Ciasto francuskie z serem żółtym
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
- Ser żółty (120 g)
- Pomidory koktajlowe (50 g)
- Szynka kanapkowa - 6 plastrów (120 g)
Przepis na ciasto francuskie z serem żółtym krok po kroku
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Ciasto francuskie podziel na 12 równych części.
Plastry szynki przekrój na pół.
Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół.
Na każdy kawałek ciasta francuskiego połóż pół plastra szynki, połówki pomidorków koktajlowych. Całość posyp startym serem oraz odrobiną bazylii.
Ciasto francuskie z serem żółtym piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut (do zarumienienia).
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Pastel de nata
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Pasteis de nata
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie z nutellą
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z serem żółtym
Ciasto francuskie z serem żółtym, szynką oraz pomidorami to doskonała propozycja na przekąskę. Wypiek możesz przygotować również z pieczarkami oraz serem. Możliwości na wykorzystanie ciasta francuskiego w kuchni jest bardzo wiele (warto przygotować je na słodko lub na słono). Prosty przepis na ciasto francuskie z serem żółtym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, ser żółty, pomidorki koktajlowe, szynka kanapkowa oraz bazylia.
A jak zrobić ciasto francuskie z serem żółtym? Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ciasto francuskie podziel na 12 równych części. Plastry szynki przekrój na pół. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Na każdy kawałek ciasta francuskiego połóż pół plastra szynki, połówki pomidorków koktajlowych. Całość posyp startym serem oraz odrobiną bazylii. Ciasto francuskie z serem żółtym piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut (do zarumienienia).
Ciasto francuskie swoją wielowarstwową strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu, specyficznemu wałkowaniu oraz wypiekaniu w wysokiej temperaturze. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak chętnie wykorzystywany w kuchni przez dość szybki proces wypiekania. Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast - podstawowego oraz maślanego. Ciasto podstawowe produkowane jest na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz kwasów organicznych. Ciasto maślane wytwarza się natomiast z masła oraz mąki. Ciasto podstawowe oraz ciasto maślane powinno tworzyć kopertę.
Podsumowując: przekąska z ciasta francuskiego świetnie sprawdzi się jako posiłek do pracy lub zabrany w długą podróż. Ciasto francuskie z serem żółtym warto podać również jako przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Smaczne danie jest dobre do spożycia dopiero po przestudzeniu. Produkty niezbędne do wykonania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Do przygotowania ciasta francuskiego możesz również wykorzystać farsz z pieczarek.
Alergeny w cieście francuskim z serem żółtym
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z serem żółtym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z serem żółtym
Ciasto francuskie z serem żółtym to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Danie przygotowane jest z produktów przetworzonych, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.