Przepis na ciasto kakaowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia, aromat waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, miska, tortownica 24 cm

Masło utrzyj z cukrem i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Następnie dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.

W jednej misce wymieszaj mąkę, kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę cynamonu.

Do utartego masła dodawaj stopniowo mąkę i odrobinę mleka, składniki dokładnie wymieszaj. Czynność powtarzaj aż wykończysz mąkę i mleko - powinna powstać gęsta masa.

Do masy czekoladowej dodaj pokrojoną w nieregularne kawałki czekoladę i wymieszaj.

Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C prze około 55-60 minut.

Ciasto kakaowe podane na drewnianej desce. Całość znajduje się na drewnianym stole.
Ciasto kakaowe
Koszt przygotowania dania
22.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
438 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
58

Ciasto kakaowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście kakaowym

Przepis na szybkie ciasto kakaowe z czekoladą jest wyjątkowo łatwe. Świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości lub po prostu jak masz ochotę na coś słodkiego. Składniki których potrzebujesz do wykonania ciasta są tanie i łatwo dostępne. Potrzebujesz jajka, mąkę, cukier, kakao, mleko, masło, cynamon, proszek do pieczenia, aromat wanilinowy i gorzką czekoladę.

Jak zrobić ciasto kakaowe? Składniki z przepisu na to proste ciasto wystarczy wymieszać ze sobą zgodnie z przepisem podanym na stronie. Potrzebne będą Ci dwie miski do wymieszania ciasta. Na początek masło utrzyj z cukrem dodając aromat wanilinowy. Następnie dodaj jajka i dobrze wymieszaj ze sobą masę. W drugiej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon. Do utartego masła dodaj stopniowo mąkę, odrobinę mleka po czym dokładnie wymieszaj do momentu powstania gęstej masy. Do uzyskanej masy czekoladowej dodaj pokrojoną w kawałki czekoladę i dokładnie wymieszaj. Ciasto upiecz w nagrzanym piekarniku.

Ciasto kakaowe wygląda apetycznie i ma ciemnobrązową barwę przypominającą czekoladę. Skąd uzyskujemy taką barwę? Odpowiedź jest bardzo prosta, możemy uzyskać piękny czekoladowy kolor dzięki ziarnom kakaowca, które zostały zmielone na drobny proszek. Dzięki procesowi mielenia możemy dodać kakao do ciasta i uzyskać ciemnobrązowy kolor. Kakao jest doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nim witaminy takie jak witamina C, A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Dodatkowo kakao posiada właściwości przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Produkt ten zawiera alkaloidy o  działaniu pobudzającym, dlatego powinniśmy uważać na jego nadmiar w diecie.

Podsumowując jest to mocno czekoladowe ciasto z kakao które również możemy upiec z olejem. Ciasto kakaowe jest  smaczne, puszyste, wilgotne i pięknie pachnie czekoladą. Upieczone ciasto przypomina klasyczne brownie amerykańskie. Jest to idealny deser dla wszystkich osób które uwielbiają czekoladę. Sprawdzi się idealnie do kawy ze znajomymi lub na deser po obiedzie z rodziną.

Wartości odżywcze ciasta kakaowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
292.54 kcal
438.81 kcal
Białko
7.39 g
11.08 g

Węglowodany w cieście kakaowym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
41.87 g
62.80 g
Węglowodany przyswajalne
36.86 g
55.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.01 g
7.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
12.86 g
19.28 g
Tłuszcze nasycone
6.07 g
9.10 g
Tłuszcze nienasycone
6.79 g
10.18 g
Tłuszcze jednonasycone
3.47 g
5.20 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.32 g
4.98 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
42.69 mg
64.04 mg
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto kakaowe

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
34.16 µg (mcg)
51.24 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina C
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D
0.44 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina E
0.65 mg
0.98 mg
Retinol
33.86 µg (mcg)
50.79 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
1.77 mg
2.66 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.34 mg
Niacyna
2.07 mg
3.11 mg
Foliany
51.09 µg (mcg)
76.64 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
3.30 µg (mcg)
4.95 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto kakaowe

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
121.37 mg
182.06 mg
Potas
279.16 mg
418.73 mg
Wapń
53.72 mg
80.58 mg
Fosfor
163.31 mg
244.97 mg
Magnez
76.42 mg
114.63 mg
Żelazo
3.22 mg
4.83 mg
Cynk
1.36 mg
2.04 mg
Miedź
0.55 mg
0.83 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kakaowego 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście kakaowym

Lista alergenów dla ciasta kakaowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania ciasta kakaowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło roślinne
200 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.44
Za 200 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 750
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Kakao 16% (proszek)
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Mleko 2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Czekolada gorzka
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Koszt składników
39.50
Jak oceniasz przepis na ciasto kakaowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób