Przepis na ciasto jogurtowe z galaretką krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, tortownica 21 cm, miseczki, lodówka

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka zmiksuj z cukrem.

Do żółtek dodaj mąkę i kakao i dokładnie wymieszaj.

Stopniowo dodawaj białka i mieszaj masę łyżką.

Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20 minut w 180 C.

Galaretki wsyp do osobnych miseczek i każdą zalej 500 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, żeby galaretki się rozpuściły i zostaw do zastygnięcia. Gdy galaretki stężeją pokrój je w kostki.

W miseczce wymieszaj żelatynę z 1/4 szklanki ciepłej wody i dokładnie wymieszaj.

Jogurt zmiksuj z cukrem i dodaj żelatynę, cały czas miksując.

Do masy jogurtowej dodaj galaretki i wymieszaj łyżka.

Masę wyłóż na przestudzony biszkopt i wstaw do lodówki, aby masa stężała.

Kawałek ciasta jogurtowego z galaretką na ciemnym talerzyku. Z tyłu stoi filiżanka i reszta ciasta.
ciasto jogurtowe z galaretką
Koszt przygotowania dania
23.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
275 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
83

Ciasto jogurtowe z galaretką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście jogurtowym z galaretką

Ciasta na zimno to najlepsze ciasta na lato. Robi się je bardzo łatwo i nie wymagają pieczenia, co sprawia, że może je przygotować, kto tylko chce. Ciasto jogurtowe z galaretką dodatkowo zachwyca swoim wyglądem dzięki kolorowym galaretką, które wyglądają jak kryształy zatopione w białej, jogurtowej masie. Żeby było bardziej różnorodnie i zdrowiej dodamy też owoce. Możesz zrobić ciasto ze świeżymi lub mrożonymi owocami, zależnie od tego, jakie masz akurat w domu. Plusem mrożonych owoców w takich ciastach jest to, że schładzają one masę, przez co szybciej ona gęstnieje i szybciej można jeść ciasto. Od ciebie zależy czy używasz mrożonych, czy świeżych owoców oraz jakie to będą owoce.

Przejdźmy więc do tego, jak zrobić ciasto jogurtowe z galaretką. Jest bardzo proste, lecz wymaga trochę czasu i cierpliwości, ponieważ na początek trzeba przygotować galaretki i poczekać aż stężeją. Gdy galaretki stężeją, można je pokroić i zabrać się za resztę ciasta. Białą masę robimy z jogurtem greckim wymieszanym z cukrem i żelatyną. Na dnie blachy, w której chcemy zrobić ciasto jogurtowe, wykładamy biszkopty. Gdy masa jogurtowa zacznie lekko gęstnieć, dodajemy owoce i kawałki galaretki. Całość mieszamy i wylewamy na biszkopty. Najlepiej na początek wykładać masę łyżką, aby biszkopty się nie poprzesuwały. W ten prosty sposób przepis na ciasto jogurtowe z galaretką jest już prawie gotowy, zostało tylko schłodzić ciasto i opcjonalnie udekorować. Ze względu na biszkopty i cukier w masie jogurtowej ciasto ma wysoki indeks glikemiczny, ale możesz go obniżyć, zamieniając cukier na słodzik. Biszkopty możesz albo pominąć, albo użyć płatków owsianych z masłem orzechowym i syropem z agawy. Możesz też dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę. Taka masa dzięki masłu i syropowi będzie się kleiła i będzie słodka. Opcji na spód oczywiście jest więcej, ale ta jest jedną z najprostszych, bo nie wymaga dużo pracy, a do przygotowania potrzebna jest tylko miska i łyżka. Po wyłożeniu masy należy ugnieść ją w blasze i gotowe. W ten bardzo prosty sposób uzyskasz pyszne ciasto jogurtowe o niższym indeksie glikemicznym.

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(162g)
Energia (kalorie)
170.06 kcal
275.49 kcal
Białko
12.57 g
20.36 g

Węglowodany w cieście jogurtowym z galaretką

Na 100g
Na porcję
(162g)
Węglowodany
26.78 g
43.39 g
Węglowodany przyswajalne
26.32 g
42.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.47 g
0.76 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(162g)
Tłuszcz
1.54 g
2.49 g
Tłuszcze nasycone
0.75 g
1.22 g
Tłuszcze nienasycone
0.79 g
1.27 g
Tłuszcze jednonasycone
0.54 g
0.87 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.25 g
0.40 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
51.19 mg
82.93 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto jogurtowe z galaretką

Na 100g
Na porcję
(162g)
Witamina A
20.61 µg (mcg)
33.39 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol
20.61 µg (mcg)
33.39 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto jogurtowe z galaretką

Na 100g
Na porcję
(162g)
Sód
50.64 mg
82.03 mg
Wapń
71.96 mg
116.57 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
0.55 mg
0.89 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego z galaretką 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście jogurtowym z galaretką

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta jogurtowego z galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki 0% tłuszczu
700 ml
2.20
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 4
8.56
Za 700 ml
Galaretka
225 g
3 opakowania
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 3
5.40
Za 225 g
Żelatyna
45 g
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 3
5.62
Za 45 g
Cukier
100 g
40 g do ciasta i 60 g do masy jogurtowej
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 550
36 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 36 g
Kakao niesłodzone
10 g
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 10 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
38.20
Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób