Ciasto francuskie z jabłkami
- Ciasto francuskie (370 g)
- Jabłko (500 g)
- Masło - 2 łyżki (40 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
Przepis na ciasto francuskie z jabłkami krok po kroku
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, cukier i cynamon. Owoce prażymy do momentu, aż sok odparuje.
Ciasto francuskie tniemy na równe kwadraty. Na każdy układamy farsz z jabłek i zwijamy w koperty.
Ciastka układamy na blaszce do pieczenia. Na koniec smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
Koperty pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Pastel de nata
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Pasteis de nata
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie z nutellą
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
-
Sakiewki z ciasta francuskiego
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z jabłkami
Pyszne ciasto francuskie z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek na bazie ciasta francuskiego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciastka możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto francuskie z jabłkami? Przygotowanie go jest proste. Na początku jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na drobną kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy jabłka oraz cynamon i cukier. Owoce prażymy do momentu odparowania soku. W międzyczasie ciasto francuskie tniemy na 10 równych kwadratów. Na każdy z nich układamy gotowe owoce. Ciasto zwijamy w koperty. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Na koniec każdą kopertę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciastka pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na ciasto francuskie z jabłkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoc jest przede wszystkim bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co powoduje zmniejszenie się ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków. Ciasto francuskie z jabłkami można również przygotować tak, aby był bezpieczny dla diabetyka. Wystarczy zamieniać cukier na słodzik np. erytrytol oraz mąkę pszenną na taką o niskim indeksie glikemicznym.
Prażone jabłka z cynamonem w cieście francuskim odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciastka na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w cieście francuskim z jabłkami
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z jabłkami
Ciastka posiadają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie. Tym bardziej że ciasto francuskie należy do produktów wysokokalorycznych oraz wysokotłuszczowych.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.