Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Masło rozpuść na patelni.

Zeszklij krótko drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj szpinak i duś do miękkości, dopraw do smaku.

Dodaj serek mascarpone i podgrzewaj przez 10 minut.

Rulon ciasta rozłóż na stole, dodaj farsz i plastry mozzarelli.

Zawiń całość w rulon i przełóż na blachę do pieczenia.

Upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą
Ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą
Koszt przygotowania dania
23.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
633 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście francuskim ze szpinakiem i mozzarellą

Ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na obiad wtedy, gdy nie masz na jego przygotowanie zbyt dużo czasu.

Mój dzisiejszy przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą będzie bardzo ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego.

To jest mój szybki pomysł na obiad, gdy czas goni w ciągu dnia. Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy, kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.

Oprócz ciasta francuskiego będziesz potrzebować, szpinak, cebulę, czosnek, masło i serek mascarpone oraz mozzarellę. Pamiętaj, że serek mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Zatem, jak zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą?

W pierwszej kolejności rozpuść masło na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem. Gdy szpinak zwiędnie i będzie miękki, dodaj serek mascarpone, a całość dopraw do smaku.

Rulon ciasta francuskiego rozłóż na stole i wyłóż farsz, a następnie dodaj plastry mozzarelli. Zawiń całość w rulon i przełóż na blachę do pieczenia, upiecz danie w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Nasze łatwe danie jest gotowe i dobre do spożycia. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie są smaczne.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
316.67 kcal
633.34 kcal
Białko
6.68 g
13.36 g

Węglowodany w cieście francuskim ze szpinakiem i mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
16.67 g
33.34 g
Węglowodany przyswajalne
15.55 g
31.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.12 g
2.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
24.76 g
49.52 g
Tłuszcze nasycone
15.24 g
30.47 g
Tłuszcze nienasycone
9.52 g
19.05 g
Tłuszcze jednonasycone
7.85 g
15.70 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.67 g
3.35 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol
40.19 mg
80.37 mg

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
138.88 µg (mcg)
277.76 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
7.14 mg
14.27 mg
Witamina E
0.24 mg
0.48 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
37.61 µg (mcg)
75.23 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.30 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.33 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
1.44 mg
2.87 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
67.92 µg (mcg)
135.84 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
1215.44 µg (mcg)
2430.88 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
164.34 mg
328.68 mg
Potas
168.20 mg
336.41 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
125.04 mg
250.09 mg
Fosfor
81.03 mg
162.05 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
25.74 mg
51.49 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
1.45 mg
2.89 mg
Cynk
0.69 mg
1.39 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim ze szpinakiem i mozzarellą

Lista alergenów dla ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
280 g
1 rulon XXL
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Szpinak
200 g
4 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Ser Mozzarella
125 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób