Ciasto karmelowe

Opublikowano: 20.06.2021 r., 21:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto karmelowe oblane polewą czekoladową i pokrojone na kawałki.
Ciasto karmelowe
Ciasto karmelowe to idealny wybór dla wszystkich, którzy kochają naprawdę słodkie desery. To ciasto , które choć łatwe jest niezwykle pyszne i wypełnione smakiem.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
387 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masa krówkowa (340 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (8 g)
  • Czekolada mleczna 1 opakowanie (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, miska, rondelek

Przepis na ciasto karmelowe krok po kroku

W rondelku roztop masło. Dodaj do niego masę krówkową i pozwól, by składniki się połączyły.

Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wbij żółtka ( białka odłóż do osobnej miseczki) i zacznij wyrabiać mikserem na dużych obrotach.

Powoli dodawaj masę z masłem, wciąż ubijając.

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj je bardzo powoli do miski z ciastem. Wymieszaj wszystko łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

W rondelku roztop czekoladę wraz ze śmietanką.

Powstałą polewą oblej gotowe ciasto.

Jak oceniasz przepis na ciasto karmelowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta karmelowego

Ciasto karmelowe to przepyszny placek, który choć niezwykle prosty, jest również bardzo smaczny. Jest bardzo miękki i puszysty, a przy tym wspaniale karmelowy. To deser idealny dla wszystkich miłośników słodkości. Wyglądem przypomina prostą i piękną babkę, w smaku jednak bardzo się od niej różni, to ze względu na dodatek masy krówkowej. To ona sprawia, że całość ma przemiły smak toffi i idealnie nadaje się jako słodki wypiek do kawy.

Przepis na ciasto karmelowe jest niezwykle łatwy, dlatego będzie ciastem idealnym na awaryjne sytuacje. Robi się go z podstawowych składników, które łatwo dostać w każdym większym sklepie, ale bardzo często już znajdują się w domowej spiżarni. To ciasto idealne dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni, gdyż robi się je niezwykle łatwo i zawsze się udaje. Ze względu na dobór składników to coś dla wszystkich miłośników karmelu w każdym wydaniu.

Ciasto karmelowiec może z powodzeniem być pieczony na co dzień, ze względu na naprawdę dużą prostotę przepisu, a także duża szybkość przygotowania. Świetnie sprawdzi się jako codzienny wypiek, ale także ciasto na przyjęcia. Jest tak uniwersalne, że zwykle przypada do gustu każdemu, kto je spróbuje. Nic dziwnego, pyszny karmel w połączeniu z miękkim ciastem i rozpływającą się mleczną czekoladą, to połączenie idealne, które naprawdę ciężko jest zbagatelizować.

To pyszne ciasto karmelowe świetnie smakuje oblane tylko czekoladą, jednak można je również przekładać powidłami lub ulubionym kremem. Choć to w wersji podstawowej zwykle znika najszybciej. To ze względu na jego prostotę, która urzeka wszystkich, którzy go spróbują.

Z tego przepisu dowiesz się jak stworzyć dobre ciasto karmelowe, które przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale równiej najmłodszym. To zdecydowanie pyszny deser, który jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka chwil, by ten wspaniały wypiek mógł zachwycić ciebie i twoich najbliższych. Tą babkę można podawać obsypaną pysznymi orzechami, by smakowała jeszcze lepiej. Świetnie sprawdzą się arachidowe.

Alergeny w cieście karmelowym

Lista alergenów dla ciasta karmelowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • masa krówkowa
    • Masło
    • Czekolada mleczna
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta karmelowego

na 100g gotowej potrawy

To ciasto nie powinno gościć zbyt często w menu ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
336.70
387.21
Białko (g)
10.23
11.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
34.41
39.57
Węglowodany przyswajalne (g)
34.11
39.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
18.69
21.50
Tłuszcze nasycone (g)
13.67
15.73
Tłuszcze nienasycone (g)
5.02
5.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.09
4.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
1.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
115.91
133.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
122.30
140.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.80
0.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.53
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
0.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
120.90
139.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.23
1.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.98
47.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.53
20.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
78.71
90.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
258.10
296.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
136.83
157.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
190.13
218.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.05
24.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.66
1.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.92
1.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta karmelowego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta karmelowego

Koszt składników
32.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa krówkowa
340 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
4.43
Za 340 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Czekolada mleczna
100 g
1 opakowanie
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
150 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 ml
Koszt składników
32.10