Ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą
- Ciasto francuskie - 1 rulon XXL (280 g)
- Szpinak - 4 garści (200 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (200 g)
- Ser Mozzarella - 1 kula (125 g)
Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą krok po kroku
Masło rozpuść na patelni.
Zeszklij krótko drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodaj szpinak i duś do miękkości, dopraw do smaku.
Dodaj serek mascarpone i podgrzewaj przez 10 minut.
Rulon ciasta rozłóż na stole, dodaj farsz i plastry mozzarelli.
Zawiń całość w rulon i przełóż na blachę do pieczenia.
Upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
-
Tarta ze szpinakiem
-
Ciastko shrek
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto szpinakowe
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą
-
Ciasto runo leśne
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto filo ze szpinakiem
-
Ciasto leśny mech z malinami
-
Tort leśny
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Ciasto szpinakowe z truskawkami
-
Ciasto ze szpinakiem
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą
Ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na obiad wtedy, gdy nie masz na jego przygotowanie zbyt dużo czasu.
Mój dzisiejszy przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą będzie bardzo ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego.
To jest mój szybki pomysł na obiad, gdy czas goni w ciągu dnia. Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy, kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.
Oprócz ciasta francuskiego będziesz potrzebować, szpinak, cebulę, czosnek, masło i serek mascarpone oraz mozzarellę. Pamiętaj, że serek mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.
Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.
Zatem, jak zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą?
W pierwszej kolejności rozpuść masło na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem. Gdy szpinak zwiędnie i będzie miękki, dodaj serek mascarpone, a całość dopraw do smaku.
Rulon ciasta francuskiego rozłóż na stole i wyłóż farsz, a następnie dodaj plastry mozzarelli. Zawiń całość w rulon i przełóż na blachę do pieczenia, upiecz danie w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
Nasze łatwe danie jest gotowe i dobre do spożycia. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie są smaczne.
Alergeny w cieście francuskim ze szpinakiem i mozzarellą
Lista alergenów dla ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą
Farsz rolady może być dowolny, możesz postawić na kurczaka lub łososia.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.