Ciasto jogurtowe z owocami
- Jajko - w temperaturze pokojowej (3 szt.)
- Cukier (160 g)
- Cukier waniliowy (20 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (8 g)
- Olej rzepakowy (110 ml)
- Jogurt naturalny - w temperaturze pokojowej (330 ml)
- Truskawki (300 g)
Przepis na ciasto jogurtowe z owocami krok po kroku
Do miski wbija jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Zmiksuj na jasny puch.
Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj olej i jogurt.
Wymieszaj całość drewnianą łyżką do połączenia składników.
Truskawki umyj i przekrój na pół.
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch poukładaj przygotowane truskawki.
Piecz około 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto z mandarynkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Sernik jogurtowy
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
-
Jogurtowiec
Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z owocami
Ciasto jogurtowe z owocami to absolutny klasyk, jeśli szukasz smacznego ciasta z truskawkami. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut.
Ciasto jogurtowe na oleju z owocami w swoim składzie ma mąkę, jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej i jogurt. Na samym początku utrzyj na jasny puch cukier z jajkami. Do tak przygotowanej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj olej i jogurt naturalny. Teraz całość wymieszaj, do momentu połączenia składników. I proszę, to łatwe ciasto jest już prawie gotowe! Teraz zostało już tylko ułożyć na wierzchu owoce i upiec ciasto.
Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców.
Teraz wystarczy tylko wlać je do foremki, udekorować i upiec. Sami widzicie, że przepis na ciasto jogurtowe z owocami jest wręcz ekspresowe w wykonaniu.
Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!
Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy a’la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je, robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
Placek jogurtowy z owocami będzie idealny, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego lub nagle zapowiedzą się niespodziewani goście. Po upieczeniu oprószcie go cukrem pudrem- będzie jeszcze lepszy!
Alergeny w cieście jogurtowym z owocami
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z owocami
Truskawki to owoce o niskim IG dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzyce. Mimo to najzdrowszym sposobem ich spożywania jest dodanie np. jogurtu naturalnego czy orzechów.
Energia i białka
(85g)
Węglowodany
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy
(85g)
Składniki mineralne
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.