Ciasto góra lodowa
- Herbatniki (200 g)
- Biszkopty (100 g)
- Mleko 2% (1000 ml)
- Budyń (proszek) - 3 opakowania (120 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Cukier - 5 łyżek (50 g)
- Masło (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
- Mleko w proszku (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1,5 łyżki (15 g)
Przepis na ciasto góra lodowa krok po kroku
Zacznij od przygotowania masy budyniowej.
Do miski wlej 1,5 szklanki mleka, dodaj budyń w proszku, żółtka jaj, cukier (4 łyżki) i mąkę.
Całość wymieszaj za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.
Pozostałą ilość mleka zagotuj w garnku.
Do gotującego się mleka dodaj przygotowaną masę budyniową.
Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki.
Gotuj ok. 3 min na średnim ogniu.
Ugotowany budyń odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Połowę masła (150 g) pokrój w kostkę.
Ubijaj masło mikserem, aż stanie się lekko puszyste.
Do ubitego masła stopniowo dodawaj przestudzoną masę budyniową cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Na spodzie blachy ułóż warstwę z herbatników.
Warstwę herbatników przykryj połową przygotowanej masy budyniowej
Ułóż kolejną warstwę herbatników i jeszcze raz zalej budyniem.
Biszkopty przekrój na połówki i utykaj w masie budyniowej tworząc rzędy.
Do garnka wlej 3/4 szklanki wody, dodaj pokrojone w kostkę masło i łyżkę cukru.
Podgrzewaj na średnim ogniu do całkowitego roztopienia masła i cukru.
Dodaj mleko w proszku i wymieszaj do powstania jednolitej masy.
Dodaj kakao i jeszcze raz wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
Powstałą polewą polej ciasto.
Ciasto wstaw do lodówki na ok 3-4 godziny.
-
Serniczki na zimno
-
Tradycyjne tiramisu
-
Blok czekoladowy
-
Charlotte
-
Milky way
-
Ciasto bez pieczenia
-
3 bit
-
Kinder country
-
Ciasto krówkowe
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Śmietanowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Banoffee
-
Galaretkowiec
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasta bez pieczenia
Więcej informacji na temat ciasta góra lodowa
Ciasto góra lodowa swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu kształtowi wierzchniej warstwy przypominającemu górskie wzniesienia. Ciasto to jest niezwykle efektowne i pięknie się prezentuje dzięki czemu świetnie sprawdzi się na imprezy rodzinne, spotkania z przyjaciółmi i wszystkie imprezy okolicznościowe. Wbrew pozorom przepis na ciasto góra lodowa jest prostszy niż mogłoby się to wydawać biorąc pod uwagę zaskakujących wygląd ciasta i jego niepowtarzalny smak. Ciasto to można przygotować stosunkowo prosto i szybko, a nawet bez pieczenia. Poznaj sprawdzony przepis i naucz się krok po kroku jak zrobić ciasto góra lodowa na dużą blachę który wzbudzi zainteresowanie i zadowoli kubki smakowe i podniebienia wszystkich gości i domowników.
Przygotowania najlepiej rozpocząć od masy budyniowej. Aby móc ją wykorzystać do ciasta powinna całkowicie ostygnąć dlatego warto przygotować ją na samym początku. W tym celu najlepiej sprawdzi się proszek o smaku waniliowym lub śmietankowym. Budyń przygotowuje tradycyjnie, według wskazówek na opakowaniu, jednak to co odróżnia masę budyniową do ciasta góra lodowa od normalnego budyniu jest dodatek żółtek jaj oraz mąki. Budyń z tych wszystkich składników koniecznie należy odstawić do ostudzenia, ale nie powinno się umieszczać go w lodówce - powinien stopniowo studzić się w temperaturze pokojowej. Kolejnym etapem jest ubijanie masła za pomocą miksera - masło powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki ok. 30-40 minut wcześniej. Masło po ubiciu powinno mieć kremową, puszystą konsystencję. Dopiero wtedy stopniowo dodajemy do niego przestudzony budyń i ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników - tak powstaje pyszna masa budyniowa, która będzie później wykładana na placek ciasta.
Jako podstawę ciasta możemy wykorzystać herbatniki lub przygotować ciasto na biszkopcie. Druga wersja jest jednak dużo bardziej czasochłonna i wymagająca obróbki termicznej, w przeciwieństwie do ciasta na herbatnikach, które przygotowuje się bez pieczenia. Herbatniki wystarczy ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować masę budyniową, naprzemiennie układając herbatniki i masę. W ostatnią warstwę masy budyniowej następnie utykamy okrągłe gotowe biszkopty wypełniając całą blaszkę. Ostatnim etapem jest przygotowanie polewy z mlekiem w proszku. W rondelku wystarczy zagotować wodę, masło, cukier i mleko w proszku, dokładnie wymieszać uważając aby nie powstały grudki. Do kremy wsypujemy kakao, mieszamy i polewą polewamy ciasto. Wkładamy do lodówki i cieszymy się wyjątkowym smakiem ciasta, które idealnie sprawdzi się jako deser, a także coś słodkiego do popołudniowej kawy.
Alergeny w cieście góra lodowa
Lista alergenów dla ciasta góra lodowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- biszkopty
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mleko 2%
- Masło
- Mleko w proszku
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta góra lodowa
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
herbatniki,
biszkopt,
mleko,
budyń,
jajka,
cukier,
masło,
mąka pszenna,
mleko w proszku,
kakao,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.