Ciasto gruszkowe z budyniem

Opublikowano: 24.09.2023 r., 14:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto gruszkowo-budyńowe w naczyniu
Ciasto gruszkowe z budyniem
Ciasto gruszkowe z budyniem to doskonały pomysł na pyszny dodatek do kawy lub herbaty, które warto podać na spotkaniach rodzinnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
236 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Gruszka - 5 średnich sztuk (600 g)
  • Budyń (proszek) - śmietankowy, 2 opakowania (80 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Cukier (120 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Śmietana 18% (20 g)
  • Cukier puder (30 g)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, blaszka do pieczenia 25x35 cm, stolnica, folia spożywcza, lodówka

Przepis na ciasto gruszkowe z budyniem krok po kroku

Gruszki umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.

Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj do niej cukier, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, żółtka oraz śmietanę i zagnieść kruche ciasto.

Ciasto podziel na 3 części, jedną z nich zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.

Blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem i wylep pozostałym ciastem kruchym.

Na cieście ułóż gruszki.

W garnku zagotuj mleko i ugotuj w nim budyniu według instrukcji na opakowaniu.

Budyń umieść od razu na wierzchu gruszek.

Pozostałe ciasto kruche zetrzyj na budyń na grubych oczkach tarki.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto gruszkowe z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta gruszkowego z budyniem

Ciasto gruszkowe z budyniem to doskonały pomysł na kruche ciasto, które świetnie sprawdzi się jako deser. Można przygotować również ciasto drożdżowe lub ucierane z dodatkiem soczystych gruszek. Pyszne ciasto warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Przepis na ciasto gruszkowe z budyniem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania c miasta potrzebne będą następujące produkty: gruszki, budyń, mleko, cukier, maka pszenna, żółtka jaj, śmietana 18%, cukier puder, masło oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić ciasto gruszkowe z budyniem? Gruszki umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj do niej cukier, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, żółtka oraz śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Ciasto podziel na 3 części, jedną z nich zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki. Blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem i wylep pozostałym ciastem kruchym.Na cieście ułóż gruszki. W garnku zagotuj mleko i ugotuj w nim budyniu według instrukcji na opakowaniu. Budyń umieść od razu na wierzchu gruszek. Pozostałe ciasto kruche zetrzyj na budyń na grubych oczkach tarki. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 60 minut.

Gruszki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, do których zaliczyć możemy witaminę C, witaminę A, niektóre witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz cynk. Gruszki stanowią również doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Prawidłowa podaż błonnika pokarmowego w diecie szacowana jest na około 25 gram na dzień. Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej jelita grubego.

Podsumowując placek z gruszkami i budyniem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Ciasto warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Wypiek jest dobry do spożycia dopiero po wystudzeniu. Ciasto gruszkowe z budyniem warto przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Produkty niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w cieście gruszkowym z budyniem

Lista alergenów dla ciasta gruszkowego z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta gruszkowego z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto gruszkowe z budyniem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Gruszki wykorzystane do przygotowania wypieku stanowią dobre źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
189.51
236.89
Białko (g)
5.07
6.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
35.15
43.94
Węglowodany przyswajalne (g)
34.15
42.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
1.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
3.57
4.46
Tłuszcze nasycone (g)
2.25
2.81
Tłuszcze nienasycone (g)
1.32
1.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.04
1.30
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.35
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.53
64.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
50.04
62.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.41
1.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
49.07
61.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.31
Ryboflawina (mg)
0.18
0.22
Niacyna (mg)
1.63
2.03
Foliany (µg (mcg))
43.11
53.89
Beta karoten (µg (mcg))
11.61
14.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
39.51
49.38
Potas (mg)
115.23
144.04
Wapń (mg)
47.41
59.27
Fosfor (mg)
77.54
96.92
Magnez (mg)
14.14
17.68
Żelazo (mg)
1.49
1.86
Cynk (mg)
0.50
0.62
Miedź (mg)
0.08
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta gruszkowego z budyniem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta gruszkowego z budyniem

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
600 g
5 średnich sztuk
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 600 g
Budyń (proszek)
80 g
śmietankowy, 2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietana 18%
20 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
30.00