Ciasto francuskie z pomidorami
- Ciasto francuskie (400 g)
- Pomidor - 2 średnie sztuki (300 g)
- Ser Mozzarella (200 g)
Przepis na ciasto francuskie z pomidorami krok po kroku
Wyjmij ciasto z lodówki na 10-15 minut przed pieczeniem.
Pomidory pokrój w plastry.
Mozzarellę porwij palcami na mniejsze kawałki.
Ciasto rozwiń i ułóż na jego wierzchu plastry pomidora, dopraw je solą i pieprzem oraz oregano i tymiankiem.
Posyp porwanym serem i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
Gotowe ciasto francuskie z pomidorami pozostaw do wystygnięcia.
- Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
- Ciasto francuskie z jabłkami
- Ciasto francuskie na słodko
- Paszteciki z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie na słono
- Pizzerinki z ciasta francuskiego
- Pastel de nata
- Ślimaczki z ciasta francuskiego
- Tarta z ciasta francuskiego
- Paluchy z ciasta francuskiego
- Fornetti
- Pasteis de nata
- Ciasto francuskie z parówką
- Roladki z ciasta francuskiego
- Szparagi w cieście francuskim
- Jabłka w cieście francuskim
- Ciasto francuskie z nutellą
- Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
- Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z pomidorami
Ciasto francuskie z pomidorami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Przepis na ciasto francuskie z pomidorami jest prosty, dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia tej pysznej przekąski będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, pomidory, mozzarella, oregano, tymianek, pieprz i sól.
Jak zrobić ciasto francuskie z pomidorami? Użyj gotowego ciasta ze sklepu. Wyjmij je z lodówki na 10-15 minut przed pieczeniem. Pomidory pokrój w plastry. Mozzarellę porwij palcami na mniejsze kawałki. Ciasto rozwiń i ułóż na jego wierzchu plastry pomidora, dopraw je solą i pieprzem oraz oregano i tymiankiem. Posyp porwanym serem i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
Pomidory to z botanicznego punktu widzenia owoce. Mają one różne kształty i kolory a co za tym idzie odmiany. Pomidory najsmaczniejsze są latem, zerwane prosto z krzaka. Są dobrym źródłem likopenu, który nadaje pomidorom barwę, a także jest bardzo silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Likopen jest jednym z niewielu przeciwutleniaczy, które zachowują swoje właściwości mimo poddaniu obróbce termicznej. Pomidory zawierają małą ilość węglowodanów i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Mozzarella to tradycyjny włoski ser produkowany z mleka bawolego lub krowiego. Jest serem niedojrzewającym serem podpuszczkowym, ma biały kolor i kremową konsystencję. Dobrze nadaje się do zapiekania oraz do spożywania na zimno.
Podsumowując przekąski z ciasta francuskiego świetnie sprawdzą się na imprezę czy na sylwestra. Pieczone ciasto z pomidorami może być także dodatkiem do dania głównego lub zupy. Pamiętaj jednak, że ciasto francuskie jest kaloryczne, dlatego jeśli jesteś na diecie redukcyjnej ogranicz tego typu przekąski, lepiej zamiast tego wybrać ciasto drożdżowe. Ciasto francuskie z dodatkiem pomidorów to idealny pomysł na smaczne danie, które możesz zabrać ze sobą do pracy lub w dłuższą podróż.
Alergeny w cieście francuskim z pomidorami
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z pomidorami
Ciasto francuskie z pomidorami to przekąska zawierająca sporą ilość kalorii. Ciasto francuskie zawiera sporą ilość tłuszczu oraz łatwo przyswajalne węglowodany proste. Ciasto francuskie zawiera gluten, dlatego nie jest wskazane dla z jego nietolerancją.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.