Ciasto francuskie z łososiem
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
- Łosoś wędzony - na zimno (100 g)
- Serek ricotta (100 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Oliwki czarne (30 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Sezam nasiona - do posypania (20 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na ciasto francuskie z łososiem krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 200 st C (góra-dół). Na blaszce ułóż papier do pieczenia.
Ciasto francuskie przekrój na pół od dłuższego brzegu (by powstały dwa równej wielkości kawałki). Układaj wszystkie produkty na jednym kawałku.
Zostaw 2 cm wolnego brzegu z każdej strony! Ricottą posmaruj jeden kawałek ciasta.
Posyp solą i pieprzem do smaku.
Łososia pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na cieście. Posyp go startą skórką z jednej cytryny.
Pokrój oliwki na pół, a cebulę w piórka. Posyp całość.
Na końcu wyłóż ser mozzarella starty na dużych oczkach tarki i dodatkowo bardzo dokładnie odciśnięty!
Wszystko przykryj drugim płatem ciasta. Dociśnij widelcem albo palcami na końcach, by zlepić brzegi ze sobą.
Zrób kilka skośnych nacięć na cieście.
Posmaruj wierzch rozbełtanym z solą i pieprzem jajkiem.
Posyp sezamem.
Wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut do zarumienienia ciasta. Włącz termoobieg na ostatnie 5 minut pieczenia.
Po upieczeniu należy ostrożnie nakładać porcję na talerz.
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z łososiem
Ciasto francuskie z łososiem wędzonym jest najlepszą przekąską na imprezę. Potrzebujesz pomysłu na przystawkę? Zobacz jak zrobić ciasto francuskie z łososiem. To bardzo szybkie i łatwe. Dodatkowo, to danie jest smaczne. Przepis na ciasto francuskie z łososiem to także pyszny ser, oliwki i cebula. Taka przekąska jest dobra na każdą okazję. Możesz ją jeść na ciepło i na zimno. Najlepsza jest jednak podana na gorąco. Jest to świetna propozycja dla wszystkich, którzy lubią takie łatwe i szybkie rozwiązania.
Ciasto francuskie z łososiem jest to przekąska z ciasta francuskiego, która jest duża i kwadratowa. Po upieczeniu całość kroi się na mniejsze kawałki i podaje. Przepis na ciasto francuskie z łososiem zawiera takie dodatki jak serek ricotta i ser mozzarella, czarne oliwki i cebulę czerwoną. Do smaku świetnie pasuje sól, pieprz oraz… skórka z cytryny. Danie te przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Ciasto francuskie z łososiem dobre jest podane solo. Ta przystawka najlepsza jest jednak w towarzystwie wybranego dodatku. Do przepisu na ciasto francuskie z łososiem pasuje idealnie sos tatarski, sos czosnkowy, sos koperkowy lub sos chrzanowy. Warto podawać potrawę na gorąco, gdy ser jest ciągnący się. W formie na zimno też będzie pyszne.
Jak zrobić ciasto francuskie z łososiem: zacznij od nagrzania piekarnika i ułożenia papieru do pieczenia na blaszce. Ciasto rozwiń i podziel na 2 równej wielkości płaty. Wszystko należy wyłożyć na jedną połowę. Najpierw posmaruj ciasto ricottą (pozostaw 2 cm wolnego brzegu), posyp solą oraz pieprzem. Ułóż kawałki łososia, pokrojone wzdłuż na pół oliwki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Posyp wszystko startym na dużych oczkach tarki serem i przykryj drugim płatem ciasta francuskiego. Brzegi ciasta zlep dokładnie za pomocą widelca lub palców. Zrób skośne nacięcia nożem z wierzchu, posmaruj rozbełtanym jajkiem z solą i pieprzem oraz posyp sezamem. Piecz do złotego koloru.
*Bardzo ważne jest to, by dobrze odcisnąć całą wodę z sera mozzarella.
Jak zrobisz ciasto francuskie z łososiem pokrój go w na mniejsze porcje. Takie danie jest dobre nie tylko podczas spotkań ze znajomymi i rodziną. Sprawdzi się także na zwykły, codzienny posiłek.
Żeby odchudzić te danie i sprawić, by miało niższą wartość kaloryczną, warto zmienić używane produkty. Ciasto francuskie można kupić w wersji „light”. Warto więc z tego skorzystać. Podobnie można zamienić ser mozzarella. Zamiast tego o standardowej ilości tłuszczu, wybierz opcję „lekką”. Przy tym także wzrośnie znacznie ilość białka w potrawie.
Alergeny w cieście francuskim z łososiem
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Ser Mozzarella
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z łososiem
Łosoś dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne w diecie człowieka. Ponadto jest źródłem białka. W przepisie znajdują się wszystkie makroskładniki (białko, tłuszcz, węglowodany).
Energia i białka
(252g)
Węglowodany
(252g)
Tłuszcze
(252g)
Witaminy
(252g)
Składniki mineralne
(252g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.