Przepis na ciasto francuskie z gruszkami krok po kroku
- Ciasto francuskie 175 g 1 opakowanie XXL
- Żółtko jajka 1 szt.
- Cukier 60 g 1/4 szklanki
- Gruszka 500 g 6 sztuk
Gruszki obierz ze skóry, wydrąż środek, pokrój w kostkę.
Owoce przełóż do garnka i dodaj cukier, delikatnie podgrzewaj.
Gdy owoce się rozpadną i powstanie mus, ściągnij z ognia.
Ciasto francuskie rozłóż na blacie, wytnij kwadraty lub trójkąty.
Na każdy kawałek ciasta dodaj odrobinę musu owocowego i sklej rogi.
Żółtko jaja roztrzep w miseczce i posmaruj brzegi.
Gotowe ciasta przełóż na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
Często zadawane pytania
-
Ciasto z gruszkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Tartaletki z gruszkami
-
Tarta z gruszkami
-
Galette
-
Ciasto gruszkowe
-
Ciasto z gruszkami i budyniem
-
Ciasto czekoladowe z gruszkami
-
Szybkie ciasto z gruszkami
-
Tarta gruszkowa
-
Kruche ciasto z gruszkami
-
Tarta z gruszkami i budyniem
-
Proste ciasto z gruszkami i cynamonem
-
Muffinki z gruszkami
-
Muffiny z gruszkami
-
Sernik z gruszkami
-
Tarta z gruszkami i mascarpone
-
Szarlotka z gruszkami
-
Ciasto z gruszkami

(liczba kalorii)
-
Ciasto francuskie
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie z gruszkami - cechy przepisu
Więcej o cieście francuskim z gruszkami
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto francuskie z gruszkami, które będzie pyszną przekąską, nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia cukierniczego. Mój przepis będzie ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego, które dostaniesz w każdym sklepie. Szukaj go w lodówkach, będzie zwinięte w rulon i zapakowane w plastikowe opakowanie.
Jeśli chcesz, możesz przygotować ciasto francuskie samodzielnie od podstaw.
Gdy korzystasz z gotowej wersji ciasta, wyłóż je wcześniej poza lodówkę, tak aby było w temperaturze pokojowej. Wtedy będzie bardziej plastyczne i łatwiej będzie się je formowało.
Zatem, jak zrobić ciasto francuskie z gruszkami?
Zacznijmy od przygotowania naszego owocowego musu.
Wystarczy, że obierzesz gruszki ze skóry, wydrążysz środek, a miąższ pokroisz w kostkę i przełożysz do garnka. Całość zasyp cukrem i delikatnie zacznij podgrzewać, gdy owoce rozpadną się i zamienią w mus, przestań ogrzewać i odstaw na bok.
W moim przepisie skorzystałam z gruszek, jeśli jednak chcesz, śmiało możesz zastąpić je np. jabłkami lub malinami.
W tym czasie rozłóż ciasto francuskie na stole i wytnij z niego trójkąty lub kwadraty. Sposób zawijania jest dowolny, więc jeśli chcesz zrobić to w inny sposób, śmiało nie ma problemu.
Na każdy kawałek ciasta francuskiego dodaj odrobinę musu owocowego. Tak przygotowane ciasto francuskie z gruszkami zawiń, zlepiając ciasto na brzegach. Przełóż ciastka na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Upiecz je w piekarniku po 15 - 20 minutach ciastka będą dobre. Po tym czasie nie wyciągaj ich od razu, pozostaw na chwilę w piekarniku, tak aby nie opadły. Sam widzisz, jaki to prosty przepis, dzięki któremu w krótkim czasie przygotujesz przekąskę na słodko, a samodzielne przygotowanie domowych łakoci okazuje się łatwe i szybkie. Możesz podawać je na ciepło, ale są pyszne także na zimno, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać je do szkoły, pracy czy na uczelnię. Z jednego takiego rulonu ciasta wyjdzie około 6 większych ciastek francuskich idealnych na deser.
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z gruszkami
Energia i białka
(60g)
Węglowodany w cieście francuskim z gruszkami
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z gruszkami
(60g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z gruszkami
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście francuskim z gruszkami
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka