Przepis na ciasto francuskie z budyniem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, blacha do pieczenia 20x25 cm

Mleko wlej do garnka, delikatnie podgrzej.

Następnie dodaj budyń i cukier waniliowy, podgrzewaj, cały czas mieszając.

Ciasto francuskie rozłóż na stole i wytnij z niego trójkąty.

Na każdy trójkąt dodaj odrobinę budyniu i maliny.

Zawiń ciasto, zlepiając jego brzegi.

Ciastka przełóż na blachę i upiecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

ciasto francuskie z budyniem
Ciasto francuskie z budyniem
Koszt przygotowania dania
16.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
285 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Ciasto francuskie z budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście francuskim z budyniem

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto francuskie z budyniem, które będzie pyszną przekąską, nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia cukierniczego. Mój przepis będzie ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego, które dostaniesz w każdym sklepie. Szukaj go w lodówkach, będzie zwinięte w rulon i zapakowane w plastikowe opakowanie.

Jeśli chcesz, możesz przygotować ciasto francuskie samodzielnie od podstaw.

Gdy korzystasz z gotowej wersji ciasta, wyłóż je wcześniej poza lodówkę, tak aby było w temperaturze pokojowej. Wtedy będzie bardziej plastyczne i łatwiej będzie się je formowało.

Zatem jak zrobić ciasto francuskie z budyniem?

Zacznijmy od przygotowania naszego budyniu. Moim zdaniem do tego przepisu najbardziej pasuje budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym. Wystarczy, że wlejesz mleko do garnka i delikatnie podgrzejesz, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie dodaj budyń i cukier waniliowy lub aromat waniliowy. Cały czas mieszaj, ponieważ masa budyniowa szybko może się przypalić. Gdy budyń zgęstnieje, odstaw go na bok do ostygnięcia. W tym czasie rozłóż ciasto francuskie na stole i wytnij z niego trójkąty lub kwadraty. Sposób zawijania jest dowolny, więc jeśli chcesz zrobić to w inny sposób, śmiało nie ma problemu.

Na każdy kawałek ciasta francuskiego dodaj budyń i kilka malin. Tak przygotowane ciasto francuskie z budyniem zawiń, zlepiając ciasto na brzegach. Przełóż ciastka na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Upiecz je w piekarniku przez 15 - 20 minut w 180°. Po tym czasie nie wyciągaj ich od razu, pozostaw na chwilę w piekarniku, tak aby nie opadły. Sam widzisz, jaki to prosty przepis, dzięki któremu w krótkim czasie przygotujesz przekąskę na słodko, a samodzielne przygotowanie domowych łakoci okazuje się łatwe i szybkie. Możesz podawać je na ciepło, ale są pyszne także na zimno, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać je do szkoły, pracy czy na uczelnię. Z jednego takiego rulonu ciasta wyjdzie około 5 większych ciastek francuskich z nadzieniem budyniowo - malinowym.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
Białko
4.26 g
4.26 g

Węglowodany w cieście francuskim z budyniem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
31.56 g
31.56 g
Węglowodany przyswajalne
29.86 g
29.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.70 g
1.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
16.02 g
16.02 g
Tłuszcze nasycone
5.18 g
5.18 g
Tłuszcze nienasycone
10.84 g
10.84 g
Tłuszcze jednonasycone
8.79 g
8.79 g
Tłuszcze wielonasycone
2.05 g
2.05 g
Cholesterol
2.67 mg
2.67 mg

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z budyniem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
27.99 µg (mcg)
27.99 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Witamina C
4.26 mg
4.26 mg
Witamina E
0.37 mg
0.37 mg
Retinol
27.67 µg (mcg)
27.67 µg (mcg)
Tiamina
0.18 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.17 mg
Niacyna
1.80 mg
1.80 mg
Foliany
35.23 µg (mcg)
35.23 µg (mcg)
Beta karoten
2.92 µg (mcg)
2.92 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z budyniem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
178.15 mg
178.15 mg
Potas
103.69 mg
103.69 mg
Wapń
50.53 mg
50.53 mg
Fosfor
63.19 mg
63.19 mg
Magnez
13.92 mg
13.92 mg
Żelazo
1.14 mg
1.14 mg
Cynk
0.42 mg
0.42 mg
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z budyniem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim z budyniem

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania ciasta francuskiego z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Budyń (proszek)
80 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Maliny mrożone
120 g
2 garści
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
7.68
Za 120 g
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób