Ciasto jogurtowe z malinami

Opublikowano: 19.07.2021 r., 16:08 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto jogurtowe z malinami
Ciasto jogurtowe z malinami
Ciasto jogurtowe z malinami nie jest trudne do przygotowania. To ciasto idealnie nadaje się na podwieczorek. Sprawdź, jak wygląda przepis na to proste i pyszne ciasto!
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
175 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Maliny (350 g)
  • Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 i 1/4 szklanki (360 g)
  • Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
  • Jogurt naturalny - 3/4 szklanki (190 ml)
  • Jajko - 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
  • Masło - 3/4 kostki (150 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki (6 g)
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Sól - 1/4 łyżeczki (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, sitko, miska, drewniana łyżka, blaszka do pieczenia 25x25 cm

Przepis na ciasto jogurtowe z malinami krok po kroku

Roztop masło i odstaw je do przestudzenia.

Blachę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.

Do większej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól i sodę oczyszczoną, a potem wymieszaj wszystkie suche składniki.

W misce dobrze roztrzep jajka. Następnie dodaj jogurt, ostudzone masło i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Całość dobrze wymieszaj.

Mokre składniki wlej do suchych. Wymieszaj je do połączenia się składników i przelej do formy. Górę ciasta obsyp malinami.

Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzanie góra-dół) i piecz przez ok. 50 min (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z malinami

Ciasto jogurtowe z malinami jest proste do przygotowania, a nadaje się zarówno na deser, jak i na poczęstunek dla gości. To ciasto uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ciasto jogurtowe ze świeżymi malinami możesz przygotować nawet bez pomocy miksera. Jest to dobry pomysł deser, kiedy mamy mało czasu, a chcemy zjeść coś domowego i smacznego.

Składniki na to ciasto warto wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Jeżeli wolisz przygotować ciasto przy pomocy miksera, możesz zacząć od zmiksowania jajek z cukrem. Potem należy stopniowo dodać mąkę z proszkiem i sodą. Gdy to się połączy, możesz dodać jogurt, ekstrakt z wanilii oraz rozpuszczone masło lub olej.

Ten przepis na ciasto jogurtowe z malinami możesz zmodyfikować. Zamiast malin możesz zdecydować się na inne owoce. To ciasto będzie dobre zarówno z truskawkami, jak i brzoskwiniami, jagodami czy śliwkami. Możesz też wybrać jabłka lub wiśnie. To lekkie ciasto przygotowuje się z jogurtem naturalnym, ale jeśli chcesz, możesz pokusić się na wypróbowanie ciasta z jogurtem greckim. Ekstrakt z wanilii możesz zamienić na cukier wanilinowy. Jeśli lubisz cytrynowy posmak w cieście, możesz dodać otartą skórkę z cytryny lub aromat cytrynowy.

Ciasto jogurtowe wyjdzie dobre również z mrożonymi malinami, ale wcześniej trzeba je rozmrozić. Jeśli chcesz, możesz zdecydować się na kruszonkę. Ten dodatek przygotujesz z masła, cukru pudru i mąki. Składniki wystarczy dobrze rozetrzeć, aby powstały grudki. Po umieszczeniu malin na cieście należy oprószyć je kruszonką. Możesz pokusić się na zdrowszą wersję tego ciasta. W takim wypadku należy wymienić mąkę, a także cukier.

Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu. Ze wszystkim można się wyrobić nawet w 20 minut, a później ciasto musi się piec ok. 50 min (do suchego patyczka – jeśli patyczek taki nie jest, ciasto należy jeszcze chwilę piec). Warto pamiętać, że każdy piekarnik pieczenie inaczej. Temperatura w piekarniku może być większa, niż pokazuje to wyświetlacz, dlatego najlepiej często sprawdzać stan ciasta, aby go nie przypalić.

Alergeny w cieście jogurtowym z malinami

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z malinami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
251.23
175.86
Białko (g)
5.07
3.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
35.24
24.67
Węglowodany przyswajalne (g)
33.24
23.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
1.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
10.26
7.18
Tłuszcze nasycone (g)
6.46
4.52
Tłuszcze nienasycone (g)
3.80
2.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.01
2.11
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
0.55
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
78.94
55.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
95.78
67.05
Witamina B6 (mg)
0.06
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.16
Witamina C (mg)
6.47
4.53
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.32
Witamina E (mg)
0.40
0.28
Retinol (µg (mcg))
93.95
65.77
Tiamina (mg)
0.24
0.17
Ryboflawina (mg)
0.22
0.16
Niacyna (mg)
1.86
1.30
Foliany (µg (mcg))
60.73
42.51
Beta karoten (µg (mcg))
19.24
13.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
72.84
50.99
Potas (mg)
161.38
112.97
Wapń (mg)
64.62
45.24
Fosfor (mg)
109.62
76.74
Magnez (mg)
13.92
9.74
Żelazo (mg)
2.30
1.61
Cynk (mg)
0.59
0.41
Miedź (mg)
0.07
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego z malinami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jogurtowego z malinami

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
350 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
22.40
Za 350 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
360 g
2 i 1/4 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 360 g
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jogurt naturalny
190 ml
3/4 szklanki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
1.90
Za 190 ml
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Proszek do pieczenia
6 g
1 i 1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
48.00