Przepis na ciasto francuskie z jagodami krok po kroku
- Ciasto francuskie 280 g
- Jagody 130 g
- Cukier 50 g
- Jajko 1 szt.
- Serek śmietankowy 100 g
Ciasto podziel na 10 prostokątów.
Jagody wymieszaj z cukrem i rozgnieć je widelcem.
Każdy kwadrat ciasta posmaruj na środku kremowym serkiem, a na wierzch ułóż jagody.
Rogi ciasta zawiń delikatnie do środka.
Jajko wbij do miseczki i rozmieszaj je. Pędzelkiem nakładaj je na ciastka.
Ciastka przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
Często zadawane pytania
-
Ciasto francuskie
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie na słono
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
-
Rogaliki orzechowe
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasto francuskie z warzywami
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
-
Ciasto francuskie z szynką
-
Drożdżówki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego

(liczba kalorii)
Ciasto francuskie z jagodami - cechy przepisu
Więcej o cieście francuskim z jagodami
Ciasto francuskie z jagodami jest wspaniałą opcją na naprawdę pyszny, ale również szybki wypiek. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a prezentuje się elegancko. To naprawdę wyjątkowy deser, który spokojnie może gościć w menu bardzo często, ze względu na naprawdę łatwy sposób przyrządzania.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie z jagodami, by było naprawdę smaczne, a przy okazji proste, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tak niewiele czasu ze względu na użycie gotowego ciasta francuskiego. Choć może się wydawać, że jest ono niezbyt zdrowe i nie powinno gościć w menu, to tak naprawdę spokojnie można w sklepie znaleźć również takie, które mają naprawdę dobry skład. Jego użycie naprawdę upraszcza cały proces przygotowania. Dzięki jego dodatkowi można przygotować naprawdę wspaniały deser, w bardzo szybkim czasie. Ten pomysł na ciasto z jagodami to dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy.
Przepis na ciasto francuskie z jagodami jest dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto kocha jagody, to właśnie one stanowią główny składnik tego ciasta. To owoce, które najłatwiej jest dostać latem, kiedy panuje na nie sezon, jednak w tym wypieku sprawdzą się równie dobrze te mrożone. Jagody zawierają naprawdę sporo cennych właściwości, dlatego tak ważne jest, by stanowiły stały element diety. W tym przypadku ciasto jest jednym ze smaczniejszych pomysłów na ich wykorzystanie. Jagody to jedno z najlepszych źródeł antocyjanów, czyli ciemnych barwników, którym zawdzięczają swój piękny czarny kolor. Antocyjany należą do antyoksydantów, czyli substancji, które chronią ciało przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi. Zmniejszają one również prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Ze względu na dużą zawartość błonnika wspierają również działanie układu trawiennego. Jagody są wspaniałym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. To świetne owoce dla osób na diecie, dostarczają mało cukru i są niskokaloryczne. To naprawdę pyszne rozwiązanie nawet na śniadanie dla dzieci.
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z jagodami
Energia i białka
(61g)
Węglowodany w cieście francuskim z jagodami
(61g)
Tłuszcze
(61g)
Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z jagodami
(61g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z jagodami
(61g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście francuskim z jagodami
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy