Ciasto francuskie z jabłkami i budyniem

Opublikowano: 04.03.2022 r., 9:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto francuskie z jabłkami i budyniem ułożone na pergaminie.
Ciasto francuskie z jabłkami i budyniem
Ciasto francuskie z jabłkami i budyniem to wspaniała propozycja na błyskawiczne ciasto. Gotowe ciasto francuskie nie wymaga od nas wiele przygotowań. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Pieczenie 10 min
433 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie (400 g)
  • Mleko 3,2% 2 szklanki (500 ml)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (40 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Jabłko 2 duże sztuki (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, blacha, rondel

Przepis na ciasto francuskie z jabłkami i budyniem krok po kroku

Do rondla wlej mleko, wsyp cukier, budyń i wymieszaj.

Dodaj masło i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki.

Płat ciasta wyjmij z lodówki 10 minut przed przygotowaniem.

Rozwiń ciasto francuskie i podziel je na kwadraty.

Na środek każdego kawałka ciasta umieść budyń i kawałek jabłka, posyp cynamonem.

Złóż ciasto na pół i zlep brzegi.

Natnij delikatnie wierzch ciasta.

Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj wszystkie kawałki ciasta.

Umieść ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z jabłkami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z jabłkami i budyniem

Ciasto francuskie z jabłkami i budyniem to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które przygotujesz w bardzo krótkim czasie. Ciasto jest kruche i delikatnie kremowe, dlatego świetnie sprawdzi się jako deser. Przepis na ciasto francuskie z jabłkami i budyniem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, mleko, cukier, budyń, masło, jabłka, cynamon, jajko.

Jak zrobić ciasto francuskie z jabłkami i budyniem? Do rondla wlej mleko, wsyp cukier, budyń i wymieszaj. Dodaj masło i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki. Płat ciasta wyjmij z lodówki 10 minut przed przygotowaniem. Rozwiń ciasto francuskie i podziel je na kwadraty. Na środek każdego kawałka ciasta umieść budyń i kawałek jabłka, posyp cynamonem. Złóż ciasto na pół i zlep brzegi. Natnij delikatnie wierzch ciasta. Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj wszystkie kawałki ciasta. Umieść ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.

Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności, więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu, wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu. Jabłka to bardzo popularne i tanie owoce. Jabłka są fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując pyszne ciasto francuskie z jabłkami i kremowym budyniem jest doskonałe jako mały słodki dodatek do kawy i herbaty. Proste ciastka można przygotować dla niezapowiedzianych gości. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez maksymalnie dwa dni. Ciasto francuskie jest uniwersalne w smaku i może być bazą do różnych deserów.

Alergeny w cieście francuskim z jabłkami i budyniem

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z jabłkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z jabłkami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto francuskie z jabłkami i budyniem jest daniem dość słodkim i przetworzonym. Warto zwrócić uwagę na jego ilość w swojej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
262.49
433.11
Białko (g)
3.22
5.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
29.22
48.21
Węglowodany przyswajalne (g)
28.28
46.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
1.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
15.11
24.93
Tłuszcze nasycone (g)
6.88
11.35
Tłuszcze nienasycone (g)
8.23
13.58
Cholesterol (mg)
28.29
46.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
55.69
91.89
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.33
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.59
Retinol (µg (mcg))
53.92
88.97
Tiamina (mg)
0.12
0.20
Ryboflawina (mg)
0.13
0.22
Niacyna (mg)
1.04
1.72
Foliany (µg (mcg))
20.82
34.35
Beta karoten (µg (mcg))
17.29
28.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
90.28
148.97
Potas (mg)
88.84
146.59
Wapń (mg)
43.53
71.82
Fosfor (mg)
54.20
89.43
Magnez (mg)
9.00
14.85
Żelazo (mg)
0.70
1.16
Cynk (mg)
0.30
0.50
Miedź (mg)
0.04
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z jabłkami i budyniem 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z jabłkami i budyniem

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jabłko
400 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
28.50