Ciasto jogurtowe z bananami
- Banan - 3 sztuki (360 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (180 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna typ 1850 (260 g)
- Erytrytol (80 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na ciasto jogurtowe z bananami krok po kroku
Banany zblenduj z jogurtem, jajkami i słodzikiem.
Do mokrych składników wsyp mąkę, proszek do pieczenia i około 1 łyżeczki cynamonu.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 C przez około 45 minut.
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto z mandarynkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Sernik jogurtowy
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Jogurtowiec
Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z bananmi
Ciasto jogurtowe z bananami jest świetne dla osób, które chcą schudnąć. W przepisie na ciasto nie ma dodatku cukru. Wiele osób źle czyta składy produktów i sugeruje się ilością cukrów, znajdujących się w tabeli wartości odżywczej (pod węglowodanami). Produkty naturalnie zawierają w sobie cukry, np. mleko zawiera laktozę, czyli cukier mleczny i jest to naturalny cukier. Ważniejsze jest zwracanie uwagi na cukier i jego zamienniki, w składzie. Jeżeli cukier znajduje się gdzieś na początku składu, to znaczy, że jest go tam dużo, a im dalej, tym mniej. Idealną sytuacją jest brak dodanego cukru w produktach, ale żeby nie zwariować, od czasu do czasu można zjeść coś, co ma odrobinę dodanego cukru. Żeby uzyskać słodki smak, nie trzeba dodawać do potraw cukru, można użyć owoców, które są naturalnie słodkie, lub słodzika. W tym przepisie na dietetyczne ciasto jogurtowe z bananami wykorzystamy zarówno słodycz owoców, jak i słodzik. Osoby, które wypróbowały ten przepis, poświadczają, że jest szybki i łatwy w wykonaniu. Żeby urozmaicić ciasto, można dodać do niego wybrane przez siebie dodatki jak orzechy, czy inne owoce. Ten deser to zdrowa alternatywa dla osób, które nie mają ochoty na słodycze.
Jak zrobić ciasto jogurtowe z bananami?
Do przygotowania ciasta potrzebujesz jogurtu, bananów, jajek, mąki, proszku do pieczenia i słodzika. Ciasto można zrobić z jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, ważne, żeby to były zwykłe, bezsmakowe jogurty. Dojrzałe banany blendujemy na gładką masę i dodajemy do niej, jajka, słodzik i jogurt. Gdy to wszystko wymieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znowu dokładnie miksujemy. Najlepiej użyć mąki pełnoziarnistej lub chociaż pół na pół mąki jasnej z pełnoziarnistą. W ten sposób obniżysz indeks glikemiczny ciasta. Takie ciasto przekładam do foremki do pieczenia i opcjonalnie posypujemy ulubionymi owocami, na przykład malinami. Całość pieczemy w 180 stopniach Celsjusza, przez około 45 minut. Po tym czasie uzyskujemy pyszne, słodkie ciasto jogurtowo-bananowe, o obniżonej kaloryczności.
Alergeny w cieście jogurtowym z bananami
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z bananmi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z bananmi
Ciasto jogurtowe z bananami mogą jeść osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym.
Energia i białka
(71g)
Węglowodany
(71g)
Tłuszcze
(71g)
Składniki mineralne
(71g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.