Ciasto francuskie z serem żółtym

Opublikowano: 20.09.2023 r., 15:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuskie ciasto serowe w miseczce
Ciasto francuskie z serem żółtym
Ciasto francuskie z serem żółtym, szynką oraz pomidorami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę na imprezy. Koniecznie wypróbuj nasz prosty i szybki w przygotowaniu przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
180 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
  • Ser żółty (120 g)
  • Pomidory koktajlowe (50 g)
  • Szynka kanapkowa - 6 plastrów (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto francuskie z serem żółtym krok po kroku

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Ciasto francuskie podziel na 12 równych części.

Plastry szynki przekrój na pół.

Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół.

Na każdy kawałek ciasta francuskiego połóż pół plastra szynki, połówki pomidorków koktajlowych. Całość posyp startym serem oraz odrobiną bazylii.

Ciasto francuskie z serem żółtym piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut (do zarumienienia).

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z serem żółtym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z serem żółtym

Ciasto francuskie z serem żółtym, szynką oraz pomidorami to doskonała propozycja na przekąskę. Wypiek możesz przygotować również z pieczarkami oraz serem. Możliwości na wykorzystanie ciasta francuskiego w kuchni jest bardzo wiele (warto przygotować je na słodko lub na słono). Prosty przepis na ciasto francuskie z serem żółtym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, ser żółty, pomidorki koktajlowe, szynka kanapkowa oraz bazylia.

A jak zrobić ciasto francuskie z serem żółtym? Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ciasto francuskie podziel na 12 równych części. Plastry szynki przekrój na pół. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Na każdy kawałek ciasta francuskiego połóż pół plastra szynki, połówki pomidorków koktajlowych. Całość posyp startym serem oraz odrobiną bazylii. Ciasto francuskie z serem żółtym piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut (do zarumienienia).

Ciasto francuskie swoją wielowarstwową strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu, specyficznemu wałkowaniu oraz wypiekaniu w wysokiej temperaturze. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak chętnie wykorzystywany w kuchni przez dość szybki proces wypiekania. Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast - podstawowego oraz maślanego. Ciasto podstawowe produkowane jest na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz kwasów organicznych. Ciasto maślane wytwarza się natomiast z masła oraz mąki. Ciasto podstawowe oraz ciasto maślane powinno tworzyć kopertę.

Podsumowując: przekąska z ciasta francuskiego świetnie sprawdzi się jako posiłek do pracy lub zabrany w długą podróż. Ciasto francuskie z serem żółtym warto podać również jako przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Smaczne danie jest dobre do spożycia dopiero po przestudzeniu. Produkty niezbędne do wykonania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Do przygotowania ciasta francuskiego możesz również wykorzystać farsz z pieczarek.

Alergeny w cieście francuskim z serem żółtym

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z serem żółtym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z serem żółtym

na 100g gotowej potrawy

Ciasto francuskie z serem żółtym to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Danie przygotowane jest z produktów przetworzonych, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
401.25
180.56
Białko (g)
12.38
5.57
Fenyloalanina (mg)
0.62
0.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
23.16
10.42
Węglowodany przyswajalne (g)
22.32
10.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
0.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
28.78
12.95
Tłuszcze nasycone (g)
11.53
5.19
Tłuszcze nienasycone (g)
17.25
7.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.20
6.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.05
1.37
Cholesterol (mg)
39.08
17.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina A (µg (mcg))
38.76
17.44
Witamina B6 (mg)
0.09
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
0.24
Witamina C (mg)
1.21
0.55
Witamina E (mg)
0.37
0.17
Retinol (µg (mcg))
34.83
15.67
Tiamina (mg)
0.36
0.16
Ryboflawina (mg)
0.25
0.11
Niacyna (mg)
2.98
1.34
Foliany (µg (mcg))
43.96
19.78
Beta karoten (µg (mcg))
41.86
18.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
558.95
251.53
Potas (mg)
142.42
64.09
Wapń (mg)
156.55
70.45
Fosfor (mg)
180.64
81.29
Magnez (mg)
18.32
8.24
Żelazo (mg)
1.49
0.67
Cynk (mg)
1.50
0.68
Miedź (mg)
0.08
0.04
Mangan (mg)
0.26
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z serem żółtym 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z serem żółtym

Koszt składników
29.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Ser żółty
120 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.36
Za 120 g
Pomidory koktajlowe
50 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Szynka kanapkowa
120 g
6 plastrów
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Koszt składników
29.20