Przepis na ciasto huragan krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, wałek, czajnik

Oddziel białka od żółtek.

Z białek ubij sztywną pianę, dodając do nich cukier.

Żółtka dodawaj pojedynczo do piany z białek i delikatnie mieszaj.

Do masy przesiej mąkę i wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Następnie ciasto wyciągnij i ostudź.

Żelatynę rozpuść w 50 ml ciepłej wody, następnie ostudź ją nieco.

W rondelku podgrzej śmietankę kremową i włóż do niej pokruszoną czekoladę.

Do kremu dodaj cukier puder i powoli wlej żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i ostudź.

Biszkopt nieco rozwałkuj i posmaruj środek, zostawiając wolne brzegi, kremem czekoladowym. Całość zroluj powoli.

Ciasto schłodź przez 2 godziny.

Ciasto huragan podany na drewnianej desce.
ciasto huragan
Koszt przygotowania dania
19.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
281 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Ciasto huragan - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście huraganie

Ciasto huragan to wypiek, który przepięknie się prezentuje, a przy okazji smakuje naprawdę wybornie. Ta wspaniała rolada przyciąga wszystkie spojrzenia, ze względu na naprawdę ciekawy wygląd. Nazwa tego ciasta nawiązuje do sposobu, w jaki rolada została zwinięta. Choć w przepisie występuje z czekoladowym kremem, można ją również przygotować ze śmietankowym, czy owocowym. To domowe lekkie ciasto z kremem, które wspaniale sprawdzi się na imprezę.

Przepis na ciasto huragan jest jednym z tych, który, choć wydaje się naprawdę skomplikowany, to jest bardzo prosty. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a ciasto prezentuje się po prostu bajecznie. Cały proces podzielony jest na dwa etapy. Pierwszym jest stworzenie pysznego, ale również niezwykle miękkiego biszkoptu, który będzie bazą tego ciasta. W niektórych wersjach tego ciasta biszkopt robi się z dwóch różnych rodzajów ciast, które nakłada się naprzemiennie do formy, jednak w tym przepisie nie jest to konieczne. Najważniejszym składnikiem zarówno ciasta, jak i masy jest kakao. To właśnie ono sprawia, że całość ma piękny kolor i głęboki czekoladowy smak. To wspaniały pomysł na szybkie ciasto.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto huragan, które będzie proste, smaczne i efektowne, ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego wykonanie zabiera mało czasu, a smakuje po prostu fantastycznie. Ta rolada prezentuje się tak elegancko, że spokojnie sprawdzi się nawet na większe uroczystości. By stworzyć roladę przyda się piekarnik i wałek. Choć ciasto piecze się na dużej blaszce, dobrze jest je lekko rozwałkować, by było większe i nieco cieńsze. To sprawi, że znacznie łatwiej będzie ją rolować. To znacznie ułatwia cały proces przygotowania. Czekoladowy biszkopt jest świetnym wyborem, gdyż jest niezwykle uniwersalny i raczej lubiany przez wszystkich. To pyszne ciasto, które można spokojnie przygotować we własnej kuchni, choć wygląda jak z najlepszych cukierni. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących cukierników, gdyż jest bardzo łatwe.

Wartości odżywcze ciasta huraganu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kalorie)
331.04 kcal
281.38 kcal
Białko
7.39 g
6.28 g

Węglowodany w cieście huraganie

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany
43.64 g
37.09 g
Węglowodany przyswajalne
40.56 g
34.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.08 g
2.62 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz
15.91 g
13.52 g
Tłuszcze nasycone
9.84 g
8.37 g
Tłuszcze nienasycone
4.47 g
3.80 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
95.01 mg
80.76 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto huragan

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A
40.96 µg (mcg)
34.82 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D
0.50 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E
0.27 mg
0.23 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna
1.03 mg
0.87 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten
5.72 µg (mcg)
4.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto huragan

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód
47.88 mg
40.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
1089.73 mg
926.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
406.28 mg
345.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
734.14 mg
624.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez
64.27 mg
54.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
3.63 mg
3.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
1.31 mg
1.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź
0.45 mg
0.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta huraganu 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście huraganie

Lista alergenów dla ciasta huraganu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania ciasta huraganu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
25 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 25 g
Proszek do pieczenia
75 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 75 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
100 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 ml
Żelatyna
4 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 4 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
40.80
Jak oceniasz przepis na ciasto huragan
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób