Ciasto francuskie ze szpinakiem
- Ciasto francuskie (400 g)
- Szpinak mrożony (300 g)
- Serek śmietankowy (100 g)
- Ser Feta - 1/4 kostki (50 g)
- Białko jajka (1 szt.)
- Mleko 3,2% - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (15 ml)
Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj do niego rozmrożony wcześniej szpinak. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż odparuje z niego woda. Zdejmij z ognia, dodaj serek śmietanowy, pokruszoną fetę i wymieszaj.
Płat ciasta francuskiego pokrój na kwadraty. Na środek każdego wyłóż po dwie łyżki farszu, sklej brzegi aby powstał trójkąt.
Roztrzep białko jajka z mlekiem i posmaruj wierzch ciasta.
Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut.
Upieczone ciasto francuskie ze szpinakiem wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie na słono
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Rogaliki z dżemem
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
-
Croissanty z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasto francuskie z warzywami
-
Ciasteczka francuskie z dżemem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
-
Drożdżówki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki półkruche
-
Rogaliki z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego ze szpinakiem
Ciasto francuskie ze szpinakiem to szybka przekąska lub jarski obiad. Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne w zastosowaniu, możesz podawać je z farszem mięsnym, warzywnym lub na słodko z owocami czy dżemem. Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem jest łatwy do zrobienia, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, szpinak, czosnek, olej rzepakowy, serek śmietankowy oraz ser feta.
Jak zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem? Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj do niego rozmrożony wcześniej szpinak. Dopraw solą i pieprzem i smaż aż odparuje z niego woda. Zdejmij z ognia, dodaj serem śmietanowy i pokruszoną fetę i wymieszaj. Płat ciasta francuskiego pokrój na kwadraty. Na środek każdego wyłóż po dwie łyżki farszu, sklej brzegi aby powstał trójkąt. Roztrzep białko jajka z mlekiem i posmaruj wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Witamina C jest naturalnym antyutleniaczem, zapobiega powstawaniu nowotworów oraz wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga odporność naszego organizmu.
Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Feta to grecki ser produkowany z mleka owczego lub koziego. Jest produktem wysokokalorycznym, zawiera także dużo wapnia, który odpowiada za prawidłową budowę naszych kości, a jego niedobór może objawiać się powstaniem osteoporozy.
Podsumowując ciasto francuskie faszerowane szpinakiem i fetą to doskonały pomysł na szybką przekąskę. Dobre nadziewane przekąski nadają się także jako lunch do pracy. Podaj je z sosem tzatziki lub koperkowym.
Alergeny w cieście francuskim ze szpinakiem
Lista alergenów dla ciasta francuskiego ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
- Ser Feta
- Mleko 3,2%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ciasta francuskiego ze szpinakiem
Ciasto francuskie ze szpinakiem to dobry pomysł na szybkie danie obiadowe lub przekąskę. Ciasta francuskiego nie powinny spożywać osoby na diecie bezglutenowej oraz osoby chore na cukrzycę. Szpinak natomiast jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.