Ciasto francuskie z borówkami

Opublikowano: 01.04.2022 r., 16:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto francuskie z borówkami
Ciasto francuskie z borówkami
Ciasto francuskie z borówkami stanowi doskonały wybór dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi wypiekami. Ten przepis robi się w 15 minut.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 15 min
408 kcal
Kcal w porcji
182 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ciasto francuskie (250 g)
  • Serek ricotta (450 g)
  • Cukier puder (40 g)
  • Borówka amerykańska (300 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, pędzelek, miseczka

Przepis na ciasto francuskie z borówkami krok po kroku

Ciasto francuskie rozwiń.

Pokrój ciasto na duże kwadraty, powinno ich wyjść 6.

Natnij każdy kwadrat nożem, tworząc 1 cm ramkę na cieście. Kwadraty ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Wymieszaj serek śmietankowy z cukrem, aż dokładnie się połączą.

Na środek jednego z kwadracików wyłóż masę twarogową. Na wierzch poukładaj borówki.

Jajko wbij do miseczki i rozmieszaj. Używając pędzelka do ciasta, rozprowadź jajko na brzegach ciasta.

Piecz przez 15 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z borówkami

Ciasto francuskie z borówkami stanowi doskonały wybór dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi wypiekami. Ten przepis robi się w 15 minut.

Przepis na ciasto francuskie z borówkami to idealna opcja dla każdego, kto szuka inspiracji na niezwykle prosty deser. Na pewno zakochają się w nim nawet najmłodsi domownicy. To pyszne ciasto, do którego potrzebne są tylko owoce i arkusz ciasta francuskiego. Oczywiście spód można również przygotować własnoręcznie, jednak w wersji ekspresowej świetnie sprawdza się to gotowe, które dostępne jest w sklepach. To naprawdę dobre i bardzo szybkie ciasto. Jeśli chce się je nieco udoskonalić, można przygotować i posypać je kruszonką. Natomiast do przygotowania warstwy owocowej najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli tylko są dostępne. Dzięki temu ciasto będzie miękkie, pełne smaku i naprawdę słodkie. Jednak nawet w czasie, gdy są one niedostępne, wciąż można przygotować ten wypiek. Całość jest prosta, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie z borówkami, które będzie pyszne, a przy okazji niezbyt skomplikowane, to ten prosty przepis będzie idealnym rozwiązaniem. To najlepsze ciasto francuskie z owocami, które sprawdza się również dla dzieci. Całość robi się w piekarniku w kilka chwil. To świetna opcja na naprawdę łatwe ciasto, które można przygotować w kilka chwil. Dodatkowo całość charakteryzuje się naprawdę wspaniałym smakiem, dzięki czemu na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Choć najlepiej smakuje bez dodatków, można je również przekładać galaretką, dla bardziej orzeźwiającego smaku. Ten błyskawiczny placek stanowi wspaniałą inspirację dla codziennych wypieków. Warto go podawać zaraz po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepłe. Skórka jest lekko chrupiąca, jednak w środku ciasto jest tak kruche, że rozpływa się w ustach.

Alergeny w cieście francuskim z borówkami

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z borówkami

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(182g)
Energia (kcal)
224.45
408.50
Białko (g)
5.60
10.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(182g)
Węglowodany (g)
20.94
38.10
Węglowodany przyswajalne (g)
19.94
36.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
1.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(182g)
Tłuszcz (g)
13.46
24.49
Tłuszcze nasycone (g)
5.80
10.55
Tłuszcze nienasycone (g)
7.66
13.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.22
11.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.44
2.62
Cholesterol (mg)
38.82
70.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(182g)
Witamina A (µg (mcg))
58.17
105.88
Witamina B6 (mg)
0.07
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.72
Witamina C (mg)
2.66
4.84
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.33
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
0.69
Retinol (µg (mcg))
56.12
102.14
Tiamina (mg)
0.11
0.20
Ryboflawina (mg)
0.22
0.40
Niacyna (mg)
1.13
2.05
Foliany (µg (mcg))
23.46
42.69
Beta karoten (µg (mcg))
22.33
40.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(182g)
Sód (mg)
109.53
199.35
Potas (mg)
132.03
240.29
Wapń (mg)
91.43
166.41
Fosfor (mg)
90.22
164.20
Magnez (mg)
14.12
25.70
Żelazo (mg)
0.80
1.46
Cynk (mg)
0.45
0.82
Miedź (mg)
0.05
0.10
Mangan (mg)
0.21
0.38
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z borówkami 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z borówkami

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
250 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.43
Za 250 g
Serek ricotta
450 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.80
Za 450 g
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Borówka amerykańska
300 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
14.40
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
48.00