Ciasto huragan

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto huragan podany na drewnianej desce.
Ciasto huragan
Ciasto huragan to wypiek, który przepięknie się prezentuje, a przy okazji smakuje naprawdę wybornie. Ta wspaniała rolada przyciąga wszystkie spojrzenia.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
281 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Kakao 16% (proszek) (25 g)
  • Proszek do pieczenia (75 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
  • Żelatyna (4 g)
  • Cukier puder (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, wałek, czajnik

Przepis na ciasto huragan krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

Z białek ubij sztywną pianę, dodając do nich cukier.

Żółtka dodawaj pojedynczo do piany z białek i delikatnie mieszaj.

Do masy przesiej mąkę i wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Następnie ciasto wyciągnij i ostudź.

Żelatynę rozpuść w 50 ml ciepłej wody, następnie ostudź ją nieco.

W rondelku podgrzej śmietankę kremową i włóż do niej pokruszoną czekoladę.

Do kremu dodaj cukier puder i powoli wlej żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i ostudź.

Biszkopt nieco rozwałkuj i posmaruj środek, zostawiając wolne brzegi, kremem czekoladowym. Całość zroluj powoli.

Ciasto schłodź przez 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na ciasto huragan
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta huraganu

Ciasto huragan to wypiek, który przepięknie się prezentuje, a przy okazji smakuje naprawdę wybornie. Ta wspaniała rolada przyciąga wszystkie spojrzenia, ze względu na naprawdę ciekawy wygląd. Nazwa tego ciasta nawiązuje do sposobu, w jaki rolada została zwinięta. Choć w przepisie występuje z czekoladowym kremem, można ją również przygotować ze śmietankowym, czy owocowym. To domowe lekkie ciasto z kremem, które wspaniale sprawdzi się na imprezę.

Przepis na ciasto huragan jest jednym z tych, który, choć wydaje się naprawdę skomplikowany, to jest bardzo prosty. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a ciasto prezentuje się po prostu bajecznie. Cały proces podzielony jest na dwa etapy. Pierwszym jest stworzenie pysznego, ale również niezwykle miękkiego biszkoptu, który będzie bazą tego ciasta. W niektórych wersjach tego ciasta biszkopt robi się z dwóch różnych rodzajów ciast, które nakłada się naprzemiennie do formy, jednak w tym przepisie nie jest to konieczne. Najważniejszym składnikiem zarówno ciasta, jak i masy jest kakao. To właśnie ono sprawia, że całość ma piękny kolor i głęboki czekoladowy smak. To wspaniały pomysł na szybkie ciasto.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto huragan, które będzie proste, smaczne i efektowne, ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego wykonanie zabiera mało czasu, a smakuje po prostu fantastycznie. Ta rolada prezentuje się tak elegancko, że spokojnie sprawdzi się nawet na większe uroczystości. By stworzyć roladę przyda się piekarnik i wałek. Choć ciasto piecze się na dużej blaszce, dobrze jest je lekko rozwałkować, by było większe i nieco cieńsze. To sprawi, że znacznie łatwiej będzie ją rolować. To znacznie ułatwia cały proces przygotowania. Czekoladowy biszkopt jest świetnym wyborem, gdyż jest niezwykle uniwersalny i raczej lubiany przez wszystkich. To pyszne ciasto, które można spokojnie przygotować we własnej kuchni, choć wygląda jak z najlepszych cukierni. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących cukierników, gdyż jest bardzo łatwe.

Alergeny w cieście huraganie

Lista alergenów dla ciasta huraganu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze ciasta huraganu

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
331.04
281.38
Białko (g)
7.39
6.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
43.64
37.09
Węglowodany przyswajalne (g)
40.56
34.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.08
2.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
15.91
13.52
Tłuszcze nasycone (g)
11.44
9.73
Tłuszcze nienasycone (g)
4.47
3.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
95.01
80.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A (µg (mcg))
40.96
34.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.03
0.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.72
4.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
47.88
40.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
1089.73
926.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
406.28
345.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
734.14
624.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
64.27
54.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.63
3.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.31
1.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.45
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta huraganu 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta huraganu

Koszt składników
40.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
25 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 25 g
Proszek do pieczenia
75 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 75 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
100 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 ml
Żelatyna
4 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 4 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
40.80