Ciasto gruszkowe z budyniem
- Gruszka - 5 średnich sztuk (600 g)
- Budyń (proszek) - śmietankowy, 2 opakowania (80 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Cukier (120 g)
- Mąka pszenna typ 500 (450 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Śmietana 18% (20 g)
- Cukier puder (30 g)
- Masło (30 g)
Przepis na ciasto gruszkowe z budyniem krok po kroku
Gruszki umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj do niej cukier, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, żółtka oraz śmietanę i zagnieść kruche ciasto.
Ciasto podziel na 3 części, jedną z nich zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
Blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem i wylep pozostałym ciastem kruchym.
Na cieście ułóż gruszki.
W garnku zagotuj mleko i ugotuj w nim budyniu według instrukcji na opakowaniu.
Budyń umieść od razu na wierzchu gruszek.
Pozostałe ciasto kruche zetrzyj na budyń na grubych oczkach tarki.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
- Ciasto z gruszkami
- Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
- Tartaletki z gruszkami
- Tarta z gruszkami
- Galette
- Ciasto z gruszkami i budyniem
- Ciasto gruszkowe
- Ciasto czekoladowe z gruszkami
- Szybkie ciasto z gruszkami
- Tarta gruszkowa
- Kruche ciasto z gruszkami
- Tarta z gruszkami i budyniem
- Proste ciasto z gruszkami i cynamonem
- Muffinki z gruszkami
- Muffiny z gruszkami
- Sernik z gruszkami
- Tarta z gruszkami i mascarpone
- Szarlotka z gruszkami
- Ciasto z gruszkami
Więcej informacji na temat ciasta gruszkowego z budyniem
Ciasto gruszkowe z budyniem to doskonały pomysł na kruche ciasto, które świetnie sprawdzi się jako deser. Można przygotować również ciasto drożdżowe lub ucierane z dodatkiem soczystych gruszek. Pyszne ciasto warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Przepis na ciasto gruszkowe z budyniem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania c miasta potrzebne będą następujące produkty: gruszki, budyń, mleko, cukier, maka pszenna, żółtka jaj, śmietana 18%, cukier puder, masło oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić ciasto gruszkowe z budyniem? Gruszki umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj do niej cukier, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, żółtka oraz śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Ciasto podziel na 3 części, jedną z nich zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki. Blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem i wylep pozostałym ciastem kruchym.Na cieście ułóż gruszki. W garnku zagotuj mleko i ugotuj w nim budyniu według instrukcji na opakowaniu. Budyń umieść od razu na wierzchu gruszek. Pozostałe ciasto kruche zetrzyj na budyń na grubych oczkach tarki. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 60 minut.
Gruszki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, do których zaliczyć możemy witaminę C, witaminę A, niektóre witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz cynk. Gruszki stanowią również doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Prawidłowa podaż błonnika pokarmowego w diecie szacowana jest na około 25 gram na dzień. Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej jelita grubego.
Podsumowując placek z gruszkami i budyniem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Ciasto warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Wypiek jest dobry do spożycia dopiero po wystudzeniu. Ciasto gruszkowe z budyniem warto przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Produkty niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w cieście gruszkowym z budyniem
Lista alergenów dla ciasta gruszkowego z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Śmietana 18%
- Masło
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta gruszkowego z budyniem
Ciasto gruszkowe z budyniem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Gruszki wykorzystane do przygotowania wypieku stanowią dobre źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.