Przepis na ciasto francuskie z pomidorami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia

Wyjmij ciasto z lodówki na 10-15 minut przed pieczeniem.

Pomidory pokrój w plastry.

Mozzarellę porwij palcami na mniejsze kawałki.

Ciasto rozwiń i ułóż na jego wierzchu plastry pomidora, dopraw je solą i pieprzem oraz oregano i tymiankiem.

Posyp porwanym serem i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.

Gotowe ciasto francuskie z pomidorami pozostaw do wystygnięcia.

Ciasto francuskie z pomidorami podane na materiale, który lezy na drewnianym blacie.
Ciasto francuskie z pomidorami
Koszt przygotowania dania
19.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
476 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
54

Ciasto francuskie z pomidorami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście francuskim z pomidorami

Ciasto francuskie z pomidorami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Przepis na ciasto francuskie z pomidorami jest prosty, dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia tej pysznej przekąski będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, pomidory, mozzarella, oregano, tymianek, pieprz i sól.

Jak zrobić ciasto francuskie z pomidorami? Użyj gotowego ciasta ze sklepu. Wyjmij je z lodówki na 10-15 minut przed pieczeniem. Pomidory pokrój w plastry. Mozzarellę porwij palcami na mniejsze kawałki. Ciasto rozwiń i ułóż na jego wierzchu plastry pomidora, dopraw je solą i pieprzem oraz oregano i tymiankiem. Posyp porwanym serem i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.

Pomidory to z botanicznego punktu widzenia owoce. Mają one różne kształty i kolory a co za tym idzie odmiany. Pomidory najsmaczniejsze są latem, zerwane prosto z krzaka. Są dobrym źródłem likopenu, który nadaje pomidorom barwę, a także jest bardzo silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Likopen jest jednym z niewielu przeciwutleniaczy, które zachowują swoje właściwości mimo poddaniu obróbce termicznej. Pomidory zawierają małą ilość węglowodanów i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Mozzarella to tradycyjny włoski ser produkowany z mleka bawolego lub krowiego. Jest serem niedojrzewającym serem podpuszczkowym, ma biały kolor i kremową konsystencję. Dobrze nadaje się do zapiekania oraz do spożywania na zimno.

Podsumowując przekąski z ciasta francuskiego świetnie sprawdzą się na imprezę czy na sylwestra. Pieczone ciasto z pomidorami może być także dodatkiem do dania głównego lub zupy. Pamiętaj jednak, że ciasto francuskie jest kaloryczne, dlatego jeśli jesteś na diecie redukcyjnej ogranicz tego typu przekąski, lepiej zamiast tego wybrać ciasto drożdżowe. Ciasto francuskie z dodatkiem pomidorów to idealny pomysł na smaczne danie, które możesz zabrać ze sobą do pracy lub w dłuższą podróż.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
317.33 kcal
476.00 kcal
Białko
8.46 g
12.70 g

Węglowodany w cieście francuskim z pomidorami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
21.87 g
32.81 g
Węglowodany przyswajalne
20.81 g
31.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.07 g
1.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
21.92 g
32.88 g
Tłuszcze nasycone
8.48 g
12.72 g
Tłuszcze nienasycone
13.44 g
20.16 g
Tłuszcze jednonasycone
11.07 g
16.61 g
Tłuszcze wielonasycone
2.37 g
3.56 g
Cholesterol
17.56 mg
26.33 mg

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z pomidorami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
53.78 µg (mcg)
80.67 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.51 µg (mcg)
0.76 µg (mcg)
Witamina C
4.57 mg
6.85 mg
Witamina E
0.46 mg
0.69 mg
Retinol
38.67 µg (mcg)
58.00 µg (mcg)
Tiamina
0.20 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.29 mg
Niacyna
2.08 mg
3.11 mg
Foliany
41.22 µg (mcg)
61.83 µg (mcg)
Beta karoten
162.33 µg (mcg)
243.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z pomidorami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
220.33 mg
330.50 mg
Potas
123.00 mg
184.50 mg
Wapń
120.00 mg
180.00 mg
Fosfor
113.33 mg
170.00 mg
Magnez
15.22 mg
22.83 mg
Żelazo
1.33 mg
1.99 mg
Cynk
0.94 mg
1.41 mg
Miedź
0.07 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z pomidorami 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim z pomidorami

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania ciasta francuskiego z pomidorami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Pomidor
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób