Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, tortownica 21 cm, miseczki, lodówka

Przepis na ciasto jogurtowe z galaretką krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka zmiksuj z cukrem.

Do żółtek dodaj mąkę i kakao i dokładnie wymieszaj.

Stopniowo dodawaj białka i mieszaj masę łyżką.

Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20 minut w 180 C.

Galaretki wsyp do osobnych miseczek i każdą zalej 500 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, żeby galaretki się rozpuściły i zostaw do zastygnięcia. Gdy galaretki stężeją pokrój je w kostki.

W miseczce wymieszaj żelatynę z 1/4 szklanki ciepłej wody i dokładnie wymieszaj.

Jogurt zmiksuj z cukrem i dodaj żelatynę, cały czas miksując.

Do masy jogurtowej dodaj galaretki i wymieszaj łyżka.

Masę wyłóż na przestudzony biszkopt i wstaw do lodówki, aby masa stężała.

Kawałek ciasta jogurtowego z galaretką na ciemnym talerzyku. Z tyłu stoi filiżanka i reszta ciasta.
Ciasto jogurtowe z galaretką - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - ciasto jogurtowe z galaretką

W skrócie
Kalorii w porcji
275 kcal
Wielkość
jednej porcji
162 g
Indeks glikemiczny
83

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na biszkopt z białej maki i cukier w masie jogurtowej, ciasto ma wysoki indeks glikemiczny, ale możesz go obniżyć, zamieniając cukier na słodzik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(162g)
Energia (kcal)
170.06
275.49
Białko (g)
12.57
20.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(162g)
Węglowodany (g)
26.78
43.39
Węglowodany przyswajalne (g)
26.32
42.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(162g)
Tłuszcz (g)
1.54
2.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.75
1.22
Tłuszcze nienasycone (g)
0.79
1.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.54
0.87
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
0.40
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.19
82.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(162g)
Witamina A (µg (mcg))
20.61
33.39
Brak danych dla: galaretka, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.61
33.39
Brak danych dla: galaretka, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: galaretka, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(162g)
Sód (mg)
50.64
82.03
Wapń (mg)
71.96
116.57
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
0.89
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego z galaretką 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście jogurtowym z galaretką

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z galaretką

Ciasta na zimno to najlepsze ciasta na lato. Robi się je bardzo łatwo i nie wymagają pieczenia, co sprawia, że może je przygotować, kto tylko chce. Ciasto jogurtowe z galaretką dodatkowo zachwyca swoim wyglądem dzięki kolorowym galaretką, które wyglądają jak kryształy zatopione w białej, jogurtowej masie. Żeby było bardziej różnorodnie i zdrowiej dodamy też owoce. Możesz zrobić ciasto ze świeżymi lub mrożonymi owocami, zależnie od tego, jakie masz akurat w domu. Plusem mrożonych owoców w takich ciastach jest to, że schładzają one masę, przez co szybciej ona gęstnieje i szybciej można jeść ciasto. Od ciebie zależy czy używasz mrożonych, czy świeżych owoców oraz jakie to będą owoce.

Przejdźmy więc do tego, jak zrobić ciasto jogurtowe z galaretką. Jest bardzo proste, lecz wymaga trochę czasu i cierpliwości, ponieważ na początek trzeba przygotować galaretki i poczekać aż stężeją. Gdy galaretki stężeją, można je pokroić i zabrać się za resztę ciasta. Białą masę robimy z jogurtem greckim wymieszanym z cukrem i żelatyną. Na dnie blachy, w której chcemy zrobić ciasto jogurtowe, wykładamy biszkopty. Gdy masa jogurtowa zacznie lekko gęstnieć, dodajemy owoce i kawałki galaretki. Całość mieszamy i wylewamy na biszkopty. Najlepiej na początek wykładać masę łyżką, aby biszkopty się nie poprzesuwały. W ten prosty sposób przepis na ciasto jogurtowe z galaretką jest już prawie gotowy, zostało tylko schłodzić ciasto i opcjonalnie udekorować. Ze względu na biszkopty i cukier w masie jogurtowej ciasto ma wysoki indeks glikemiczny, ale możesz go obniżyć, zamieniając cukier na słodzik. Biszkopty możesz albo pominąć, albo użyć płatków owsianych z masłem orzechowym i syropem z agawy. Możesz też dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę. Taka masa dzięki masłu i syropowi będzie się kleiła i będzie słodka. Opcji na spód oczywiście jest więcej, ale ta jest jedną z najprostszych, bo nie wymaga dużo pracy, a do przygotowania potrzebna jest tylko miska i łyżka. Po wyłożeniu masy należy ugnieść ją w blasze i gotowe. W ten bardzo prosty sposób uzyskasz pyszne ciasto jogurtowe o niższym indeksie glikemicznym.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jogurtowego z galaretką

Koszt składników
38.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki 0% tłuszczu
700 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 4
8.56
Za 700 ml
Galaretka
225 g
3 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
5.40
Za 225 g
Żelatyna
45 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
5.62
Za 45 g
Cukier
100 g
40 g do ciasta i 60 g do masy jogurtowej
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 550
36 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 36 g
Kakao niesłodzone
10 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 10 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
38.20
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób