Ciasto francuskie z borówkami
- Ciasto francuskie (250 g)
- Serek ricotta (450 g)
- Cukier puder (40 g)
- Borówka amerykańska (300 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na ciasto francuskie z borówkami krok po kroku
Ciasto francuskie rozwiń.
Pokrój ciasto na duże kwadraty, powinno ich wyjść 6.
Natnij każdy kwadrat nożem, tworząc 1 cm ramkę na cieście. Kwadraty ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wymieszaj serek śmietankowy z cukrem, aż dokładnie się połączą.
Na środek jednego z kwadracików wyłóż masę twarogową. Na wierzch poukładaj borówki.
Jajko wbij do miseczki i rozmieszaj. Używając pędzelka do ciasta, rozprowadź jajko na brzegach ciasta.
Piecz przez 15 minut w 180 st. C.
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Tarta z borówkami
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z borówkami
Ciasto francuskie z borówkami stanowi doskonały wybór dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi wypiekami. Ten przepis robi się w 15 minut.
Przepis na ciasto francuskie z borówkami to idealna opcja dla każdego, kto szuka inspiracji na niezwykle prosty deser. Na pewno zakochają się w nim nawet najmłodsi domownicy. To pyszne ciasto, do którego potrzebne są tylko owoce i arkusz ciasta francuskiego. Oczywiście spód można również przygotować własnoręcznie, jednak w wersji ekspresowej świetnie sprawdza się to gotowe, które dostępne jest w sklepach. To naprawdę dobre i bardzo szybkie ciasto. Jeśli chce się je nieco udoskonalić, można przygotować i posypać je kruszonką. Natomiast do przygotowania warstwy owocowej najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli tylko są dostępne. Dzięki temu ciasto będzie miękkie, pełne smaku i naprawdę słodkie. Jednak nawet w czasie, gdy są one niedostępne, wciąż można przygotować ten wypiek. Całość jest prosta, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie z borówkami, które będzie pyszne, a przy okazji niezbyt skomplikowane, to ten prosty przepis będzie idealnym rozwiązaniem. To najlepsze ciasto francuskie z owocami, które sprawdza się również dla dzieci. Całość robi się w piekarniku w kilka chwil. To świetna opcja na naprawdę łatwe ciasto, które można przygotować w kilka chwil. Dodatkowo całość charakteryzuje się naprawdę wspaniałym smakiem, dzięki czemu na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Choć najlepiej smakuje bez dodatków, można je również przekładać galaretką, dla bardziej orzeźwiającego smaku. Ten błyskawiczny placek stanowi wspaniałą inspirację dla codziennych wypieków. Warto go podawać zaraz po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepłe. Skórka jest lekko chrupiąca, jednak w środku ciasto jest tak kruche, że rozpływa się w ustach.
Alergeny w cieście francuskim z borówkami
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z borówkami
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(182g)
Węglowodany
(182g)
Tłuszcze
(182g)
Witaminy
(182g)
Składniki mineralne
(182g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.