Ciasto francuskie z czekoladą
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
- Czekolada mleczna - 1 tabliczka (80 g)
Przepis na ciasto francuskie z czekoladą krok po kroku
Ciasto francuskie rozwiń na płasko, czekoladę podziel na kostki.
Na jednej połowie ciasta układaj po jednej kostce czekolady w niewielkich odstępach.
Złóż ciasto na pół, przykrywając czekoladę pozostałą połową ciasta.
Pokrój cienkim, ostrym nożem na kwadraty, dookoła kostek czekolady.
Przełóż na blachę do pieczenia i piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Pastel de nata
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Pasteis de nata
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie z nutellą
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z czekoladą
Ciasto francuskie z czekoladą to pomysł na pyszny deser na słodko. Jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, co więcej potrzebujesz do tego jedynie dwóch składników. Jak zrobić ciasto francuskie z czekoladą, aby było naprawdę pyszne i dobre na każdą okazję? Poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania tego deseru potrzebne Ci będzie jedynie gotowe ciasto francuskie oraz ulubiona czekolada- mleczna, gorzka lub deserowa. Oczywiście, jeśli chcesz i lubisz, możesz też przygotować samodzielnie domowe ciasto francuskie. Jest to jednak bardzo czasochłonne, dlatego, jeśli preferujesz szybkie, proste przepisy, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, warto skorzystać z gotowców. Ciasto francuskie z czekoladą jest bardzo proste i szybkie, wystarczy ułożyć kostki czekolady w równych odstępach na połowie ciasta, przykryć pozostałym ciastem, wykroić ciasteczka i piec w piekarniku przez około 15 minut. To wszystko, co musisz zrobić, aby powstał ten pyszny, domowy deser. Jeśli chcesz, ciasteczka możesz dodatkowo posypać cynamonem, kakao lub cukrem pudrem. Przepis na ciasto francuskie świetnie sprawdzi się na urodziny, imieniny, spotkania ze znajomymi, czy szybką przekąskę w przypadku niezapowiedzianych gości. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis na ciasteczka francuskie z gorzką czekoladą.
Alergeny w cieście francuskim z czekoladą
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z czekoladą
Ciasto francuskie jest dość kaloryczne, dlatego na dietach redukcyjnych warto uważać na jego częstą obecność w diecie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.