Ciasto filo na słodko

Opublikowano: 02.10.2022 r.
Ciasto filo, masło, cukier trzcinowy, ser twarogowy półtłusty i cynamon – to główni bohaterowie tego przepisu na pyszne, słodkie ciasto. Połączenie delikatnych płatów filo z masłem i cynamonowo-cukrowym nadzieniem serowym tworzy wyjątkową kompozycję smaków, która z pewnością zachwyci każdego łasucha.
Składniki dla 5 porcji:
- Ciasto filo - 225 g (8 arkuszy)
- Masło - 100 g
- Cukier trzcinowy - 50 g
- Cynamon - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Cukier wanilinowy - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Rodzynki - 50 g
- Przyprawy - skórka z cytryny
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ser twarogowy utrzyj z dodatkiem żółtka, cukru wanilinowego oraz skórki z jednej cytryny.
- Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem.
- Masło roztop w garnuszku.
- Arkusz ciasta filo posmaruj dokładnie roztopionym masłem, posyp mieszanka cukru i cynamonu i ułóż na nim kolejny arkusz (czynności powtarzaj, aż uzyskasz cztery warstwy ciasta filo).
- Ciasto pokrój na prostokąty o dłuższym boku około 15 cm.
- Przy krótszym boku ciasta ułóż wcześniej przygotowany twaróg oraz rodzynki.
- Ciasto złóż na pół na kształt trójkąta i zlep jego boki.
- Gotowe trójkąty ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pieczeniowym.
- Ciasto filo piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 15-20 minut.
- Gotowe trójkąty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Ciasto filo na słodko jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie. Wypiek świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny