Ciasto huragan
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Kakao 16% (proszek) (25 g)
- Proszek do pieczenia (75 g)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
- Żelatyna (4 g)
- Cukier puder (100 g)
Przepis na ciasto huragan krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
Z białek ubij sztywną pianę, dodając do nich cukier.
Żółtka dodawaj pojedynczo do piany z białek i delikatnie mieszaj.
Do masy przesiej mąkę i wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Następnie ciasto wyciągnij i ostudź.
Żelatynę rozpuść w 50 ml ciepłej wody, następnie ostudź ją nieco.
W rondelku podgrzej śmietankę kremową i włóż do niej pokruszoną czekoladę.
Do kremu dodaj cukier puder i powoli wlej żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i ostudź.
Biszkopt nieco rozwałkuj i posmaruj środek, zostawiając wolne brzegi, kremem czekoladowym. Całość zroluj powoli.
Ciasto schłodź przez 2 godziny.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta huraganu
Ciasto huragan to wypiek, który przepięknie się prezentuje, a przy okazji smakuje naprawdę wybornie. Ta wspaniała rolada przyciąga wszystkie spojrzenia, ze względu na naprawdę ciekawy wygląd. Nazwa tego ciasta nawiązuje do sposobu, w jaki rolada została zwinięta. Choć w przepisie występuje z czekoladowym kremem, można ją również przygotować ze śmietankowym, czy owocowym. To domowe lekkie ciasto z kremem, które wspaniale sprawdzi się na imprezę.
Przepis na ciasto huragan jest jednym z tych, który, choć wydaje się naprawdę skomplikowany, to jest bardzo prosty. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a ciasto prezentuje się po prostu bajecznie. Cały proces podzielony jest na dwa etapy. Pierwszym jest stworzenie pysznego, ale również niezwykle miękkiego biszkoptu, który będzie bazą tego ciasta. W niektórych wersjach tego ciasta biszkopt robi się z dwóch różnych rodzajów ciast, które nakłada się naprzemiennie do formy, jednak w tym przepisie nie jest to konieczne. Najważniejszym składnikiem zarówno ciasta, jak i masy jest kakao. To właśnie ono sprawia, że całość ma piękny kolor i głęboki czekoladowy smak. To wspaniały pomysł na szybkie ciasto.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto huragan, które będzie proste, smaczne i efektowne, ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego wykonanie zabiera mało czasu, a smakuje po prostu fantastycznie. Ta rolada prezentuje się tak elegancko, że spokojnie sprawdzi się nawet na większe uroczystości. By stworzyć roladę przyda się piekarnik i wałek. Choć ciasto piecze się na dużej blaszce, dobrze jest je lekko rozwałkować, by było większe i nieco cieńsze. To sprawi, że znacznie łatwiej będzie ją rolować. To znacznie ułatwia cały proces przygotowania. Czekoladowy biszkopt jest świetnym wyborem, gdyż jest niezwykle uniwersalny i raczej lubiany przez wszystkich. To pyszne ciasto, które można spokojnie przygotować we własnej kuchni, choć wygląda jak z najlepszych cukierni. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących cukierników, gdyż jest bardzo łatwe.
Alergeny w cieście huraganie
Lista alergenów dla ciasta huraganu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze ciasta huraganu
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(85g)
Węglowodany
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy
(85g)
Składniki mineralne
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.