Ciasto kawowe
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 1/2 szklanki (125 ml)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Orzechy włoskie - 1/2 szklanki (125 g)
- Sok z cytryny - 5 łyżek (50 ml)
- Cukier puder - 1/4 szklanki (60 g)
Przepis na ciasto kawowe krok po kroku
Wszystkie suche składniki wsyp do miski.
Wlej olej, mleko, kawę i wbij żółtka.
Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
Białka jaj ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę i dodaj do masy ciasta.
Ciasto przełóż do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i polej ostudzone ciasto, dodaj posiekane orzechy.
-
Blok czekoladowy
-
Baklawa
-
Ciasto z bananami
-
Orzechowiec
-
Marcepan
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Migdałowiec
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto maxi king
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Biszkopt orzechowy
-
Miodownik z kaszą manną
-
Ciasta z orzechami
Więcej informacji na temat ciasta kawowego
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na ciasto kawowe. Pyszne, puszyste ciasto z kawowym posmakiem i dodatkiem siekanych orzechów.
Ciasto wbrew pozorom jest bardzo proste i pyszne w przygotowaniu, a efekt końcowy niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.
Ciasto kakaowe powstało z mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Dodatkowo w moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić ciasto kawowe?
W pierwszej kolejności wszystkie suche składniki wsyp do miski. Wlej olej, mleko, kawę i wbij żółtka. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi. Następnie białka jaj ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę i dodaj do masy ciasta. Ciasto przełóż do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i polej ostudzone ciasto, dodaj posiekane orzechy. Nasze szybkie i łatwe ciasto z kawą rozpuszczalną jest dobre do podania. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie jest pyszne w smaku.
Alergeny w cieście kawowym
Lista alergenów dla ciasta kawowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasta kawowego
Orzechy możesz dodać też do masy ciasta.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.