Ciasto francuskie z mięsem mielonym

Opublikowano: 28.10.2021 r., 14:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto francuskie z mięsem mielonym podane na talerzyku z sosem.
Ciasto francuskie z mięsem mielonym
Ciasto francuskie z mięsem mielonym jest wspaniałym pomysłem na ciekawą i smaczną przekąskę. Świetnie sprawdzi się na co dzień, ale też na różnego rodzaju imprezy.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 40 min
305 kcal
Kcal w porcji
88 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone z indyka (400 g)
  • Ciasto francuskie 1 arkusz (280 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Sezam nasiona (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, pędzelek

Przepis na ciasto francuskie z mięsem mielonym krok po kroku

Do dużej miski przełóż mięso i dopraw je pieprzem, solą, papryką, ziołami i kminkiem.

Całość dokładnie wymieszaj i uformuj z niego 10 kulek.

Arkusz papieru rozłóż i wytnij z niego 10 kwadratów.

Na środku każdego ułóż mięso, a kulkę lekko spłaszcz.

Na każdy kwadrat zetrzyj odrobinę sera i złóż rogi do środka, by przykrywały całe nadzienie.

Na talerzyk wbij jajko i rozsmaruj je za pomocą pędzelka na powierzchni wszystkich kwadratów.

Całość posyp nasionami sezamu, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj przez 40 min w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Ciasto francuskie z mięsem mielonym to świetna opcja na szybkie, ale pyszne przekąski. To przepyszna opcja, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Do wykonania tych przekąsek wystarczy tylko kilka składników, a efekt końcowy prezentuje się efektownie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie z mięsem mielonym, które będzie niezwykle smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest banalnie prosta w wykonaniu, a dostarcza wspaniałych wrażeń smakowych. Do jej przygotowania wystarczy tylko piekarnik i papier do pieczenia. Choć prezentują się pięknie, do ich wykonania nie potrzeba sprawności manualnych. Całość można odtworzyć we własnej kuchni bez żadnego kłopotu.

Przepis na ciasto francuskie z mięsem mielonym pozwala na przygotowanie naprawdę niezwykłych i bardzo ciekawych przystawek. Wybór mielonego mięsa jako dodatek do nadzienia jest raczej niecodzienny, gdyż zwykle takie przekąski nadziewane są serem, pieczarkami czy szpinakiem. W tym wypadku jednak na głównym miejscu postawiona została sytość i odżywczość. Dzięki temu to właśnie mięso gra w nich pierwsze skrzypce. W przepisie zaproponowane zostało mięso mielone z indyka, gdyż jest niezwykle zdrowe. W przeciwieństwie do czerwonego mięsa zawiera więcej białka, a znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są korzystne dla układu krwionośnego i serca. Mięso z indyka jest również świetnym źródłem witamin z grupy B, a także tryptofanu, aminokwasu, który jest niezbędny do powstania serotoniny - hormonu szczęścia. Całość została połączona z żółtym serem, który nie tylko dodaje mięsu lepszego smaku, ale dba o odpowiednią dawkę wapnia.

Ciasto francuskie z farszem może być zbilansowaną i wartościową przekąską, a ten przepis jest tego świetnym dowodem. Wszystko zależy od tego co włożymy do środka. Mięso jest zapiekane w piekarniku, co sprawia, że danie jest nie tylko szybkie, ale również zdrowe. To dobre rozwiązanie na imprezę, jest pyszne i pięknie się prezentuje na stole.

Alergeny w cieście francuskim z mięsem mielonym

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja jednak dobrze podawać ją z dodatkiem warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(88g)
Energia (kcal)
346.66
305.06
Białko (g)
19.17
16.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(88g)
Węglowodany (g)
15.89
13.98
Węglowodany przyswajalne (g)
14.75
12.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
1.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(88g)
Tłuszcz (g)
23.21
20.42
Tłuszcze nasycone (g)
8.38
7.38
Tłuszcze nienasycone (g)
14.83
13.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.55
9.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.28
3.76
Cholesterol (mg)
77.58
68.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(88g)
Witamina A (µg (mcg))
39.44
34.70
Witamina B6 (mg)
0.36
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.83
0.73
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.31
0.28
Retinol (µg (mcg))
39.32
34.60
Tiamina (mg)
0.21
0.19
Ryboflawina (mg)
0.26
0.23
Niacyna (mg)
5.50
4.84
Foliany (µg (mcg))
38.62
33.98
Beta karoten (µg (mcg))
1.41
1.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(88g)
Sód (mg)
361.56
318.17
Potas (mg)
199.97
175.97
Wapń (mg)
153.48
135.06
Fosfor (mg)
242.42
213.33
Magnez (mg)
42.47
37.38
Żelazo (mg)
2.45
2.16
Cynk (mg)
2.52
2.22
Miedź (mg)
0.34
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z mięsem mielonym 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Koszt składników
33.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Ciasto francuskie
280 g
1 arkusz
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Ser żółty
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sezam nasiona
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
33.20