Przepis na ciasto francuskie z jagodami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia

Ciasto podziel na 10 prostokątów.

Jagody wymieszaj z cukrem i rozgnieć je widelcem.

Każdy kwadrat ciasta posmaruj na środku kremowym serkiem, a na wierzch ułóż jagody.

Rogi ciasta zawiń delikatnie do środka.

Jajko wbij do miseczki i rozmieszaj je. Pędzelkiem nakładaj je na ciastka.

Ciastka przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Ciasto francuskie z jagodami podane na desce.
ciasto francuskie z jagodami
Koszt przygotowania dania
14.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
216 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Ciasto francuskie z jagodami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście francuskim z jagodami

Ciasto francuskie z jagodami jest wspaniałą opcją na naprawdę pyszny, ale również szybki wypiek. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a prezentuje się elegancko. To naprawdę wyjątkowy deser, który spokojnie może gościć w menu bardzo często, ze względu na naprawdę łatwy sposób przyrządzania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie z jagodami, by było naprawdę smaczne, a przy okazji proste, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tak niewiele czasu ze względu na użycie gotowego ciasta francuskiego. Choć może się wydawać, że jest ono niezbyt zdrowe i nie powinno gościć w menu, to tak naprawdę spokojnie można w sklepie znaleźć również takie, które mają naprawdę dobry skład. Jego użycie naprawdę upraszcza cały proces przygotowania. Dzięki jego dodatkowi można przygotować naprawdę wspaniały deser, w bardzo szybkim czasie. Ten pomysł na ciasto z jagodami to dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy.

Przepis na ciasto francuskie z jagodami jest dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto kocha jagody, to właśnie one stanowią główny składnik tego ciasta. To owoce, które najłatwiej jest dostać latem, kiedy panuje na nie sezon, jednak w tym wypieku sprawdzą się równie dobrze te mrożone. Jagody zawierają naprawdę sporo cennych właściwości, dlatego tak ważne jest, by stanowiły stały element diety. W tym przypadku ciasto jest jednym ze smaczniejszych pomysłów na ich wykorzystanie. Jagody to jedno z najlepszych źródeł antocyjanów, czyli ciemnych barwników, którym zawdzięczają swój piękny czarny kolor. Antocyjany należą do antyoksydantów, czyli substancji, które chronią ciało przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi. Zmniejszają one również prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Ze względu na dużą zawartość błonnika wspierają również działanie układu trawiennego. Jagody są wspaniałym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. To świetne owoce dla osób na diecie, dostarczają mało cukru i są niskokaloryczne. To naprawdę pyszne rozwiązanie nawet na śniadanie dla dzieci.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(61g)
Energia (kalorie)
354.97 kcal
216.53 kcal
Białko
5.76 g
3.51 g

Węglowodany w cieście francuskim z jagodami

Na 100g
Na porcję
(61g)
Węglowodany
32.33 g
19.72 g
Węglowodany przyswajalne
31.14 g
18.99 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.19 g
0.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(61g)
Tłuszcz
22.94 g
14.00 g
Tłuszcze nasycone
8.86 g
5.41 g
Tłuszcze nienasycone
14.08 g
8.59 g
Tłuszcze jednonasycone
11.48 g
7.01 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.60 g
1.58 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
47.90 mg
29.22 mg

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z jagodami

Na 100g
Na porcję
(61g)
Witamina A
64.05 µg (mcg)
39.07 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Witamina C
2.05 mg
1.25 mg
Witamina E
0.46 mg
0.28 mg
Retinol
63.09 µg (mcg)
38.48 µg (mcg)
Tiamina
0.20 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.13 mg
Niacyna
2.15 mg
1.31 mg
Foliany
42.93 µg (mcg)
26.19 µg (mcg)
Beta karoten
9.85 µg (mcg)
6.01 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z jagodami

Na 100g
Na porcję
(61g)
Sód
197.25 mg
120.32 mg
Potas
74.76 mg
45.61 mg
Wapń
22.46 mg
13.70 mg
Fosfor
62.36 mg
38.04 mg
Magnez
10.60 mg
6.47 mg
Żelazo
1.57 mg
0.96 mg
Cynk
0.47 mg
0.29 mg
Miedź
0.07 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z jagodami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim z jagodami

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy

Cena przygotowania ciasta francuskiego z jagodami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
280 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Jagody
130 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 130 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Serek śmietankowy
100 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 100 g
Koszt składników
40.90
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób