Ciasto jogurtowe z jabłkami
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 2 kubeczki (300 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 3 szklanki (450 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Jabłko - 2 szt (360 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na ciasto jogurtowe z jabłkami krok po kroku
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i jogurt. Całość ubij na niskich obrotach. Dodawaj małymi porcjami jajka i olej. Ubij na gładką masę.
Formę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do niej ciasto.
Jabłka obierz i pokrój na plasterki, całość powciskaj w ciasto i posyp cynamonem.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto z mandarynkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Sernik jogurtowy
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
-
Jogurtowiec
Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z jabłkami
Ciasto jogurtowe z jabłkami jest wypiekiem niezwykle puszystym i bardzo słodkim. Ten przepis pozwala stworzyć go w niezwykle szybki sposób z kilku składników. To idealny wybór dla miłośników domowych wypieków, zwłaszcza tych bardzo owocowych. Ciasto sprawdzi się świetnie na uroczystości, a także jako prosty placek do kawy. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się jako ciasto na awaryjne sytuacje.
Przepis na ciasto jogurtowe z jabłkami jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący. W kilka chwil pozwala stworzyć wypiek jak z najlepszej cukierni z pysznymi słodkimi jabłkami i cynamonem. Do przygotowania ciasta nie potrzeba specjalnych sprzętów czy umiejętności. Choć całość najlepiej ubijać mikserem, można też użyć zwykłej drewnianej szpatułki i masę dokładnie wymieszać.
To ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste. To zasługa dużej ilości jogurtów naturalnych, które sprawiają, że deser po upieczeniu jest bardzo aksamitny i delikatny. Świetnie komponuje się z jabłkami, które lekko się podpiekają i łączą z cynamonem, tworząc wspaniałą całość pełną smaku.
Najlepiej ciasto wykonać z jogurtem naturalnym, który nie jest zbyt gęsty, w przeciwnym razie całość może mieć za mało lejącą konsystencję. Jeśli chce się postawić na zupełnie fit wersje można skorzystać z jogurtu o niskiej ilości tłuszczu i zamienić cukier na dowolny słodzik. Ciasto robione jest na oleju, dzięki czemu jest miękkie i delikatne. Warto wybierać tłuszcze roślinne, najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy, który nie jest wrażliwy na wysokie temperatury, dlatego nie utlenia się podczas pieczenia. Nie sprawdzi się za to olej z pestek winogron.
Ze względu na odpowiednie proporcje z tego przepisu wychodzi bardzo wilgotne ciasto, które zachęca niesamowitą słodyczą. To deser, który zasmakuje wszystkim miłośnikom najprostszych, domowych wypieków. Połączenie jabłek z cynamonem sprawia, że całość jest niesamowicie pyszne. Będzie dobre na wszelkiego rodzaju rodzinne spotkania, gdyż ma wielu fanów.
Alergeny w cieście jogurtowym z jabłkami
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z jabłkami
To ciasto, tak jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(166g)
Węglowodany
(166g)
Tłuszcze
(166g)
Witaminy
(166g)
Składniki mineralne
(166g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.