Ciasto francuskie ze śliwkami

Opublikowano: 22.10.2021 r., 22:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto francuskie z migdałami.
Ciasto francuskie ze śliwkami
Ciasto francuskie ze śliwkami to wspaniała opcja na naprawdę pyszny posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych domowych wypieków.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
179 kcal
Kcal w porcji
61 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 szt (280 g)
  • Śliwki (300 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, obciążniki do pieczenia

Przepis na ciasto francuskie ze śliwkami krok po kroku

Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, a następnie obłóż ją dokładnie ciastem francuskim.

Tartę podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut wraz z obciążnikami.

Śliwki umyj, pozbaw pestek i pokrój w plasterki. Wymieszaj je z cukrem pudrem i cynamonem.

Śliwki wyłóż na podpieczony spód.

Całość piecz razem w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego ze śliwkami

Ciasto francuskie ze śliwkami to wspaniały deser, który nie wymaga zbyt dużego zaangażowania czy pracy. To świetna opcja na naprawdę łatwe ciasto, które można przygotować w kilka chwil. Dodatkowo, całość charakteryzuje się naprawdę wspaniałym smakiem, dzięki czemu na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości.

Przepis na ciasto francuskie ze śliwkami jest bardzo prosty, dzięki czemu będzie idealny dla wszystkich początkujących osób. Przygotowanie całości zajmuje tylko kilka minut, co na pewno przypadnie do gustu osobom zapracowanym, a także tym które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Do jego przygotowania nie potrzeba również żadnych specjalnych sprzętów. Wystarczy zwykła forma do tarty, dzięki której ciasto będzie miało piękny kształt. Sprawdzi się również mała kwadratowa blacha. Do wypieku tarty przydadzą się obciążniki, dzięki którym ciasto nie wyrośnie za bardzo na środku. Jednak w przypadku ich braku można je zastąpić suchym ryżem lub grochem. Dzięki temu sposobowi w tarcie powstanie wgłębienie, w którym będą mogły znaleźć się owoce, a brzegi pięknie urosną. Nie proponuje się wkładania owoców na niepodpieczony spód i całościowe pieczenie, gdyż śliwki puszczają sporo soku, który wsiąka w ciasto i może sprawić, że tarta nie wyrośnie i nie upiecze się. By tego uniknąć wystarczy ją lekko podpiec przez 10 minut.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie ze śliwkami, które będzie niezwykle smaczne, a przy okazji łatwe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość robi się w ekspresowym tempie, a jeszcze szybciej znika z talerzy. To wspaniały i prosty deser dla całej rodziny. Na pewno zakochają się w nim nawet najmłodsi domownicy. To pyszne ciasto do którego potrzebne są tylko owoce i arkusz ciasta francuskiego. Oczywiście spód można również przygotować własnoręcznie, jednak w wersji ekspresowej świetnie sprawdza się to gotowe, które dostępne jest w sklepach. To naprawdę dobre i bardzo szybkie ciasto. Jeśli chce się je nieco udoskonalić można przygotować i posypać je kruszonką,. Ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców, ale można je również zrobić ze śliwkami mrożonymi.

Alergeny w cieście francuskim ze śliwkami

Lista alergenów dla ciasta francuskiego ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Wartości odżywcze ciasta francuskiego ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Ten deser nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(61g)
Energia (kcal)
294.67
179.75
Białko (g)
3.70
2.25
Fenyloalanina (mg)
0.17
0.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(61g)
Węglowodany (g)
31.21
19.04
Węglowodany przyswajalne (g)
29.84
18.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
0.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(61g)
Tłuszcz (g)
17.63
10.75
Tłuszcze nasycone (g)
5.38
3.28
Tłuszcze nienasycone (g)
12.24
7.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.98
6.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.26
1.38
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(61g)
Witamina A (µg (mcg))
8.36
5.10
Witamina B6 (mg)
0.02
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.67
2.85
Witamina E (mg)
0.25
0.15
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.20
0.12
Ryboflawina (mg)
0.14
0.09
Niacyna (mg)
2.12
1.29
Foliany (µg (mcg))
38.26
23.34
Beta karoten (µg (mcg))
93.44
57.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(61g)
Sód (mg)
114.39
69.78
Potas (mg)
105.31
64.24
Wapń (mg)
7.59
4.63
Fosfor (mg)
35.41
21.60
Magnez (mg)
10.79
6.58
Żelazo (mg)
1.26
0.77
Cynk (mg)
0.29
0.18
Miedź (mg)
0.08
0.05
Mangan (mg)
0.25
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego ze śliwkami 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego ze śliwkami

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
280 g
1 szt
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Śliwki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
17.00