Przepis na ciasto francuskie z serem pleśniowym krok po kroku
- Ciasto francuskie 375 g 1 opakowanie
- Ser pleśniowy niebieski 150 g
- Gruszka 260 g
- Masło 10 g
Ciasto francuskie rozwiń i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masło rozpuść w rondelku lub w mikrofalówce.
Posmaruj masłem ciasto francuskie.
Gruszki umyj. Usuń z nich ogonki i gniazdo nasienne. Następnie pokrój gruszkę w plasterki (tak by powstało 6 plasterków z jednej połówki gruszki).
Ser pleśniowy pokrusz w dłoniach.
Na ciasto francuskie wyłóż gruszki. Wierzch posyp pokruszonym serem.
Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Piecz ciasto przez 15-20 minut.
Wyciągnij z piekarnika i ostudź. Następnie pokrój w kwadraty.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Ciasto dyniowe
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto francuskie na słono
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Ciasteczka orzeszki
-
Frytki z marchewki
-
Sernik dyniowy
-
Muffinki dyniowe
-
Muffinki z jabłkami
-
Paluchy wiedźmy
-
Muffinki z budyniem
-
Ciasteczka na halloween
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Racuchy z dyni
-
Brownie z truskawkami
-
Przekąski na Halloween

(liczba kalorii)
Ciasto francuskie z serem pleśniowym - cechy przepisu
Więcej o cieście francuskim z serem pleśniowym
Przepis na ciasto francuskie z serem pleśniowym i gruszką to idealna przekąska na imprezę. Wykonasz ją w zaledwie kilka minut, a smak na pewno Cię zachwyci.
Jak zrobić tę świetną przystawkę? Najpierw ciasto francuskie rozwiń i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masło rozpuść w rondelku lub w mikrofalówce. Posmaruj masłem ciasto francuskie. Gruszki umyj. Usuń z nich ogonki i gniazdo nasienne. Następnie pokrój gruszkę w plasterki (tak by powstało 6 plasterków z jednej połówki gruszki). Ser pleśniowy pokrusz w dłoniach. Na ciasto francuskie wyłóż gruszki. Wierzch posyp pokruszonym serem. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Piecz ciasto przez 15-20 minut. Wyciągnij z piekarnika i ostudź. Następnie pokrój w kwadraty.
Wiesz już, jak się robi najlepsze ciasto francuskie z serem pleśniowym. To pyszne połączenie słodkiego smaku gruszki i ostro-słonego smaku sera pleśniowego na długo zapada w pamięć.
Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda, powstało ono przez przypadek, gdy zapominalski cukiernik dodał dodatkową porcję masła do przygotowywanego kruchego ciasta. Przez samych francuzów określane jest ciastem płatkowym (fr. pâte feuilletée). Wynika to z tego, że struktura ciasta francuskiego składa się z kilku warstw. To powoduje, że uzyskany wypiek przechodzi od konsystencji miękkiej i ciągnącej, po twardszą i kruchą, zaspokajając potrzeby najbardziej wymagających smakoszy.
Samo przygotowanie ciasta francuskiego to proces wymagający kilku godzin pracy. Żeby zrobić najszybsze pomysły z ciasta francuskiego proponujemy wykorzystać szybkie i proste rozwiązanie, jakim jest gotowe ciasto francuskie, które można znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym.
Kupując ciasto francuskie, warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli. W gotowych produktach masło często zastępuje olej roślinny (palmowy) lub margaryna, występuje dodatek cukru (np. w formie glukozy), emulgatorów i substancji zagęszczających.
Ze względu na swój smak ciasto francuskie jest smaczne w wypiekach na słodko i na słono, jako posiłek lub przekąska. Przepisy z użyciem ciasta francuskiego, są najczęściej dość łatwe, dlatego może być to dobry pomysł na szybkie dania obiadowe lub potrawy na imprezę. Konsystencja za to umożliwia stworzenie wszelkich kształtów takich jak paluszki, ślimaki, gwiazdki, grzebienie, rożki.
W wersji wytrawnej najczęściej spotkać można ciasto francuskie z serem, szynką, warzywami, mięsem lub rybami. Jeśli martwisz się o to, co zrobić z ciasta francuskiego to nasze propozycje na pewno ułatwią Ci wybór. Najszybsze i najlepsze przepisy wykonasz z gotowego ciasta francuskiego. Jeśli potrzebujesz słodkiej przekąski, to w tym miejscu możesz przygotować: ciastka z owocami, ciastka z czekoladą, croissanty, tarty, tartaletki, rurki z kremem, bułeczki z nadzieniem, rogaliki, chrusty, faworki, bułeczki cynamonowe. Taki słodki deser potrzebuje tylko 20 minut w piekarniku, by ciasto było już gotowe do spożycia.
Jeśli natomiast interesuje Cię, co można zrobić z ciasta francuskiego na słono, to tu wybór jest jeszcze większy. A szczególnie dobre będzie właśnie ciasto francuskie z serem pleśniowym.
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z serem pleśniowym
Energia i białka
(65g)
Węglowodany w cieście francuskim z serem pleśniowym
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z serem pleśniowym
(65g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z serem pleśniowym
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście francuskim z serem pleśniowym
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser pleśniowy niebieski
- Masło