Przepis na ciasto jabłkowo orzechowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cynamon do dużej miski.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Połącz je z cukrem.

W dużej misce ubij olej i jajka. Dodaj do nich masę jabłkową, a następnie przesianą mąkę.

Orzechy posiekaj drobno i dodaj do pozostałych składników. Całość dobrze wymieszaj.

Wlać ciasto na przygotowaną formę, wyłożoną papierem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.

Ciasto jabłkowo orzechowe podane na talerzyku z lodami.
ciasto jabłkowo orzechowe
Koszt przygotowania dania
9.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
328 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Ciasto jabłkowo orzechowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście jabłkowo orzechowym

Ciasto jabłkowo orzechowe to świetna opcja na pyszny i bardzo szybki placek, który zachwyca wspaniałym smakiem. Idealnie łączą się w nim prażone jabłka i orzechy. Będzie najlepszą opcją na jesienne popołudnia ze względu na dużą dawkę rozgrzewających korzennych przypraw. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkich wypieków. To najlepsze ciasto jabłkowe!

Przepis na ciasto jabłkowo orzechowe jest bardzo prosty, a przy okazji niezwykle szybki. Do jego przygotowania przyda się tylko piekarnik i mikser. Całość można stworzyć w 20 minut, później wystarczy tylko czekać na jego upieczenie. To ciasto, które jest niezwykle aromatyczne, dlatego podczas jego pieczenia pachnie cały dom. Choć zwykle wystarcza tylko 45 minut, by było w pełni upieczone, to jednak warto dostosować czas indywidualnie do posiadanego sprzętu. Najlepiej pod koniec obróbki wsadzić do środka ciasta drewniany patyczek do szaszłyków, jeśli nie pozostanie na nim ciasto, wtedy jest gotowe.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto jabłkowo orzechowe, które będzie niezwykle smaczne, a przy okazji proste w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Składa się na nie puszysty, ale bardzo prosty biszkopt podany z jabłkami i orzechy włoskie, które nie tylko pięknie go dekorują, ale również dodają sporo smaku. Można korzystać z wcześniej podprażonych orzechów, jednak równie dobrze sprawdzą się również zwykłe. Dobrze wybrać jabłka dojrzałe i bardzo słodkie. Dzięki temu ciasto będzie wyśmienite. Osoby, które nie przepadają za zbyt słodkim smakiem, mogą wybrać odmiany twardsze i bardziej kwaskowe. To ciasto idealnie łączy w sobie smak jabłek, orzechów i cynamonu. Dzięki takiej kompozycji jest po prostu pyszne. To dobre rozwiązanie na szybki wypiek w kilka chwil, sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Jest tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Na pewno skradnie serca wszystkich miłośników tradycyjnych szarlotek, choć w tym wydaniu jest nieco ciekawsze i świeże. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.

Wartości odżywcze ciasta jabłkowo orzechowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(107g)
Energia (kalorie)
306.76 kcal
328.23 kcal
Białko
6.17 g
6.60 g

Węglowodany w cieście jabłkowo orzechowym

Na 100g
Na porcję
(107g)
Węglowodany
39.45 g
42.21 g
Węglowodany przyswajalne
38.27 g
40.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.18 g
1.26 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(107g)
Tłuszcz
14.35 g
15.36 g
Tłuszcze nasycone
2.10 g
2.25 g
Tłuszcze nienasycone
12.25 g
13.11 g
Cholesterol
37.75 mg
40.39 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto jabłkowo orzechowe

Na 100g
Na porcję
(107g)
Witamina B6
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.92 mg
2.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
51.74 µg (mcg)
55.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto jabłkowo orzechowe

Na 100g
Na porcję
(107g)
Sód
16.49 mg
17.64 mg
Potas
144.32 mg
154.42 mg
Wapń
34.48 mg
36.90 mg
Fosfor
102.23 mg
109.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.67 mg
23.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.95 mg
2.09 mg
Cynk
0.61 mg
0.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jabłkowo orzechowego 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście jabłkowo orzechowym

Lista alergenów dla ciasta jabłkowo orzechowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania ciasta jabłkowo orzechowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jabłko
360 g
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Orzechy włoskie
60 g
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Koszt składników
30.10
Jak oceniasz przepis na ciasto jabłkowo orzechowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób