Ciasto francuskie z brzoskwiniami
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
- Brzoskwinie w syropie - 1 puszka (820 g)
Przepis na ciasto francuskie z brzoskwiniami krok po kroku
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o boku długości około 7 cm.
Następnie w połowie kwadratów wytnij koła przy pomocy kieliszka.
Na każdym kwadracie bez koła ułóż kwadrat z kołem. Dobrze dociśnij brzegi ciasta francuskiego.
Brzoskwinie odsącz z soku i pokrój na mniejsze kawałki.
Na każdym kwadracie ułóż kawałki owoców pośrodku wyciętych kół.
Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie z brzoskwiniami piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
Upieczone ciastka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto pszczółka
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z brzoskwiniami z puszki
-
Sernik bez sera
-
Ciasto jamajka
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Tort brzoskwiniowy
-
Ciasto biała dama
-
Ciasto z kefirem
-
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
-
Ciasto francuskie z brzoskwinią
-
Sernik z brzoskwiniami i bezą
-
Tort z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami i rosą
-
Ciasta z brzoskwiniami
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z brzoskwiniami
Ciasto francuskie z brzoskwiniami z puszki to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszne ciastka z ciasta francuskiego i brzoskwini świetnie sprawdzą się również jako posiłek do pracy lub w podróż. Sprawdzony przepis na ciasto francuskie z brzoskwiniami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wypieków potrzebne będą jedynie ciasto francuskie oraz brzoskwinie w puszce.
A jak zrobić ciasto francuskie z brzoskwiniami? Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o boku długości około 7 cm. Następnie w połowie kwadratów wytnij koła przy pomocy kieliszka. Na każdym kwadracie bez koła ułóż kwadrat z kołem. Dobrze dociśnij brzegi ciasta francuskiego. Brzoskwinie odsącz z soku i pokrój na mniejsze kawałki. Na każdym kwadracie ułóż kawałki owoców pośrodku wyciętych kół. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto francuskie z brzoskwiniami piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Upieczone ciastka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Ciasto francuskie swoją wielowarstwową strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu, specyficznemu wałkowaniu oraz wypiekaniu w wysokiej temperaturze. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak chętnie wykorzystywany w kuchni przez dość szybki proces wypiekania. Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast - podstawowego oraz maślanego. Ciasto podstawowe produkowane jest na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz kwasów organicznych. Ciasto maślane wytwarza się natomiast z masła oraz mąki. Ciasto podstawowe oraz ciasto maślane powinno tworzyć kopertę. Ciasto francuskie można mrozić, jednak podczas procesu rozmrażania powinno znajdować się w lodówce.
Podsumowując dobre ciastka z ciasta francuskiego oraz brzoskwiń w puszce stanowią doskonałą propozycję na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Wypieki warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Produkty niezbędne do wykonania ciasta francuskiego z brzoskwiniami dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w cieście francuskim z brzoskwiniami
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z brzoskwiniami
Ciasto francuskie z brzoskwiniami to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Ciasteczka przygotowywane są z produktów przetworzonych, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.