Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
- Cukier (40 g)
- Mąka pszenna typ 550 (280 g)
- Jajko (4 szt.)
- Olej rzepakowy (150 ml)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (150 g)
- Masa krówkowa (400 g)
- Śliwki (600 g)
- Proszek do pieczenia (15 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem krok po kroku
Mąkę, szczyptę soli, cukier oraz proszek do pieczenia dodaj do miski.
Dodaj olej, jogurt oraz jajka. Wymieszaj wszystko łyżką lub rózgą by składniki się połączyły.
Posiekaj czekoladę i dosyp do masy. Wymieszaj.
Powstałe ciasto wlej do tortownicy, w której jest wyłożony papier do pieczenia.
Pokrój śliwki w dużą kostkę. Wsyp na wierzch masy.
Ciasto polej za pomocą łyżki masą krówkową.
Piecz ciasto w 175 stopniach Celsjusza do suchego patyczka przez około 55 minut.
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto z mandarynkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Sernik jogurtowy
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
-
Jogurtowiec
Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami komponuje się wspaniale z czekoladowymi kawałkami oraz przepyszną masą krówkową. Wykorzystanie kajmaku jest sprawą nieoczywistą, ale dlaczego by nie spróbować? Ciasto jest wilgotne i mięciutkie. Śliwki nadają kwaskowatość. Kajmak natomiast osładza całe ciasto swoją słodyczą. Nic dodać, nic ująć.
Alergeny w cieście jogurtowym ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
- masa krówkowa
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.