Ciasto kinder bueno
- Herbatniki (400 g)
- Mleko 2% (125 ml)
- Krem czekoladowy typu nutella (200 g)
- Czekolada gorzka (150 g)
- Mascarpone (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (700 g)
- Cukier puder (20 g)
- Masło (60 g)
- Miód (50 g)
- Mleko w proszku (130 g)
- Orzechy laskowe (100 g)
- Kakao 16% (proszek) (20 g)
- Baton kinder bueno - 2 opakowania (88 g)
Przepis na ciasto kinder bueno krok po kroku
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Na dnie wyłóż jedną warstwę herbatników.
Polej herbatniki częścią mleka.
Posmaruj herbatniki nutellą i przykryj drugą warstwą herbatników. Ponownie polej herbatniki częścią mleka.
Do miski wrzuć podzieloną czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Ostudź.
Ubij 500 ml śmietanki z cukrem pudrem.
Do śmietanki dodaj 375 g serka mascarpone i zmiksuj.
Masę połącz z ostudzoną czekoladą. Całość zamieszaj.
Wyłóż 3/4 kremu na herbatniki. Polej herbatniki częścią mleka.
Do garnka wlej 200 ml śmietanki. Zagotuj razem z masłem i miodem. Wyłącz ogień.
Zmiksuj z mlekiem w proszku oraz 125 g serka mascarpone.
Posiekaj orzechy i dodaj do masy. Wymieszaj i ostudź.
Masę z orzechami wyłóż na herbatniki.
Przykryj ostatnią warstwą herbatników i polej je mlekiem.
Na wierzch wyłóż resztę kremu z czekoladą i posyp całość kakao.
Udekoruj wierzch batonikiem kinder bueno.
Wstaw ciasto do lodówki na minimum 3 godziny.
-
Serniczki na zimno
-
Tradycyjne tiramisu
-
Blok czekoladowy
-
Charlotte
-
Milky way
-
Ciasto bez pieczenia
-
3 bit
-
Kinder country
-
Ciasto krówkowe
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Ciasto góra lodowa
-
Śmietanowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
3 bit bez pieczenia
-
Banoffee
-
Galaretkowiec
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasta bez pieczenia
Więcej informacji na temat ciasta kinder bueno
Pyszne, łatwe, domowe ciasto bez pieczenia z czekoladą, nutellą i orzechami to coś wspaniałego. Ciasto kinder bueno to dobry i prosty przepis. Smakuje znakomicie, ponieważ nawiązuje do znanego batonika Kinder Bueno. Przepis na ciasto kinder bueno jest dobry zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Znajdzie swoich sympatyków chyba wszędzie. Jest to deser łatwy do zrobienia o pysznym smaku. Jeżeli dobre, domowe słodkości są dla Ciebie, spróbuj tego prostego przepisu. Zobacz, jak zrobić ciasto kinder bueno.
Ciasto kinder bueno jest to deser bez pieczenia. Składa się z kilku warstw przełożonych herbatnikami. Te warstwy to: nutella, masa z czekoladą, masa z orzechami oraz ponownie masa z czekoladą. Wierzch ciasta jest posypany kakao i ozdobiony batonami Kinder Bueno. Przepis na ciasto kinder bueno to pyszna propozycja na czekoladowo-orzechowe ciasto. Jest dobre na każdą okazję. Nada się na zwykłe, niedzielne popołudnie. Sprawdzi się świetnie także na różnych okolicznościach – imieninach, urodzinach czy większych uroczystościach. Jak zrobisz ciasto kinder bueno, otrzymasz naprawdę dobre ciasto bez pieczenia, które da się zrobić w domowych warunkach. Do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika. Dla dziecka to fajna słodycz, która na pewno mu posmakuje.
Pyszne ciasto dla dzieci i dorosłych, które jest łatwe i smaczne, to ciasto kinder bueno. Jest to prosty przepis, który nie zajmie za dużo czasu. Jak zrobić ciasto kinder bueno? Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Dno blaszki wyłóż herbatnikami i nasącz je mlekiem. Posmaruj nutellą i przykryj herbatnikami. Je także należy nasączyć mlekiem. Następnie przygotuj krem z czekoladą. Roztop w kąpieli wodnej czekoladę i wystudź ją. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, dodaj mascarpone oraz czekoladę i zmiksuj. Większą częścią kremu posmaruj herbatniki i przykryj kolejną warstwą herbatników. Zrób krem z orzechami: zagotuj śmietankę z masłem i miodem. Przestań gotować i zmiksuj z mascarpone i mlekiem w proszku. Całość wymieszaj z posiekanymi orzechami. Krem z orzechów wyłóż na herbatniki, wyłóż na nią ostatnią warstwę herbatników. Wierzch posmaruj resztą kremu z czekoladą. Posyp kakao i ozdób batonikiem kinder bueno. Ciasto wstaw do schłodzenia.
Do przepisu na ciasto kinder bueno, śmietanka musi być bardzo dobrze schłodzona. Wtedy zdecydowanie lepiej i szybciej się ubije. Nutellę natomiast dobrze jest trzymać w temperaturze pokojowej, a nawet podgrzać. Wtedy bez problemu rozprowadzisz ją na herbatnikach.
Alergeny w ciieście kinder bueno
Lista alergenów dla ciasta kinder bueno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- baton kinder bueno
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mleko 2%
- krem czekoladowy typu nutella
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
- Mleko w proszku
- baton kinder bueno
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
- baton kinder bueno
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
- Orzechy laskowe
- baton kinder bueno
Wartości odżywcze ciasta kinder bueno
Wysokokaloryczny deser. Zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy dostarczają jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Deser ten ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.