Ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Opublikowano: 24.07.2022 r., 17:08 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szpinakowa tarta z mozzarellą
Ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą
Ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą to szybka przekąska, z którą poradzi sobie każdy. Możesz postawić na większą ilość, wtedy będzie to idealny pomysł na obiad.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
633 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 rulon XXL (280 g)
  • Szpinak - 4 garści (200 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (200 g)
  • Ser Mozzarella - 1 kula (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą krok po kroku

Masło rozpuść na patelni.

Zeszklij krótko drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj szpinak i duś do miękkości, dopraw do smaku.

Dodaj serek mascarpone i podgrzewaj przez 10 minut.

Rulon ciasta rozłóż na stole, dodaj farsz i plastry mozzarelli.

Zawiń całość w rulon i przełóż na blachę do pieczenia.

Upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą

Ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na obiad wtedy, gdy nie masz na jego przygotowanie zbyt dużo czasu.

Mój dzisiejszy przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą będzie bardzo ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego.

To jest mój szybki pomysł na obiad, gdy czas goni w ciągu dnia. Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy, kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.

Oprócz ciasta francuskiego będziesz potrzebować, szpinak, cebulę, czosnek, masło i serek mascarpone oraz mozzarellę. Pamiętaj, że serek mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Zatem, jak zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą?

W pierwszej kolejności rozpuść masło na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem. Gdy szpinak zwiędnie i będzie miękki, dodaj serek mascarpone, a całość dopraw do smaku.

Rulon ciasta francuskiego rozłóż na stole i wyłóż farsz, a następnie dodaj plastry mozzarelli. Zawiń całość w rulon i przełóż na blachę do pieczenia, upiecz danie w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Nasze łatwe danie jest gotowe i dobre do spożycia. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie są smaczne.

Alergeny w cieście francuskim ze szpinakiem i mozzarellą

Lista alergenów dla ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Farsz rolady może być dowolny, możesz postawić na kurczaka lub łososia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
316.67
633.34
Białko (g)
6.68
13.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
16.67
33.34
Węglowodany przyswajalne (g)
15.55
31.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
2.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
24.76
49.52
Tłuszcze nasycone (g)
15.24
30.47
Tłuszcze nienasycone (g)
9.52
19.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.85
15.70
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.67
3.35
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
40.19
80.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
138.88
277.76
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.62
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.14
14.27
Witamina E (mg)
0.24
0.48
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.61
75.23
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.44
2.87
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
67.92
135.84
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1215.44
2430.88
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
164.34
328.68
Potas (mg)
168.20
336.41
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
125.04
250.09
Fosfor (mg)
81.03
162.05
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.74
51.49
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.45
2.89
Cynk (mg)
0.69
1.39
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
280 g
1 rulon XXL
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Szpinak
200 g
4 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Ser Mozzarella
125 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Koszt składników
42.00