularne wypieki kuchni polskiej, jak szarlotka lub sernik, posiadają spód z ciast kruchego. Tradycyjnym ciastem kruchym, które jada się w czasie świąt wielkanocnych, jest mazurek.

Najlepsze ciasta kruche w kuchniach świata

Specjałem francuskiej kuchni jest tarta. Do wypieku służą specjalne, okrągłe i niskie foremki, które wylepiamy ciastem kruchym. Po upieczeniu tartę nadziewa się tym, co mamy w lodówce, tworząc różne pomysły na wypieki. We Francji każdy region ma swój specjał z ciasta kruchego, jak tarta Tatin, tarta cytrynowa, tarta czekoladowa i wiele innych. Na wierzchu tarty układamy słodkie kremy i owoce. Pyszne tarty wytrawne powstają poprzez wykładanie tarty warzywami, mięsem lub serem.

Ciasto kruche stanowi przysmak również w kuchni brytyjskiej. Na święta robi się mince pie, czyli placek nadziewany suszonymi owocami. Na kruchym cieście powstają placki z jabłkami lub z rabarbarem. Tradycyjnym elementem kuchni brytyjskiej są wytrawne paszteciki z mięsem z ciasta kruchego.

Z ciasta kruchego, półkruchego lub drożdżowego powstaje kulebiak, czyli placek z kapustą, wywodzący się z kuchni rosyjskiej. Ciasta kruche występują również w kuchni włoskiej, jak sbrisolona w kuchni lombardzkiej lub ciasto z owocami crostata. Najsłynniejszym chyba ciastem kruchym świata jest amerykański apple pie, czyli ciasto z jabłkami z charakterystyczną kratką na wierzchu.

Sprawdzony przepis na idealne ciasto kruche

Dobry przepis na najlepsze ciasto kruche - składniki i zasady pieczenie

Kruchą strukturę ciasta wywołuje zawarty w nim tłuszcz. Dlatego też głównie składniki ciasta kruchego to: mąka, tłuszcz oraz jajka. Jak właściwie dobrać składniki, aby uzyskać idealne ciasto? Mąka powinna posiadać słaby gluten, dlatego też najlepsza jest krupczatka. Ciasto zawdzięcza swą kruchość dużej zawartości tłuszczu, dlatego też do wyrabiania stosuje się masło, margarynę lub smalec, lub mieszankę tych składników. Z jaj stosuje się głównie żółtka, gdyż białko zwiększa plastyczność ciasta. Jeśli chcemy, aby ciasto było jak najbardziej kruche używamy żółtek ugotowanych.

Najlepsze zasady, jakie należy przestrzegać, aby zrobić idealne ciasto kruche:

  • mąka powinna być przesiana,
  • tłuszcz powinien być schłodzony,
  • należy unikać długiego kontaktu ciasta z ciepłymi dłońmi,
  • po wyrobieniu ciasto należy schłodzić w lodówce,
  • temperatura pieczenia nie powinna przekroczyć 200 stopni.

Dobry, sprawdzony przepis na najlepsze kruche ciasto

Pieczenie kruchego ciasta lub ciasteczek nie jest trudne, ani pracochłonne. Właściwie jest to jedno z najłatwiejszych ciast. Szczególnie pieczenie ciasteczek jest tak łatwe, że może stać się ono wspólną zabawa rodzinną, kiedy to do robienia i wykrawania ciasteczek włączamy dzieci.

Aby zrobić pyszne ciasto kruche składniki wykładamy na stolnicę i wyrabiamy. Do kruchych ciast nie używa się stopionego tłuszczu. Tłuszcz powinien być twardy, schłodzony, zaś aby go wymieszać z mąką kroimy go nożem na małe kawałki. Uzyskane ciasto powinno być twarde.

Wyrobione ciasto należy następnie schłodzić w lodówce. Potem wykładamy je na stolnicę i wałkujemy, aby uzyskać odpowiedni kształt i grubość do wyłożenia blachy lub do wykrawania ciasteczek. Ciasto pieczemy od 15 do 30 minut. Ważne jest, aby temperatura pieczenia nie była zbyt wysoka. Wysoka temperatura sprawi, że tłuszcz wytopi się z ciasta i nie będzie ono tak kruche, jak miało być.

Najlepsze pomysły na pyszne kruche ciasto i ciasteczka

Jak zrobić pyszne, domowe ciasteczka

Najprostszym i najłatwiejszym wypiekiem z ciasta kruchego są małe, kruche ciasteczka maślane. Wykonanie jest tak łatwe, że można zaangażować dzieci, które będą miały świetną zabawę z wykrawania i dekorowania ciastek. Ciasteczka kruche są trwałe i można je dość długo przechowywać, najlepiej w blaszanym pudełku.

Do ciasteczek kruchych dodajemy dodatkowy składnik, jakim jest proszek do pieczenia. Po rozwałkowaniu gotowego ciasta wycinamy różne kształty przy pomocy foremek. Ciasteczka można urozmaicić dodając do nich kawałki czekolady lub kakao. Szczególnie fajnym zajęciem jest dekorowanie ciasteczek przy pomocy lukru lub glazury.

Ciasteczka możemy zrobić również w formie dietetycznej. Cukier zastępujemy erytrolem lub ksylitolem. Ciasteczka świetnie wychodzą z mąki orkiszowej, owsianej lub samopszy.

Sprawdzony przepis na kruche ciasto z jabłkiem

Najbardziej znane kruche ciasto, czyli amerykański apple pie, nie trudno zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy wyrobić ciasto z mąki, schłodzonego masła i zimnej wody z lodówki. Rozwałkowanym ciastem wylepiamy okrągłą foremkę. Wypełniamy wierzch kawałkami jabłka obtoczonymi w mieszance cukru, cynamonu, mąki i przypraw. Resztę kruchego ciasta wykorzystujemy do zrobienia charakterystycznej kratki. Ciasto kroimy na paski i układamy na wierzchu jabłecznika. W końcowym etapie całość smarujemy rozbełtanym jajkiem. Najtrudniejszym etapem jest samo pieczenie. Ciasto możemy wyjąć z formy dopiero, gdy całkowicie wystygnie.

Klasycznym ciastem kuchni polskiej jest szarlotka na kruchym cieście. Spód szarlotki robimy z ciasta kruchego, według tradycyjnego przepisu. Ciastem wylepiamy formę. Na wierzchu należy rozsmarować mus jabłkowy lub ułożyć kawałki jabłek. Wierzch tradycyjnej, polskiej szarlotki tworzymy układając na warstwie jabłek kawałki kruchego ciasta uformowane palcami lub rozwałkowane.

Ciasto kruche - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto