Ciasto francuskie z szynką parmeńską

Opublikowano: 20.03.2023 r., 11:24 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto francuskie z szynką parmeńską przed pieczeniem
Ciasto francuskie z szynką parmeńską
Ten prosty przepis na ciasto francuskie z szynką parmeńską i cukinią to idealna przekąska na imprezę. Wykonasz ją w zaledwie kilka minut, a smak na pewno Cię zachwyci.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
176 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Ciasto francuskie (370 g)
  • Szynka parmeńska (80 g)
  • Cukinia (300 g)
  • Ser Mozzarella (150 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, pędzelek

Przepis na ciasto francuskie z szynką parmeńską krok po kroku

Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na plasterki.

Ser mozzarella pokrój w plasterki.

Rozłóż ciasto francuskie.

Na cieście ułóż plasterki szynki parmeńskiej.

Ułóż na szynce plasterki sera, a na nich plastry cukinii.

Zwiń ciasto francuskie wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę.

Pokrój roladę na plastry ok. 1-2 cm.

Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem.

Z pomocą pędzelka posmaruj plastry jajkiem.

Rolady ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 15-20 minut w 200 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z szynką parmeńską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z szynką parmeńską

Ten prosty przepis na ciasto francuskie z szynką parmeńską i cukinią to idealna przekąska na imprezę. Wykonasz ją w zaledwie kilka minut, a smak na pewno Cię zachwyci.

Jak zrobić tę świetną przystawkę? Najpierw cukinię umyj i pokrój wzdłuż na plasterki. Ser mozzarella pokrój w plasterki. Rozłóż ciasto francuskie. Na cieście ułóż plasterki szynki parmeńskiej. Ułóż na szynce plasterki sera, a na nich plastry cukinii. Zwiń ciasto francuskie wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę. Pokrój roladę na plastry ok. 1-2 cm. Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Z pomocą pędzelka posmaruj plastry jajkiem. Rolady ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15-20 minut w 200 st. C. Ta świetna przystawka jest już gotowa.

Pyszne ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda, powstało ono przez przypadek, gdy zapominalski cukiernik dodał dodatkową porcję masła do przygotowywanego kruchego ciasta. Przez samych francuzów określane jest ciastem płatkowym (fr. pâte feuilletée). Wynika to z tego, że struktura ciasta francuskiego składa się z kilku warstw. To powoduje, że uzyskany wypiek przechodzi od konsystencji miękkiej i ciągnącej, po twardszą i kruchą, zaspokajając potrzeby najbardziej wymagających smakoszy.

Samo przygotowanie ciasta francuskiego to proces wymagający kilku godzin pracy. Żeby zrobić najszybsze pomysły z ciasta francuskiego proponujemy wykorzystać szybkie i proste rozwiązanie, jakim jest gotowe ciasto francuskie, które można znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym.

Kupując ciasto francuskie, warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli. W gotowych produktach masło często zastępuje olej roślinny (palmowy) lub margaryna, występuje dodatek cukru (np. w formie glukozy), emulgatorów i substancji zagęszczających.

Ze względu na swój smak ciasto francuskie jest smaczne w wypiekach na słodko i na słono, jako posiłek lub przekąska. Przepisy z użyciem ciasta francuskiego, są najczęściej dość łatwe, dlatego może być to dobry pomysł na szybkie dania obiadowe lub potrawy na imprezę. Konsystencja za to umożliwia stworzenie wszelkich kształtów takich jak paluszki, ślimaki, gwiazdki, grzebienie, rożki.

W wersji wytrawnej najczęściej spotkać można ciasto francuskie z serem, szynką, warzywami, mięsem lub rybami. Jeśli martwisz się o to, co zrobić z ciasta francuskiego to nasze propozycje na pewno ułatwią Ci wybór. Najszybsze i najlepsze przepisy wykonasz z gotowego ciasta francuskiego. Jeśli potrzebujesz słodkiej przekąski, to w tym miejscu możesz przygotować: ciastka z owocami, ciastka z czekoladą, croissanty, tarty, tartaletki, rurki z kremem, bułeczki z nadzieniem, rogaliki, chrusty, faworki, bułeczki cynamonowe. Taki słodki deser potrzebuje tylko 20 minut w piekarniku, by ciasto było już gotowe do spożycia.

Jeśli natomiast interesuje Cię co można zrobić z ciasta francuskiego na słono to tu wybór jest jeszcze większy. A szczególnie dobre będzie właśnie ciasto francuskie z szynką parmeńską.

Alergeny w cieście francuskim z szynką parmeńską

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z szynką parmeńską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z szynką parmeńską

na 100g gotowej potrawy

Kupując ciasto francuskie warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
294.96
176.97
Białko (g)
9.51
5.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
18.87
11.32
Węglowodany przyswajalne (g)
17.97
10.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
0.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
20.28
12.17
Tłuszcze nasycone (g)
8.52
5.11
Tłuszcze nienasycone (g)
11.77
7.06
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.61
5.77
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.15
1.29
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
40.79
24.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
40.47
24.28
Witamina B6 (mg)
0.07
0.04
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.25
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.62
3.37
Witamina E (mg)
0.34
0.20
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.54
21.93
Tiamina (mg)
0.18
0.11
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.12
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.78
1.07
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.57
24.94
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
46.65
27.99

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
337.05
202.23
Potas (mg)
125.51
75.30
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
91.45
54.87
Fosfor (mg)
102.19
61.31
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.69
9.41
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.28
0.77
Cynk (mg)
0.84
0.50
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z szynką parmeńską 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z szynką parmeńską

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
370 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.04
Za 370 g
Szynka parmeńska
80 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 80 g
Cukinia
300 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Ser Mozzarella
150 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
41.00