Ciasto karpatka
- Masło - do ciasta (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
- Jajko - do ciasta (4 szt.)
- Masło - do kremu (150 g)
- Żółtko jajka - do kremu (2 szt.)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (60 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (12 g)
- Cukier - 3 łyżki (36 g)
Przepis na ciasto karpatka krok po kroku
W garnku zagotuj szklankę wody z masłem i szczyptą soli.
Gdy masło się rozpuści dokładnie wymieszaj z mąką, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Przestudź ciasto.
Gdy ciasto stygnie ugotuj budyń. Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka i zagotuj. Resztę mleka wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem. Mleko z żółtkami dodaj do gotującego się mleka i intensywnie mieszaj, aby nie powstały grudki. Gotuj budyń 2 minuty. Następnie przełóż do miski, przykryj i poczekaj aż wystygnie.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Do przestudzonego ciasta dodawaj jajka - po jednym jajku i dokładnie miksuj.
2 takie same blachy wyłóż papierem do pieczenia i na każdej rozsmaruj połowę ciasta.
Przy pomocy łyżki zrób smugi na cieście.
Piecz w 180 C, przez 20-25 minut.
Następnie delikatnie uchyl piekarnik na 5 minut, a potem wyjmij ciasto, aby przestygło.
Gdy ciasto stygnie, napowietrz masło, przy pomocy miksera.
Do masła stopniowo dodawaj wystudzony budyń, aż połączysz cały budyń z masłem.
Jeden blat ciasta posmaruj powstałym kremem i przykryj drugim.
Ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat ciasta karpatka
Ciasto karpatka to jedno z moich ulubionych ciast, mimo że nie jest ono zbyt dietetyczne. Dla mnie hitem jest słonawe ciasto i słodki krem do karpatki w jednym cieście. Ten przepis na karpatkę zdecydowanie jest wart grzechu.
Wyjaśnianie jak zrobić karpatkę zacznę od wytłumaczenia jak zrobić ciasto do karpatki. Karpatkę robi się z ciasta parzonego. Zaczynamy od zagotowania masła z wodą i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści, dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Będzie też bardzo gęste, więc przygotuj do mieszania mocną łyżkę. Takie ciasto trzeba przestudzić, a potem pojedynczo dodawać jaja i miksować. W ten sposób mamy gotowe ciasto, które wykładamy na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, aby mieć dwa blaty ciasta. Rozkładając ciasto, nie wyrównuj go całkowicie, tylko zrób łyżką smugi, aby w jednych miejscach ciasto było cieńsze a w innych grubsze. Tak przygotowane ciasto możesz już piec. Czas pieczenia wynosi około 20-25 minut, w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto powinno się zarumienić i urosnąć tworząc charakterystyczne góry.
W trakcie pieczenia przygotuj budyń, ponieważ masa na karpatkę to masa maślano-budyniowa. Możesz go zrobić samodzielnie z mleka, żółtek, mąki i cukru waniliowego lub z gotowego proszku budyniowego. Karpatka wyjdzie pyszna zarówno na gotowym budyniu, jak i domowym. W przepisie opisałam jak samodzielnie zrobić budyń, bo wiele osób to uzna za dobry przepis, ale jeżeli chcesz zaoszczędzić czas lub Twoje umiejętności kulinarne są dalekie od profesjonalnych, to łatwiej będzie Ci zrobić gotowy budyń z proszku. Jeżeli już ugotujesz budyń w wybrany przez siebie sposób, musisz go przestudzić. Potem masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy zmiksujesz cały budyń z masłem, możesz sprawdzić, czy krem jest odpowiednio słodki i ewentualnie go dosłodzić. Mając gotowe ciasto i krem wystarczy wyłożyć go na jeden blat ciasta i przykryć drugim. Po wierzchu możesz posypać ciasto cukrem pudrem i gotowe.
Czyż karpatka nie jest prosta?
Alergeny w cieście karpatka
Lista alergenów dla ciasta karpatka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Masło
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta karpatka
Aby obniżyć kaloryczność ciasta możesz zamienić cukier na słodzik, a masło na twardą margarynę.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
-
masło,
mąka pszenna,
jajka,
masło,
jajka,
mleko,
mąka ziemniaczana,
cukier,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.