Przepis na ciasto francuskie z serem pleśniowym krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pędzelek

Ciasto francuskie rozwiń i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Masło rozpuść w rondelku lub w mikrofalówce.

Posmaruj masłem ciasto francuskie.

Gruszki umyj. Usuń z nich ogonki i gniazdo nasienne. Następnie pokrój gruszkę w plasterki (tak by powstało 6 plasterków z jednej połówki gruszki).

Ser pleśniowy pokrusz w dłoniach.

Na ciasto francuskie wyłóż gruszki. Wierzch posyp pokruszonym serem.

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Piecz ciasto przez 15-20 minut.

Wyciągnij z piekarnika i ostudź. Następnie pokrój w kwadraty.

Ciasto francuskie z serem pleśniowym zaraz po upieczeniu
Ciasto francuskie z serem pleśniowym
Koszt przygotowania dania
16.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
230 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Ciasto francuskie z serem pleśniowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście francuskim z serem pleśniowym

Przepis na ciasto francuskie z serem pleśniowym i gruszką to idealna przekąska na imprezę. Wykonasz ją w zaledwie kilka minut, a smak na pewno Cię zachwyci.

Jak zrobić tę świetną przystawkę? Najpierw ciasto francuskie rozwiń i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masło rozpuść w rondelku lub w mikrofalówce. Posmaruj masłem ciasto francuskie. Gruszki umyj. Usuń z nich ogonki i gniazdo nasienne. Następnie pokrój gruszkę w plasterki (tak by powstało 6 plasterków z jednej połówki gruszki). Ser pleśniowy pokrusz w dłoniach. Na ciasto francuskie wyłóż gruszki. Wierzch posyp pokruszonym serem. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Piecz ciasto przez 15-20 minut. Wyciągnij z piekarnika i ostudź. Następnie pokrój w kwadraty.

Wiesz już, jak się robi najlepsze ciasto francuskie z serem pleśniowym. To pyszne połączenie słodkiego smaku gruszki i ostro-słonego smaku sera pleśniowego na długo zapada w pamięć.

Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda, powstało ono przez przypadek, gdy zapominalski cukiernik dodał dodatkową porcję masła do przygotowywanego kruchego ciasta. Przez samych francuzów określane jest ciastem płatkowym (fr. pâte feuilletée). Wynika to z tego, że struktura ciasta francuskiego składa się z kilku warstw. To powoduje, że uzyskany wypiek przechodzi od konsystencji miękkiej i ciągnącej, po twardszą i kruchą, zaspokajając potrzeby najbardziej wymagających smakoszy.

Samo przygotowanie ciasta francuskiego to proces wymagający kilku godzin pracy. Żeby zrobić najszybsze pomysły z ciasta francuskiego proponujemy wykorzystać szybkie i proste rozwiązanie, jakim jest gotowe ciasto francuskie, które można znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym.

Kupując ciasto francuskie, warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli. W gotowych produktach masło często zastępuje olej roślinny (palmowy) lub margaryna, występuje dodatek cukru (np. w formie glukozy), emulgatorów i substancji zagęszczających.

Ze względu na swój smak ciasto francuskie jest smaczne w wypiekach na słodko i na słono, jako posiłek lub przekąska. Przepisy z użyciem ciasta francuskiego, są najczęściej dość łatwe, dlatego może być to dobry pomysł na szybkie dania obiadowe lub potrawy na imprezę. Konsystencja za to umożliwia stworzenie wszelkich kształtów takich jak paluszki, ślimaki, gwiazdki, grzebienie, rożki.

W wersji wytrawnej najczęściej spotkać można ciasto francuskie z serem, szynką, warzywami, mięsem lub rybami. Jeśli martwisz się o to, co zrobić z ciasta francuskiego to nasze propozycje na pewno ułatwią Ci wybór. Najszybsze i najlepsze przepisy wykonasz z gotowego ciasta francuskiego. Jeśli potrzebujesz słodkiej przekąski, to w tym miejscu możesz przygotować: ciastka z owocami, ciastka z czekoladą, croissanty, tarty, tartaletki, rurki z kremem, bułeczki z nadzieniem, rogaliki, chrusty, faworki, bułeczki cynamonowe. Taki słodki deser potrzebuje tylko 20 minut w piekarniku, by ciasto było już gotowe do spożycia.

Jeśli natomiast interesuje Cię, co można zrobić z ciasta francuskiego na słono, to tu wybór jest jeszcze większy. A szczególnie dobre będzie właśnie ciasto francuskie z serem pleśniowym.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z serem pleśniowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kalorie)
354.17 kcal
230.21 kcal
Białko
7.61 g
4.95 g
Fenyloalanina
0.38 mg
0.25 mg

Węglowodany w cieście francuskim z serem pleśniowym

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany
26.69 g
17.35 g
Węglowodany przyswajalne
24.97 g
16.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.72 g
1.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz
24.47 g
15.90 g
Tłuszcze nasycone
9.97 g
6.48 g
Tłuszcze nienasycone
14.50 g
9.43 g
Tłuszcze jednonasycone
11.98 g
7.79 g
Tłuszcze wielonasycone
2.52 g
1.64 g
Cholesterol
16.86 mg
10.96 mg

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z serem pleśniowym

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A
46.29 µg (mcg)
30.09 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Witamina C
1.41 mg
0.91 mg
Witamina E
0.28 mg
0.18 mg
Retinol
44.67 µg (mcg)
29.03 µg (mcg)
Tiamina
0.20 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.14 mg
Niacyna
2.21 mg
1.44 mg
Foliany
45.91 µg (mcg)
29.84 µg (mcg)
Beta karoten
20.53 µg (mcg)
13.34 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z serem pleśniowym

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód
334.90 mg
217.68 mg
Potas
115.31 mg
74.95 mg
Wapń
107.58 mg
69.93 mg
Fosfor
105.55 mg
68.61 mg
Magnez
14.20 mg
9.23 mg
Żelazo
1.33 mg
0.86 mg
Cynk
0.79 mg
0.51 mg
Miedź
0.09 mg
0.06 mg
Mangan
0.25 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z serem pleśniowym 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim z serem pleśniowym

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser pleśniowy niebieski
    • Masło

Cena przygotowania ciasta francuskiego z serem pleśniowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
375 g
1 opakowanie
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 2
8.15
Za 375 g
Ser pleśniowy niebieski
150 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Gruszka
260 g
1.20
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 260 g
Masło
10 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
25.40
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z serem pleśniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97.1% osób