Ciasto karmelowe
- Masa krówkowa (340 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
- Czekolada mleczna - 1 opakowanie (100 g)
- Śmietanka kremowa 36% (150 ml)
Przepis na ciasto karmelowe krok po kroku
W rondelku roztop masło. Dodaj do niego masę krówkową i pozwól, by składniki się połączyły.
Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wbij żółtka ( białka odłóż do osobnej miseczki) i zacznij wyrabiać mikserem na dużych obrotach.
Powoli dodawaj masę z masłem, wciąż ubijając.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj je bardzo powoli do miski z ciastem. Wymieszaj wszystko łyżką.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
W rondelku roztop czekoladę wraz ze śmietanką.
Powstałą polewą oblej gotowe ciasto.
-
Ciasto marchewkowe
-
Szarlotka
-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto czekoladowe
-
Babeczka cytrynowa
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Babka cytrynowa
-
Makowiec
-
Mazurek wielkanocny
-
Babka wielkanocna
-
Seromakowiec
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Metrowiec
-
Ciasto z owocami
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Ciasta na wielkanoc
Więcej informacji na temat ciasta karmelowego
Ciasto karmelowe to przepyszny placek, który choć niezwykle prosty, jest również bardzo smaczny. Jest bardzo miękki i puszysty, a przy tym wspaniale karmelowy. To deser idealny dla wszystkich miłośników słodkości. Wyglądem przypomina prostą i piękną babkę, w smaku jednak bardzo się od niej różni, to ze względu na dodatek masy krówkowej. To ona sprawia, że całość ma przemiły smak toffi i idealnie nadaje się jako słodki wypiek do kawy.
Przepis na ciasto karmelowe jest niezwykle łatwy, dlatego będzie ciastem idealnym na awaryjne sytuacje. Robi się go z podstawowych składników, które łatwo dostać w każdym większym sklepie, ale bardzo często już znajdują się w domowej spiżarni. To ciasto idealne dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni, gdyż robi się je niezwykle łatwo i zawsze się udaje. Ze względu na dobór składników to coś dla wszystkich miłośników karmelu w każdym wydaniu.
Ciasto karmelowiec może z powodzeniem być pieczony na co dzień, ze względu na naprawdę dużą prostotę przepisu, a także duża szybkość przygotowania. Świetnie sprawdzi się jako codzienny wypiek, ale także ciasto na przyjęcia. Jest tak uniwersalne, że zwykle przypada do gustu każdemu, kto je spróbuje. Nic dziwnego, pyszny karmel w połączeniu z miękkim ciastem i rozpływającą się mleczną czekoladą, to połączenie idealne, które naprawdę ciężko jest zbagatelizować.
To pyszne ciasto karmelowe świetnie smakuje oblane tylko czekoladą, jednak można je również przekładać powidłami lub ulubionym kremem. Choć to w wersji podstawowej zwykle znika najszybciej. To ze względu na jego prostotę, która urzeka wszystkich, którzy go spróbują.
Z tego przepisu dowiesz się jak stworzyć dobre ciasto karmelowe, które przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale równiej najmłodszym. To zdecydowanie pyszny deser, który jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka chwil, by ten wspaniały wypiek mógł zachwycić ciebie i twoich najbliższych. Tą babkę można podawać obsypaną pysznymi orzechami, by smakowała jeszcze lepiej. Świetnie sprawdzą się arachidowe.
Alergeny w cieście karmelowym
Lista alergenów dla ciasta karmelowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- masa krówkowa
- Masło
- Czekolada mleczna
- Śmietanka kremowa 36%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta karmelowego
To ciasto nie powinno gościć zbyt często w menu ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.