Ciasto francuskie z wiśniami
- Wiśnie mrożone (250 g)
- Ciasto francuskie (350 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na ciasto francuskie z wiśniami krok po kroku
Ciasto francuskie rozłóż na blacie i trochę je rozwałkuj.
Podziel je na 6 prostokątów
Każdy prostokąt złóż na pół. Na środku rozłóż wiśnie. Owoce oprósz cukrem pudrem.
Ciasto złóż i sklej końce.
Ułóż ciasto na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 - 20 minut.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z wiśniami
Ciasto francuskie z wiśniami to sposób na najszybszą słodką przekąskę, którą można przygotować w kilka chwil. Kwaśne wiśnie wspaniale łączą się ze słodkim ciastem i cynamonem.
Przepis na ciasto francuskie z wiśniami jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Całość zajmuje tak niewiele czasu ze względu na użycie gotowego ciasta francuskiego. Choć może się wydawać, że jest ono niezbyt zdrowe i nie powinno gościć w menu, to tak naprawdę spokojnie można w sklepie znaleźć również takie, które mają naprawdę dobry skład. Jego użycie naprawdę upraszcza cały proces przygotowania. Dzięki jego dodatkowi można przygotować naprawdę wspaniały deser, w bardzo szybkim czasie. Ten pomysł na ciasto z jagodami to dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy. Do ciasta świetnie sprawdzają się zarówno świeże, jak i jak mrożone owoce. Poza sezonem do ciasta można użyć owoców mrożonych. Warto korzystać z wiśni, gdyż są niezwykle wartościowe. To bogate źródło witaminy C, a także licznych polifenoli, które chronią organizm przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi, a także szybszym starzeniem się organizmu. To dobre źródło błonnika, ale również dobre źródło pokarmowe melatoniny, która ułatwia zasypianie. Te owoce będą świetnym wyborem zwłaszcza dla osób na diecie, gdyż zawierają mało kalorii i niewiele cukru.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie z wiśniami, które będzie szybkie, a przy tym pyszne to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Do jego wykonania używa się gotowe ciasto francuskie, dzięki czemu całość zabiera tylko kilka chwil. Sprawdzi się jako przekąska na słodko, również dla dzieci. To świetny pomysł na placek imprezowy, gdyż jest ciastem bardzo uniwersalnym, smakuje większości osób, które go próbują. Smak nie jest zbyt mdły, czy za bardzo gorzki. Całość jest idealnie wyważona. Do jego przygotowania przyda się mikser, jednak całość można też dobrze rozmieszać rózgą. Dzięki czemu można wykonać go, nawet gdy nie mas się mocno rozbudowanego sprzętu kuchennego.
Alergeny w cieście francuskim z wiśniami
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z wiśniami
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(108g)
Węglowodany
(108g)
Tłuszcze
(108g)
Witaminy
(108g)
Składniki mineralne
(108g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.