Przepis na ciasto francuskie z gruszkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, blacha do pieczenia 20x25 cm

Gruszki obierz ze skóry, wydrąż środek, pokrój w kostkę.

Owoce przełóż do garnka i dodaj cukier, delikatnie podgrzewaj.

Gdy owoce się rozpadną i powstanie mus, ściągnij z ognia.

Ciasto francuskie rozłóż na blacie, wytnij kwadraty lub trójkąty.

Na każdy kawałek ciasta dodaj odrobinę musu owocowego i sklej rogi.

Żółtko jaja roztrzep w miseczce i posmaruj brzegi.

Gotowe ciasta przełóż na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

ciasto francuskie z gruszkami
Ciasto francuskie z gruszkami
Koszt przygotowania dania
8.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
122 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Ciasto francuskie z gruszkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście francuskim z gruszkami

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto francuskie z gruszkami, które będzie pyszną przekąską, nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia cukierniczego. Mój przepis będzie ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego, które dostaniesz w każdym sklepie. Szukaj go w lodówkach, będzie zwinięte w rulon i zapakowane w plastikowe opakowanie.

Jeśli chcesz, możesz przygotować ciasto francuskie samodzielnie od podstaw.

Gdy korzystasz z gotowej wersji ciasta, wyłóż je wcześniej poza lodówkę, tak aby było w temperaturze pokojowej. Wtedy będzie bardziej plastyczne i łatwiej będzie się je formowało.

Zatem, jak zrobić ciasto francuskie z gruszkami?

Zacznijmy od przygotowania naszego owocowego musu.

Wystarczy, że obierzesz gruszki ze skóry, wydrążysz środek, a miąższ pokroisz w kostkę i przełożysz do garnka. Całość zasyp cukrem i delikatnie zacznij podgrzewać, gdy owoce rozpadną się i zamienią w mus, przestań ogrzewać i odstaw na bok.

W moim przepisie skorzystałam z gruszek, jeśli jednak chcesz, śmiało możesz zastąpić je np. jabłkami lub malinami.

W tym czasie rozłóż ciasto francuskie na stole i wytnij z niego trójkąty lub kwadraty. Sposób zawijania jest dowolny, więc jeśli chcesz zrobić to w inny sposób, śmiało nie ma problemu.

Na każdy kawałek ciasta francuskiego dodaj odrobinę musu owocowego. Tak przygotowane ciasto francuskie z gruszkami zawiń, zlepiając ciasto na brzegach. Przełóż ciastka na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Upiecz je w piekarniku po 15 - 20 minutach ciastka będą dobre. Po tym czasie nie wyciągaj ich od razu, pozostaw na chwilę w piekarniku, tak aby nie opadły. Sam widzisz, jaki to prosty przepis, dzięki któremu w krótkim czasie przygotujesz przekąskę na słodko, a samodzielne przygotowanie domowych łakoci okazuje się łatwe i szybkie. Możesz podawać je na ciepło, ale są pyszne także na zimno, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać je do szkoły, pracy czy na uczelnię. Z jednego takiego rulonu ciasta wyjdzie około 6 większych ciastek francuskich idealnych na deser.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z gruszkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
204.59 kcal
122.75 kcal
Białko
2.35 g
1.41 g
Fenyloalanina
0.09 mg
0.05 mg
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście francuskim z gruszkami

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
28.53 g
17.12 g
Węglowodany przyswajalne
26.13 g
15.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.40 g
1.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
9.69 g
5.81 g
Tłuszcze nasycone
3.01 g
1.81 g
Tłuszcze nienasycone
6.67 g
4.00 g
Tłuszcze jednonasycone
5.37 g
3.22 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.30 g
0.78 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
28.74 mg
17.25 mg

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z gruszkami

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A
10.75 µg (mcg)
6.45 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Witamina C
2.85 mg
1.71 mg
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E
0.19 mg
0.12 mg
Retinol
9.83 µg (mcg)
5.90 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.06 mg
Niacyna
1.07 mg
0.64 mg
Foliany
26.58 µg (mcg)
15.95 µg (mcg)
Beta karoten
11.60 µg (mcg)
6.96 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z gruszkami

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
59.73 mg
35.84 mg
Potas
94.01 mg
56.40 mg
Wapń
11.77 mg
7.06 mg
Fosfor
32.19 mg
19.31 mg
Magnez
8.48 mg
5.09 mg
Żelazo
0.79 mg
0.47 mg
Cynk
0.25 mg
0.15 mg
Miedź
0.08 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z gruszkami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim z gruszkami

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ciasta francuskiego z gruszkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
175 g
1 opakowanie XXL
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
3.80
Za 175 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
60 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Gruszka
500 g
6 sztuk
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
3.33
Za 500 g
Koszt składników
17.10
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z gruszkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób