Ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem

Opublikowano: 23.06.2023 r., 20:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuskie ciasto z kurczakiem
Ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem
Ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Danie świetnie sprawdzi się również na obiad. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
510 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (500 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Masło (30 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Ser Feta (50 g)
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (375 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Mleko 2% - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, praska do czosnku

Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem krok po kroku

Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i każdy z filetów podzielna dwie części.

W większej części fileta z kurczaka zrób nacięcie z boku, tworząc kieszonkę. Mniejszą część pozostaw w całości.

Masło roztop w garnuszku, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i posmaruj filety z kurczaka. Filety dopraw również z każdej strony solą oraz pieprzem.

Szpinak opłucz pod bieżącą wodą, osusz i podsmaż na patelni, aż zwiędnie.

Szpinak przełóż na deskę do krojenia i posiekaj go.

Następnie szpinak umieść w misce, dopraw go do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową (po około pół łyżeczki przypraw).

Do szpinaku dodaj pokrojony w kostkę ser feta i dokładnie wymieszaj.

Nadzienie szpinakowe włóż w kieszonkę kurczaka lub ułóż na kawałku całego fileta i złóż go na pół.

Ciasto francuskie rozwiń, podzielna cztery kwadraty i na środku każdego z nich ułóż kurczaka.

Wolne brzegi ciasta na tnij nożem, tworząc paski i nakładaj je naprzemiennie na wierzch kurczaka.

Ciasto francuskie z kurczakiem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

W miseczce wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj nim wierzch ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 40 minut (ciasto francuskie powinno być złote na wierzchu).

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego ze szpinakiem i kurczakiem

Ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem to doskonała propozycja przekąskę. Smaczne ciasto francuskie ze szpinakiem świetnie sprawdzi się również jako obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przekąski potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, czosnek, masło, szpinak, ser feta, ciasto francuskie, żółtko jaja, mleko, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem? Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i każdy z filetów podzielna dwie części. W większej części fileta z kurczaka zrób nacięcie z boku, tworząc kieszonkę. Masło roztop w garnuszku, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i posmaruj filety z kurczaka. Szpinak opłucz pod bieżącą wodą, osusz i podsmaż na patelni, aż zwiędnie. Szpinak posiekaj, umieść w misce, dopraw go do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do szpinaku dodaj pokrojony w kostkę ser feta i wymieszaj. Nadzienie szpinakowe włóż w kieszonkę kurczaka lub ułóż na kawałku całego fileta i złóż go na pół. Kurczaka zawiń w ciasto francuskie. W miseczce wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj nim wierzch ciasta francuskiego. Ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 40 minut.

Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk.

Podsumowując szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem świetnie sprawdzi się jako przekąska lub obiad dla całej rodziny. Pyszne ciasto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania przepisu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w cieście francuskim ze szpinakiem i kurczakiem

Lista alergenów dla ciasta francuskiego ze szpinakiem i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Feta
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta francuskiego ze szpinakiem i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem to propozycja na pyszną przekąskę. Szpinak wykorzystany do przygotowania dania stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
283.52
510.33
Białko (g)
14.02
25.24
Fenyloalanina (mg)
0.58
1.05
Brak danych dla: żółtko jajka, mleko 2%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
16.19
29.14
Węglowodany przyswajalne (g)
15.47
27.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
1.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
17.92
32.26
Tłuszcze nasycone (g)
7.12
12.81
Tłuszcze nienasycone (g)
10.81
19.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.75
15.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.06
3.71
Cholesterol (mg)
62.96
113.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
79.50
143.10
Witamina B6 (mg)
0.43
0.77
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.26
Witamina C (mg)
2.70
4.86
Witamina E (mg)
0.57
1.02
Retinol (µg (mcg))
36.33
65.39
Tiamina (mg)
0.20
0.35
Ryboflawina (mg)
0.25
0.44
Niacyna (mg)
5.90
10.62
Foliany (µg (mcg))
52.56
94.61
Beta karoten (µg (mcg))
517.94
932.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
166.30
299.34
Potas (mg)
233.51
420.32
Wapń (mg)
43.20
77.77
Fosfor (mg)
147.36
265.25
Magnez (mg)
26.70
48.07
Żelazo (mg)
1.37
2.47
Cynk (mg)
0.73
1.31
Miedź (mg)
0.07
0.13
Mangan (mg)
0.26
0.47
Brak danych dla: żółtko jajka, mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego ze szpinakiem i kurczakiem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego ze szpinakiem i kurczakiem

Koszt składników
59.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Ser Feta
50 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Ciasto francuskie
375 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.15
Za 375 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
20 ml
2 łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Koszt składników
59.50