Przepis na ciasto królową śniegu krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.

Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 40 minut.

Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Budyń rozpuść w mleku.

Dodaj cukier i wymieszaj.

Gotuj na średnim ogniu przez 4 minuty.

Zdejmij z ognia i dodaj do budyniu jedną galaretkę.

Wymieszaj dokładnie i pozostaw do wystudzenia.

Jedną galaretkę rozpuść w 350 ml wrzątku i wystudź.

W misce umieść śmietankę kremówkę i ubij na sztywną pianę.

Wlej lekko stężałą galaretą i wymieszaj dokładnie.

W 750 ml gorącej wody rozpuść pozostałą galaretkę i wystudź.

Na biszkopt wyłóż masę budyniową.

Na niej wyłóż biszkopty i masę śmietanową.

Całość zalej tężejącą galaretką i schłodź w lodówce przez 8 godzin.

Podziel na porcje i podawaj na małym talerzyku.

Ciasto królowa śniegu podane na ciemnym talerzu.
Ciasto królowa śniegu
Koszt przygotowania dania
24.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
501 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Ciasto królowa śniegu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście królowej śniegu

Ciasto królowa śniegu to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na kolorowe ciasto będzie idealny na kinder party dla dzieci i dorosłych. Ciasto z kremem i galaretką jest bardzo kremowe i idealnie sprawdzi się podane z dodatkiem kawy lub herbaty. Przepis na ciasto królowa śniegu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, śmietanka kremówka, mleko, budyń, galaretka niebieska, biszkopty.

Jak zrobić ciasto królowa śniegu? Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Budyń rozpuść w mleku. Dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 4 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj do budyniu galaretkę. Wymieszaj dokładnie i pozostaw do wystudzenia. Galaretkę rozpuść we wrzątku i wystudź. W misce umieść śmietankę kremówkę i ubij na sztywną pianę. Wlej połowę lekko stężałej galaretki i wymieszaj dokładnie. Na biszkopt wyłóż masę budyniową. Na niej wyłóż biszkopty i masę śmietanową. Całość zalej tężejącą galaretką i schłodź w lodówce przez 8 godzin. Podziel na porcje i podawaj na małym talerzyku. Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry.

Podsumowując: najlepsze ciasto z kremem sprawdzi się podane na deser dla całej rodziny. Pyszne ciasto jest idealne dla dzieci. Ciasto z kremem śmietanowym można przygotować także z zieloną galaretką. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

Wartości odżywcze ciasta królowej śniegu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
251.00 kcal
501.99 kcal
Białko
6.28 g
12.56 g

Węglowodany w cieście królowej śniegu

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
38.10 g
76.20 g
Węglowodany przyswajalne
37.99 g
75.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.11 g
0.22 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.17 g
16.35 g
Tłuszcze nasycone
7.26 g
14.51 g
Tłuszcze nienasycone
0.92 g
1.83 g
Cholesterol
51.06 mg
102.12 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto królową śniegu

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
90.87 mg
181.73 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta królowej śniegu 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście królowej śniegu

Lista alergenów dla ciasta królowej śniegu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • biszkopty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko 3,2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Cena przygotowania ciasta królowej śniegu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
50 g
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Galaretka
300 g
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 4
7.20
Za 300 g
Biszkopty
150 g
3.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 150 g
Koszt składników
35.20
Jak oceniasz przepis na ciasto królową śniegu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób