Ciasto jogurtowe z wiśniami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (230 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (20 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Wiśnie - 1 szklanka (300 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 1 opakowanie (120 ml)
Przepis na ciasto jogurtowe z wiśniami krok po kroku
Białka jaj wbij do miski i wsyp cukier, wymieszaj za pomocą rózgi.
Dodawaj stopniowo po jednym żółtku.
Wlewaj olej, następnie dodaj jogurt i miksuj na niskich obrotach.
Wsyp mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Przelej ciasto do foremki i dodaj wiśnie.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto z mandarynkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Sernik jogurtowy
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Jogurtowiec
Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z wiśniami
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto jogurtowe z wiśniami. To nietypowe połączenie po upieczeniu jest przepyszne. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta z jogurtem, koniecznie spróbuj. Nie dość, że jest szybkie i proste w przygotowaniu to dodatkowo pyszne.
Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Od teraz mak w domowych wypiekach nie będzie kojarzył Ci się tylko z makowcem.
Dzisiaj pokaże Ci mój przepis na ciasto jogurtowe z wiśniami, które jest niezwykle szybkie i pyszne.
Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki ja do każdego ciasta, czyli: mąkę, jajka, skrobię ziemniaczaną, wiśnie, równie dobrze możesz użyć wiśni z kompotu, ja użyłam gotowych wiśni drylowanych. Przy samodzielnym pozbywaniu owoców z pestek pamiętaj, że sok niezwykle mocno farbuje skórę i ubrania. Dodatkowo cukier, olej, jogurt grecki lub kefir.
Możesz użyć wersji gęstej, chociaż ja zawsze używam zwykłych jogurtów greckich 0%, a ciasto zawsze jest pyszne. W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Dokładnie jak zrobić ciasto jogurtowe z wiśniami opisuję nieco niżej, koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis, na najlepsze ciasto.
Alergeny w cieście jogurtowym z wiśniami
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z wiśniami
W taki sam sposób przygotujesz ciasto z dowolnymi owocami.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.