Przepis na ciasto królową śniegu krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 200 g
- Jajko 4 szt.
- Cukier 200 g
- Śmietanka kremowa 30% 400 g
- Mleko 3,2% 500 ml 2 szklanki
- Budyń (proszek) 50 g
- Galaretka 300 g
- Biszkopty 150 g
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.
Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 40 minut.
Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Budyń rozpuść w mleku.
Dodaj cukier i wymieszaj.
Gotuj na średnim ogniu przez 4 minuty.
Zdejmij z ognia i dodaj do budyniu jedną galaretkę.
Wymieszaj dokładnie i pozostaw do wystudzenia.
Jedną galaretkę rozpuść w 350 ml wrzątku i wystudź.
W misce umieść śmietankę kremówkę i ubij na sztywną pianę.
Wlej lekko stężałą galaretą i wymieszaj dokładnie.
W 750 ml gorącej wody rozpuść pozostałą galaretkę i wystudź.
Na biszkopt wyłóż masę budyniową.
Na niej wyłóż biszkopty i masę śmietanową.
Całość zalej tężejącą galaretką i schłodź w lodówce przez 8 godzin.
Podziel na porcje i podawaj na małym talerzyku.
-
Galaretkowiec
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto pszczółka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Ciasto kubuś
-
Sernik mango
-
Biszkopt z galaretką
-
Ciasto popapraniec
-
Sernik bez sera
-
Ciasto z truskawkami i mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Ciasto orchidea
-
Kora orzechowa
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasto z truskawkami i galaretką
-
Ciasto bez pieczenia z galaretką
-
Biszkopt z truskawkami i galaretką
-
Ciasto chmurka
-
Ciasta z galaretką

(liczba kalorii)
Ciasto królowa śniegu - cechy przepisu
Więcej o cieście królowej śniegu
Ciasto królowa śniegu to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na kolorowe ciasto będzie idealny na kinder party dla dzieci i dorosłych. Ciasto z kremem i galaretką jest bardzo kremowe i idealnie sprawdzi się podane z dodatkiem kawy lub herbaty. Przepis na ciasto królowa śniegu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, śmietanka kremówka, mleko, budyń, galaretka niebieska, biszkopty.
Jak zrobić ciasto królowa śniegu? Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Budyń rozpuść w mleku. Dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 4 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj do budyniu galaretkę. Wymieszaj dokładnie i pozostaw do wystudzenia. Galaretkę rozpuść we wrzątku i wystudź. W misce umieść śmietankę kremówkę i ubij na sztywną pianę. Wlej połowę lekko stężałej galaretki i wymieszaj dokładnie. Na biszkopt wyłóż masę budyniową. Na niej wyłóż biszkopty i masę śmietanową. Całość zalej tężejącą galaretką i schłodź w lodówce przez 8 godzin. Podziel na porcje i podawaj na małym talerzyku. Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry.
Podsumowując: najlepsze ciasto z kremem sprawdzi się podane na deser dla całej rodziny. Pyszne ciasto jest idealne dla dzieci. Ciasto z kremem śmietanowym można przygotować także z zieloną galaretką. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Wartości odżywcze ciasta królowej śniegu
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w cieście królowej śniegu
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto królową śniegu
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście królowej śniegu
Lista alergenów dla ciasta królowej śniegu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- biszkopty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Mleko 3,2%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty