Ciasto kawowe

Opublikowano: 29.09.2022 r., 0:26 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z kremem kawowym
Ciasto kawowe
Niezwykle delikatne i puszyste ciasto kakaowe to najlepszy pomysł na deser, jaki możesz przygotować w swoim domu. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
454 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
  • Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Kawa, gotowy napar bez cukru - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Orzechy włoskie - 1/2 szklanki (125 g)
  • Sok z cytryny - 5 łyżek (50 ml)
  • Cukier puder - 1/4 szklanki (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka keksówka

Przepis na ciasto kawowe krok po kroku

Wszystkie suche składniki wsyp do miski.

Wlej olej, mleko, kawę i wbij żółtka.

Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.

Białka jaj ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę i dodaj do masy ciasta.

Ciasto przełóż do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i polej ostudzone ciasto, dodaj posiekane orzechy.

Jak oceniasz przepis na ciasto kawowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta kawowego

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na ciasto kawowe. Pyszne, puszyste ciasto z kawowym posmakiem i dodatkiem siekanych orzechów.

Ciasto wbrew pozorom jest bardzo proste i pyszne w przygotowaniu, a efekt końcowy niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.

Ciasto kakaowe powstało z mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Dodatkowo w moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić ciasto kawowe?

W pierwszej kolejności wszystkie suche składniki wsyp do miski. Wlej olej, mleko, kawę i wbij żółtka. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi. Następnie białka jaj ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę i dodaj do masy ciasta. Ciasto przełóż do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i polej ostudzone ciasto, dodaj posiekane orzechy. Nasze szybkie i łatwe ciasto z kawą rozpuszczalną jest dobre do podania. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie jest pyszne w smaku.

Alergeny w cieście kawowym

Lista alergenów dla ciasta kawowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasta kawowego

na 100g gotowej potrawy

Orzechy możesz dodać też do masy ciasta.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
378.43
454.12
Białko (g)
5.20
6.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
40.53
48.63
Węglowodany przyswajalne (g)
39.56
47.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
1.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
22.24
26.69
Tłuszcze nasycone (g)
2.59
3.11
Tłuszcze nienasycone (g)
19.65
23.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.46
13.75
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.19
9.83
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.29
61.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
28.30
33.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.35
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.43
Brak danych dla: kawa, gotowy napar bez cukru.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.22
33.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.81
2.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
61.53
73.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.19
1.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
24.14
28.97
Potas (mg)
160.14
192.17
Wapń (mg)
55.94
67.13
Fosfor (mg)
125.79
150.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.43
23.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.34
2.81
Cynk (mg)
0.61
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kawowego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta kawowego

Koszt składników
36.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kawa, gotowy napar bez cukru
125 ml
1/2 szklanki
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 125 ml
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Orzechy włoskie
125 g
1/2 szklanki
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
8.33
Za 125 g
Sok z cytryny
50 ml
5 łyżek
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Cukier puder
60 g
1/4 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Koszt składników
36.90