Ciasto krówkowe
- Herbatniki (400 g)
- Masa krówkowa (450 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
- Śmietanka kremowa 36% (700 ml)
- Mascarpone (500 g)
- Cukier puder (40 g)
- Mleko 2% (100 ml)
Przepis na ciasto krówkowe krok po kroku
Do blachy wyłóż papier do pieczenia.
Na dno blaszki wyłóż herbatniki.
Herbatniki polej częścią mleka.
Posmaruj herbatniki 400 g masy kajmakowej.
Wyłóż kolejną warstwę herbatników. Ponownie polej mlekiem.
W misce umieść 200 ml śmietanki oraz mascarpone. Ubijaj do momentu, aż krem stanie się gęsty - nie za długo! Dodaj 50 g masy kajmakowej oraz połowę cukru pudru. Całość zmiksuj do połączenia składników (wystarczy 20-30 sekund).
Masę wyłóż na herbatniki i przykryj warstwą herbatników. Polej herbatniki mlekiem.
Ubij na gęsty krem 500 ml śmietanki z resztą cukru pudru, 2 opakowaniami śmietan-fixu oraz kilkoma kroplami aromatu waniliowego.
Wyłóż bitą śmietanę na wierzch i posyp startą na tarce czekoladą.
Ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
-
Serniczki na zimno
-
Tradycyjne tiramisu
-
Blok czekoladowy
-
Charlotte
-
Milky way
-
Ciasto bez pieczenia
-
3 bit
-
Kinder country
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Ciasto góra lodowa
-
Śmietanowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Banoffee
-
Galaretkowiec
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasta bez pieczenia
Więcej informacji na temat ciasta krówkowego
Ekspresowe, łatwe i pyszne ciasto krówkowe jest idealne na deser z masą krówkową. To sprawdzony przepis, który z pewnością Cię nie zawiedzie. Przepis na ciasto krówkowe (inaczej „krówka”) jest bardzo dobrym przykładem na ciasto bez pieczenia. Krówka składa się ze słodkiego kajmaku, herbatników, masy z kajmakiem oraz bitej śmietany. To jest idealne połączenie. Nie ma chyba nic łatwiejszego do zrobienia. Nie wiesz jak zrobić ciasto krówkowe? Poznaj ten sprawdzony przepis i zrób ciasto krówkowe nawet bez żadnej okazji.
Ciasto krówkowe, zwane inaczej „krówką”, jest ułatwionym, sprawdzonym przepisem na deser bez pieczenia. Jest ciastem na zimno, więc nie potrzebujesz piekarnika. Składa się z herbatników przełożonych warstwami z masy krówkowej, śmietanki z mascarpone z kajmakiem oraz bitej śmietany. Na wierzchu znajduje się starta czekolada. Jest to pyszny sposób na łatwe ciasto. Przepis na ciasto krówkowe jest dobre nie tylko na co dzień. Nada się też na większe imprezy czy spotkania rodzinne. Jak robisz ciasto krówkowe, przygotuj je najlepiej dzień wcześniej. Powinno się chłodzić minimum 3 godziny przed podaniem. Dzięki temu herbatniki jeszcze bardziej zmiękną. Ciasto będzie się lepiej kroiło i zrobi się bardziej zwarte. Ponadto placek będzie lepszy.
To łatwe ciasto „krówka” jest pyszne. Z tego powodu nie wahaj się i zrób dobre ciasto krówkowe już dziś. Jak zrobić ciasto krówkowe? Wystarczy przygotować blaszkę do pieczenia – ją należy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki. Należy je zmiękczyć niewielką ilością mleka. W przepisie na ciasto krówkowe należy każdą warstwę herbatników polewać mlekiem, by były one miękkie. Nie przesadzaj jednak z ilością mleka, by herbatniki za bardzo się nie rozmiękły. Na herbatnikach rozsmaruj kajmak i przykryj go herbatnikami. Przygotuj masę śmietankową z masą krówkową. Ubij śmietankę razem z mascarpone, a następnie dodaj cukier oraz kajmak. Wszystko zmiksuj. Krem ten wyłóż na herbatniki i ponownie ułóż warstwę ciasteczek. Teraz wykonaj bitą śmietanę. Ubij śmietankę ze śmietan-fixem, cukrem pudrem oraz aromatem waniliowym. Wyłóż na wierzch i całość posyp startą na tarce czekoladą. Placek należy schłodzić.
Bardzo ważne przy robieniu placka jest to, by śmietanka była bardzo dobrze schłodzona. Jest to klucz do szybszego i łatwiejszego ubicia śmietanki. Przy ubijaniu śmietanki pamiętaj o tym, by jej nie przebić. Wtedy zacznie robić się masło. By ułatwić sobie rozprowadzanie kajmaku na herbatnikach, dobrze jest podgrzać masę. Jak kajmak jest rzadszy, lepiej jest go rozsmarować.
Alergeny w cieście krówkowym
Lista alergenów dla ciasta krówkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- masa krówkowa
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
- Mleko 2%
Wartości odżywcze ciasta krówkowego
W przepisie znajduje się duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Deser jest wysokokaloryczny.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
"W misce umieść 200 ml śmietanki oraz mascarpone. Ubij (powinien być gęsty krem). Dodaj 50 g masy kajmakowej oraz połowę cukru pudru. Całość zmiksuj do połączenia składników (wystarczy 20 sekund). ".
"Ubij 500 ml śmietanki z resztą cukru pudru, 2 opakowaniami śmietan-fixu oraz kilkoma kroplami aromatu waniliowego." - oznacza to, że do śmietanki dodaje się od razu wszystkie składniki i ubija się wszystko razem - na gęsty krem.
Pamiętać należy, że śmietanka musi być dobrze schłodzona, co jest zaznaczone w opisie przepisu.