Ciasto francuskie z salami

Opublikowano: 03.11.2021 r., 8:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuskie salami na talerzyku
Ciasto francuskie z salami
Ciasto francuskie z salami to doskonała propozycja na szybką przekąskę. Gotowe ciasto francuskie świetnie nadaje się do przygotowywania szybkich przystawek.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
474 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ciasto francuskie (400 g)
  • Salami popularne (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (100 g)
  • Pomidor - 2 małe sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto francuskie z salami krok po kroku

Ciasto wyjmij z lodówki 10 minut przed przygotowaniem.

Rozwiń ciasto i na jego wierzch ułóż plastry salami.

Pokrój pomidora w plastry i ułóż na salami, posyp kukurydzą, dopraw solą i pieprzem i zwiń ciasto w rulon.

Pokrój ciasto na kawałki grubości 3 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Gotowe ciasto francuskie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z salami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z salami

Ciasto francuskie z salami to doskonały pomysł na szybkie i łatwe przekąski na imprezę. Najlepiej użyć gotowego ciasta, gdyż własnoręczne wykonanie w domu jest czasochłonne. Przepis na ciasto francuskie z salami jest bardzo łatwy dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je upiec. Do zrobienia cista faszerowane salami potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, salami, pomidory i kukurydza oraz sól i pieprz.

Jak zrobić ciasto francuskie z salami? Ciasto wyjmij z lodówki 10 minut przed przygotowaniem. Rozwiń ciasto i na jego wierzch ułóż plastry salami. Pokrój pomidora w plastry i ułóż na salami, posyp kukurydzą, dopraw solą i pieprzem i zwiń ciasto w rulon. Pokrój ciasto na kawałki grubości 3 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu. Ciasto francuskie podczas pieczenia znacznie zwiększa swoją objętość. Po upieczeniu staje się chrupiące i złote. Ciasto francuskie zawiera gluten, jest więc nie wskazane dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Salami należy do tradycyjnych wyrobów Włoskich. Produkowana z mięsa wieprzowe wędlina zawiera sporą ilość tłuszczu, tradycyjnie pokryta jest białym nalotem. Należy do najbardziej trwałych wyrobów wędliniarskich.

Podsumowując prosty przepis na szybkie do przygotowania przekąski z ciasta francuskiego świetnie sprawdza się podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Chrupiące ciasto francuskie najlepsze jest podane na ciepło. Możesz przygotować dip jogurtowo koperkowy aby wzbogacić smak przekąski. Do zapiekanego ciasta możesz dodaj także ser lub inny ulubiony rodzaj wędliny.

Alergeny w cieście francuskim z salami

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z salami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z salami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto francuskie z salami jest kaloryczną przekąską zawierająca sporą ilość tłuszczu. Ciasto jest także źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów prostych. W połączeniu z tłuszczem nie podnoszą one jednak tak szybko poziomu cukru we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
338.94
474.52
Białko (g)
7.57
10.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
24.45
34.24
Węglowodany przyswajalne (g)
23.32
32.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
1.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
23.61
33.06
Tłuszcze nasycone (g)
7.62
10.67
Tłuszcze nienasycone (g)
15.99
22.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.78
17.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.21
4.49
Cholesterol (mg)
19.24
26.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
11.82
16.55
Witamina B6 (mg)
0.11
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.28
Witamina C (mg)
3.76
5.27
Witamina E (mg)
0.49
0.69
Retinol (µg (mcg))
1.94
2.72
Tiamina (mg)
0.27
0.38
Ryboflawina (mg)
0.18
0.25
Niacyna (mg)
3.29
4.61
Foliany (µg (mcg))
45.53
63.74
Beta karoten (µg (mcg))
105.76
148.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
458.94
642.52
Potas (mg)
162.53
227.54
Wapń (mg)
11.76
16.47
Fosfor (mg)
72.47
101.46
Magnez (mg)
15.41
21.58
Żelazo (mg)
1.54
2.16
Cynk (mg)
0.83
1.16
Miedź (mg)
0.09
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z salami 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z salami

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Salami popularne
150 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Pomidor
200 g
2 małe sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Koszt składników
29.50