Ciasto jogurtowe z truskawkami

Opublikowano: 24.01.2022 r., 18:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser jogurtowy z truskawkami
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Ciasto z dodatkiem jogurtu i świeżych owoców to idealna propozycja na deser w rodzinnym gronie lub słodkie drugie śniadanie.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
226 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Masło - 1/4 kostki (50 g)
  • Jogurt naturalny - 1 opakowanie (180 ml)
  • Truskawki (300 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami krok po kroku

Mąkę przesiej przez sito do miski, dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy.

Wbij jajka i wsyp cukier, dokładnie wymieszaj.

Dodaj jogurt i miksuj do uzyskania gładkiej masy.

Na końcu dodaj masło pokrojone w kawałki, miksuj chwile i przelej ciasto do foremki.

Truskawki przekrój na ćwiartki i usuń szypułki, wrzuć owoce na ciasto.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z truskawkami

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto jogurtowe z truskawkami. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta jogurtowego z owocami, koniecznie spróbuj.

Truskawki są nisko kaloryczne i słodkie, idealnie nadają się do wypieków. Jeśli masz możliwość, wykorzystaj świeże owoce, jeśli nie śmiało skorzystaj z mrożonych. Pamiętaj tylko o prawidłowym odmrażaniu. Zatem, jak prawidłowo odmrozić nasze truskawki?

Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i włóż ją do lodówki, możesz, także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.

Przepis na ciasto jogurtowe z owocami jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.

Jogurtowy placek przygotujesz w ekspresowym tempie, będziemy wypiekać tylko delikatny spód.

Dzisiaj pokaże Ci jak zrobić szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami, które jest niezwykle łatwe i proste.

Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki jak do każdego ciasta, czyli mąkę, jajka, olej, drożdże, cukier i oczywiście główny składnik naszego ciasta – jogurt naturalny i owoce.

Możesz użyć wersji gęstej, chociaż ja zawsze używam zwykłych jogurtów naturalnych, a ciasto zawsze jest pyszne.

Wystarczy, że połączysz te wszystkie składniki i wyrobisz ciasto o jednolitej konsystencji.

Truskawki pokrój na ćwiartki, usuń szypułki i wrzuć na ciasto.

Całość upiecz w piekarniku w 180 stopniach C, po 40 minutach nasze ciasto będzie dobre.

I to wszystko, musisz przyznać, że ciasto jest bardzo łatwe.

Ciasto świetnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi, ale także z rodziną. Ciasto jest bardzo zjawiskowe, dlatego będzie to dobry pomysł nawet na tort na przyjęcie. Z całą pewnością pokochają go nie tylko dorośli, ale także dzieci. Ciasto pełne owoców podawaj najlepiej z ciepłą aromatyczną herbatą lub świeżo mieloną mocną kawą.

Skoro już znasz przepis na ciasto jogurtowe, wypróbuj mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.

Alergeny w cieście jogurtowym z truskawkami

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto zawiera gluten ze względu na wykorzystanie mąki pszennej, jeśli chcesz, aby Twoje ciasto było bezglutenowe, zamień mąkę na naturalnie bezglutenową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
226.21
226.21
Białko (g)
5.07
5.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
40.74
40.74
Węglowodany przyswajalne (g)
39.64
39.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
1.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
4.79
4.79
Tłuszcze nasycone (g)
2.93
2.93
Tłuszcze nienasycone (g)
1.87
1.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.39
1.39
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
0.48
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
44.47
44.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
44.84
44.84
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.18
Witamina C (mg)
15.24
15.24
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.37
Witamina E (mg)
0.20
0.20
Retinol (µg (mcg))
44.03
44.03
Tiamina (mg)
0.32
0.32
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Niacyna (mg)
2.45
2.45
Foliany (µg (mcg))
76.62
76.62
Beta karoten (µg (mcg))
8.55
8.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
27.10
27.10
Potas (mg)
171.74
171.74
Wapń (mg)
64.41
64.41
Fosfor (mg)
108.36
108.36
Magnez (mg)
13.06
13.06
Żelazo (mg)
2.83
2.83
Cynk (mg)
0.53
0.53
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego z truskawkami 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jogurtowego z truskawkami

Koszt składników
28.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
50 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jogurt naturalny
180 ml
1 opakowanie
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 ml
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
28.20