Ciasto francuskie z mięsem mielonym
- Mięso mielone z indyka (400 g)
- Ciasto francuskie - 1 arkusz (280 g)
- Ser żółty (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Sezam nasiona (50 g)
Przepis na ciasto francuskie z mięsem mielonym krok po kroku
Do dużej miski przełóż mięso i dopraw je pieprzem, solą, papryką, ziołami i kminkiem.
Całość dokładnie wymieszaj i uformuj z niego 10 kulek.
Arkusz papieru rozłóż i wytnij z niego 10 kwadratów.
Na środku każdego ułóż mięso, a kulkę lekko spłaszcz.
Na każdy kwadrat zetrzyj odrobinę sera i złóż rogi do środka, by przykrywały całe nadzienie.
Na talerzyk wbij jajko i rozsmaruj je za pomocą pędzelka na powierzchni wszystkich kwadratów.
Całość posyp nasionami sezamu, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj przez 40 min w temperaturze 180 stopni.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Pastel de nata
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Pasteis de nata
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie z nutellą
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z mięsem mielonym
Ciasto francuskie z mięsem mielonym to świetna opcja na szybkie, ale pyszne przekąski. To przepyszna opcja, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Do wykonania tych przekąsek wystarczy tylko kilka składników, a efekt końcowy prezentuje się efektownie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie z mięsem mielonym, które będzie niezwykle smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest banalnie prosta w wykonaniu, a dostarcza wspaniałych wrażeń smakowych. Do jej przygotowania wystarczy tylko piekarnik i papier do pieczenia. Choć prezentują się pięknie, do ich wykonania nie potrzeba sprawności manualnych. Całość można odtworzyć we własnej kuchni bez żadnego kłopotu.
Przepis na ciasto francuskie z mięsem mielonym pozwala na przygotowanie naprawdę niezwykłych i bardzo ciekawych przystawek. Wybór mielonego mięsa jako dodatek do nadzienia jest raczej niecodzienny, gdyż zwykle takie przekąski nadziewane są serem, pieczarkami czy szpinakiem. W tym wypadku jednak na głównym miejscu postawiona została sytość i odżywczość. Dzięki temu to właśnie mięso gra w nich pierwsze skrzypce. W przepisie zaproponowane zostało mięso mielone z indyka, gdyż jest niezwykle zdrowe. W przeciwieństwie do czerwonego mięsa zawiera więcej białka, a znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są korzystne dla układu krwionośnego i serca. Mięso z indyka jest również świetnym źródłem witamin z grupy B, a także tryptofanu, aminokwasu, który jest niezbędny do powstania serotoniny - hormonu szczęścia. Całość została połączona z żółtym serem, który nie tylko dodaje mięsu lepszego smaku, ale dba o odpowiednią dawkę wapnia.
Ciasto francuskie z farszem może być zbilansowaną i wartościową przekąską, a ten przepis jest tego świetnym dowodem. Wszystko zależy od tego co włożymy do środka. Mięso jest zapiekane w piekarniku, co sprawia, że danie jest nie tylko szybkie, ale również zdrowe. To dobre rozwiązanie na imprezę, jest pyszne i pięknie się prezentuje na stole.
Alergeny w cieście francuskim z mięsem mielonym
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z mięsem mielonym
To zdrowa opcja jednak dobrze podawać ją z dodatkiem warzyw.
Energia i białka
(88g)
Węglowodany
(88g)
Tłuszcze
(88g)
Witaminy
(88g)
Składniki mineralne
(88g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.