Pierogi z mąki kukurydzianej
- Mąka kukurydziana - 2 szklanki (500 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1/4 szklanki (60 g)
- Jajko (2 szt.)
- Kapusta kiszona (500 g)
- Pieczarki (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
Przepis na pierogi z mąki kukurydzianej krok po kroku
Masło rozpuść w rondelku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
Następnie dodaj drobno pokrojone pieczarki i posiekaną kapustę.
Duś do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Mąkę wsyp do miski, dodaj odrobinę ciepłej wody i zmiksuj.
Wbij jajka i dodaj szczyptę soli. Wyrób ciasto i ugnieć w kulę.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy i wytnij koła za pomocą szklanki.
Włóż farsz na środek każdego wyciętego kółka i zawiń boki.
Pierogi gotuj we wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia.
Więcej informacji na temat pierogów z mąki kukurydzianej
Pierogi z mąki kukurydzianej to idealna alternatywa dla wszystkich osób eliminujących gluten ze swojej diety. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pierogi z mąki kukurydzianej z kapustą i grzybami.
Kwestia farszu tak naprawdę zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Pierogi bezglutenowe mogą być na słodko lub w wersji wytrawnej.
Zatem jak zrobić pierogi z mąki kukurydzianej?
Do ich przygotowania będziesz potrzebować mąkę kukurydzianą, która jest naturalnie bezglutenowa, idealnie sprawdzi się w diecie osób zmagających się z chorobami glutenozależnymi np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę.
Zamiast mąki kukurydzianej możesz użyć innej naturalnie bezglutenowej.
Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu ale ma wysoki indeks glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta takich osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie.
Oprócz tego, będą nam potrzebne jeszcze jajka, odrobina ciepłej wody, mąka ziemniaczana i składniki na farsz.
Połowę mąki wsyp do miski i wlej ciepłą wodę. Połącz składniki za pomocą miksera. Następnie, wbij jajka, wsyp resztę mąki i dodaj odrobinę soli. Wyrób ciasto tak, aby miało jednolitą, delikatną strukturę. W razie potrzeby dodaj więcej ciepłej wody.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej delikatnie mąką i wytnij koła za pomocą szklanki.
Na każde koło połóż przygotowany wcześniej farsz i połącz brzegi ciasta, aby nie kleiło się one do palców, namocz je delikatnie wodą. Tak przygotowane pierogi ugotuj, zaczynając od wrzącej wody.
Pierogi przygotujesz tak naprawdę w 20 minut. Świeżo przygotowane pierogi możesz od razu ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać na obiad lub przygotować większą ilość i zamrozić. Wtedy posłużą Ci one na wiele razy. Domowe pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy, nadal będą dobre.
Przepis na ciasto jest uniwersalny, dlatego wato go zapamiętać, może przydać się do przepisu na pierogi świąteczne w wersji bezglutenowej.
Wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj pyszne pierogi dla całej Twojej rodziny.
Alergeny w pierogach z mąki kukurydzianej
Lista alergenów dla pierogów z mąki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pierogów z mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana jest bezglutenowa, dlatego idealnie sprawdza się w diecie bezglutenowej, jednak jest produktem o wysokim indeksie glikemicznym.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.