Przepis na ciasto francuskie z borówkami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, pędzelek, miseczka

Ciasto francuskie rozwiń.

Pokrój ciasto na duże kwadraty, powinno ich wyjść 6.

Natnij każdy kwadrat nożem, tworząc 1 cm ramkę na cieście. Kwadraty ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Wymieszaj serek śmietankowy z cukrem, aż dokładnie się połączą.

Na środek jednego z kwadracików wyłóż masę twarogową. Na wierzch poukładaj borówki.

Jajko wbij do miseczki i rozmieszaj. Używając pędzelka do ciasta, rozprowadź jajko na brzegach ciasta.

Piecz przez 15 minut w 180 st. C.

Ciasto francuskie z borówkami podane na desce.
ciasto francuskie z borówkami
Koszt przygotowania dania
31.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
408 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
79

Ciasto francuskie z borówkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście francuskim z borówkami

Ciasto francuskie z borówkami stanowi doskonały wybór dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi wypiekami. Ten przepis robi się w 15 minut.

Przepis na ciasto francuskie z borówkami to idealna opcja dla każdego, kto szuka inspiracji na niezwykle prosty deser. Na pewno zakochają się w nim nawet najmłodsi domownicy. To pyszne ciasto, do którego potrzebne są tylko owoce i arkusz ciasta francuskiego. Oczywiście spód można również przygotować własnoręcznie, jednak w wersji ekspresowej świetnie sprawdza się to gotowe, które dostępne jest w sklepach. To naprawdę dobre i bardzo szybkie ciasto. Jeśli chce się je nieco udoskonalić, można przygotować i posypać je kruszonką. Natomiast do przygotowania warstwy owocowej najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli tylko są dostępne. Dzięki temu ciasto będzie miękkie, pełne smaku i naprawdę słodkie. Jednak nawet w czasie, gdy są one niedostępne, wciąż można przygotować ten wypiek. Całość jest prosta, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie z borówkami, które będzie pyszne, a przy okazji niezbyt skomplikowane, to ten prosty przepis będzie idealnym rozwiązaniem. To najlepsze ciasto francuskie z owocami, które sprawdza się również dla dzieci. Całość robi się w piekarniku w kilka chwil. To świetna opcja na naprawdę łatwe ciasto, które można przygotować w kilka chwil. Dodatkowo całość charakteryzuje się naprawdę wspaniałym smakiem, dzięki czemu na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Choć najlepiej smakuje bez dodatków, można je również przekładać galaretką, dla bardziej orzeźwiającego smaku. Ten błyskawiczny placek stanowi wspaniałą inspirację dla codziennych wypieków. Warto go podawać zaraz po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepłe. Skórka jest lekko chrupiąca, jednak w środku ciasto jest tak kruche, że rozpływa się w ustach.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z borówkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(182g)
Energia (kalorie)
224.45 kcal
408.50 kcal
Białko
5.60 g
10.19 g

Węglowodany w cieście francuskim z borówkami

Na 100g
Na porcję
(182g)
Węglowodany
20.94 g
38.10 g
Węglowodany przyswajalne
19.94 g
36.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
1.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(182g)
Tłuszcz
13.46 g
24.49 g
Tłuszcze nasycone
5.80 g
10.55 g
Tłuszcze nienasycone
7.66 g
13.94 g
Tłuszcze jednonasycone
6.22 g
11.32 g
Tłuszcze wielonasycone
1.44 g
2.62 g
Cholesterol
38.82 mg
70.66 mg

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z borówkami

Na 100g
Na porcję
(182g)
Witamina A
58.17 µg (mcg)
105.88 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.39 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Witamina C
2.66 mg
4.84 mg
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E
0.38 mg
0.69 mg
Retinol
56.12 µg (mcg)
102.14 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.40 mg
Niacyna
1.13 mg
2.05 mg
Foliany
23.46 µg (mcg)
42.69 µg (mcg)
Beta karoten
22.33 µg (mcg)
40.64 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z borówkami

Na 100g
Na porcję
(182g)
Sód
109.53 mg
199.35 mg
Potas
132.03 mg
240.29 mg
Wapń
91.43 mg
166.41 mg
Fosfor
90.22 mg
164.20 mg
Magnez
14.12 mg
25.70 mg
Żelazo
0.80 mg
1.46 mg
Cynk
0.45 mg
0.82 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Mangan
0.21 mg
0.38 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z borówkami 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim z borówkami

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta francuskiego z borówkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
250 g
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 2
5.43
Za 250 g
Serek ricotta
450 g
6.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
10.80
Za 450 g
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Borówka amerykańska
300 g
6.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 3
14.40
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
48.00
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób