Ciasto filo na słodko

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z ciasta filo
Ciasto filo na słodko
Ciasto filo na słodko to doskonała propozycja na smaczny wypiek. Świetnie sprawdzi się jako deser, podany z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
415 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ciasto filo - 8 arkuszy (225 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Cynamon - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (250 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Cukier wanilinowy - 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Rodzynki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto filo na słodko krok po kroku

Ser twarogowy utrzyj z dodatkiem żółtka, cukru wanilinowego oraz skórki z jednej cytryny.

Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem.

Masło roztop w garnuszku.

Arkusz ciasta filo posmaruj dokładnie roztopionym masłem, posyp mieszanka cukru i cynamonu i ułóż na nim kolejny arkusz (czynności powtarzaj, aż uzyskasz cztery warstwy ciasta filo).

Ciasto pokrój na prostokąty o dłuższym boku około 15 cm.

Przy krótszym boku ciasta ułóż wcześniej przygotowany twaróg oraz rodzynki.

Ciasto złóż na pół na kształt trójkąta i zlep jego boki.

Gotowe trójkąty ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pieczeniowym.

Ciasto filo piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 15-20 minut.

Gotowe trójkąty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na ciasto filo na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta filo na słodko

Ciasto filo na słodko nadziewane serem to doskonały pomysł na deser. Ciasto filo możesz przygotować również z miodem. Wypiek świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na ciasto filo na słodko jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciasto filo, masło, cukier trzcinowy, cynamon, ser twarogowy, żółtko jaja kurzego, cukier wanilinowy oraz rodzynki.

Jak zrobić ciasto filo na słodko? Ser twarogowy utrzyj z dodatkiem żółtka, cukru wanilinowego oraz skórki z jednej cytryny. Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem. Masło roztop w garnuszku. Arkusz ciasta filo posmaruj dokładnie roztopionym masłem, posyp mieszanka cukru i cynamonu i ułóż na nim kolejny arkusz (czynności powtarzaj, aż uzyskasz cztery warstwy ciasta filo). Ciasto pokrój na prostokąty o dłuższym boku około 15 cm. Przy krótszym boku ciasta ułóż wcześniej przygotowany twaróg oraz rodzynki. Ciasto złóż na pół na kształt trójkąta i zlep jego boki. Gotowe trójkąty ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pieczeniowym. Ciasto filo piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 15-20 minut. Gotowe trójkąty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.

Podsumowując pyszne ciasto filo z twarogiem to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty. Ciasto filo ze słodkim nadzieniem jest dobre do spożycia po wystudzeniu. Wykorzystanie twarogu wzbogaca wypiek w białko zwierzęce. Warto jednak pamiętać, że ciasto filo z nadzieniem serowym zawiera również sporo cukrów prostych, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Alergeny w cieście filo na słodko

Lista alergenów dla ciasta filo na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciasto filo
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta filo na słodko

na 100g gotowej potrawy

Ciasto filo na słodko jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie. Wypiek świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
297.01
415.81
Białko (g)
7.53
10.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
35.29
49.41
Węglowodany przyswajalne (g)
33.37
46.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.92
2.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
14.44
20.22
Tłuszcze nasycone (g)
9.23
12.93
Tłuszcze nienasycone (g)
5.21
7.29
Cholesterol (mg)
66.83
93.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina C (mg)
0.43
0.61
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
237.69
332.77
Wapń (mg)
72.08
100.92
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.47
2.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta filo na słodko 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta filo na słodko

Koszt składników
34.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto filo
225 g
8 arkuszy
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 225 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier trzcinowy
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cynamon
10 g
1 płaska łyżka stołowa
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier wanilinowy
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
34.40