Ciasto francuskie z makiem

Opublikowano: 13.01.2022 r., 15:52 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makowe ciasto francuskie w bułeczkach
Ciasto francuskie z makiem
Ciasto francuskie z makiem to świetna alternatywa dla tradycyjnego makowca. Jest łatwiejsze w przygotowaniu, a do tego wspaniale smakuje i dobrze się prezentuje.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 25 min
287 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 płat (375 g)
  • Masa makowa (250 g)
  • Białko jajka (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, wałek

Przepis na ciasto francuskie z makiem krok po kroku

Rozwiń płat ciasta francuskiego i rozwałkuj je.

Na ciasto wyłóż masę makową i dokładnie ją rozprowadź.

Ciasto zroluj, zaczynając od najdłuższej krawędzi.

Roladę pokrój na mniejsze kawałki, by tworzyły małe bułeczki.

Każdy kawałek wyłóż na blachę piekarnika pokrytą papierem do pieczenia.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.

Gotowe bułeczki posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z makiem

Ciasto francuskie z makiem to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych makowców. W tym wydaniu smakuje niezwykle wyjątkowo, a przy okazji można przygotować je w kilkanaście minut. To dobry wybór dla wszystkich zapracowanych, a także osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. Ten pomysł na francuskie bułeczki z makiem skradnie serca każdego wielbiciela makowych słodkości.

Przepis na ciasto francuskie z makiem jest niezwykle prosty, gdyż robi się go na bazie dwóch gotowych produktów. Gotowe ciasto francuskie jest naprawdę bardzo pomocnym składnikiem, z którego można wyczarować wiele przekąsek, a także słodkości. Można je nabyć w każdym, nawet mniejszym sklepie, dlatego przygotowanie dań na jego bazie nie stanowi problemu. Ciasto francuskie może się wydawać produktem mniej zdrowym, ze względu na dość sporą listę składników, które zwykle widnieją na jego etykiecie. Jednak nie należy się aż tak tym martwić. W sklepach dostępne są również takie, które są proste, a przy okazji nie bazują na zbyt dużej ilości dodatków. Całość robi się w piekarniku, już w kilka chwil, dlatego będzie dobrym wyborem nawet na szybkie przekąski, czy drugie śniadanie. Można upiec je w formie całej rolady, ale także, tak jak w przepisie podzielić je na mniejsze części, by powstały pyszne bułeczki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie z makiem, które będzie nie tylko naprawdę smaczne, a przy okazji proste, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest tak nieskomplikowana, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Jego bazą jest masa makowa, którą można znaleźć w dużych marketach. Zwykle składa się na nią oprócz maku również wiele bakalii, przez co jej kaloryczność jest dość duża. Jednak, pomimo dużej energetyczności dostarcza ona wiele cennych składników mineralnych i witamin. Mak jest wspaniałym źródłem wapnia, dlatego powinien gościć w menu osób, które ograniczają lub nie jedzą nabiału. W tej wersji dostarcza również sporo błonnika ze względu na dodatek suszonych owoców. To dobre rozwiązanie na odżywcze słodkości.

Alergeny w cieście francuskim z makiem

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
    • masa makowa
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z makiem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, tak jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu ze względu na zbyt dużą ilość cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
441.96
287.28
Białko (g)
6.83
4.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
47.76
31.04
Węglowodany przyswajalne (g)
44.78
29.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.97
1.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
25.34
16.47
Tłuszcze nasycone (g)
10.29
6.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
176.42
114.67
Wapń (mg)
140.90
91.59
Żelazo (mg)
2.51
1.63
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z makiem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z makiem

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
375 g
1 płat
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.15
Za 375 g
Masa makowa
250 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
2.94
Za 250 g
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
26.00