Ciasto francuskie z salami
- Ciasto francuskie (400 g)
- Salami popularne (150 g)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
- Pomidor - 2 małe sztuki (200 g)
Przepis na ciasto francuskie z salami krok po kroku
Ciasto wyjmij z lodówki 10 minut przed przygotowaniem.
Rozwiń ciasto i na jego wierzch ułóż plastry salami.
Pokrój pomidora w plastry i ułóż na salami, posyp kukurydzą, dopraw solą i pieprzem i zwiń ciasto w rulon.
Pokrój ciasto na kawałki grubości 3 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Gotowe ciasto francuskie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie na słono
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Rogaliki z dżemem
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
-
Croissanty z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasto francuskie z warzywami
-
Ciasteczka francuskie z dżemem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
-
Drożdżówki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z salami
Ciasto francuskie z salami to doskonały pomysł na szybkie i łatwe przekąski na imprezę. Najlepiej użyć gotowego ciasta, gdyż własnoręczne wykonanie w domu jest czasochłonne. Przepis na ciasto francuskie z salami jest bardzo łatwy dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je upiec. Do zrobienia cista faszerowane salami potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, salami, pomidory i kukurydza oraz sól i pieprz.
Jak zrobić ciasto francuskie z salami? Ciasto wyjmij z lodówki 10 minut przed przygotowaniem. Rozwiń ciasto i na jego wierzch ułóż plastry salami. Pokrój pomidora w plastry i ułóż na salami, posyp kukurydzą, dopraw solą i pieprzem i zwiń ciasto w rulon. Pokrój ciasto na kawałki grubości 3 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu. Ciasto francuskie podczas pieczenia znacznie zwiększa swoją objętość. Po upieczeniu staje się chrupiące i złote. Ciasto francuskie zawiera gluten, jest więc nie wskazane dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Salami należy do tradycyjnych wyrobów Włoskich. Produkowana z mięsa wieprzowe wędlina zawiera sporą ilość tłuszczu, tradycyjnie pokryta jest białym nalotem. Należy do najbardziej trwałych wyrobów wędliniarskich.
Podsumowując prosty przepis na szybkie do przygotowania przekąski z ciasta francuskiego świetnie sprawdza się podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Chrupiące ciasto francuskie najlepsze jest podane na ciepło. Możesz przygotować dip jogurtowo koperkowy aby wzbogacić smak przekąski. Do zapiekanego ciasta możesz dodaj także ser lub inny ulubiony rodzaj wędliny.
Alergeny w cieście francuskim z salami
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z salami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z salami
Ciasto francuskie z salami jest kaloryczną przekąską zawierająca sporą ilość tłuszczu. Ciasto jest także źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów prostych. W połączeniu z tłuszczem nie podnoszą one jednak tak szybko poziomu cukru we krwi.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.