Ciasto filo na słodko
- Ciasto filo - 8 arkuszy (225 g)
- Masło (100 g)
- Cukier trzcinowy (50 g)
- Cynamon - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Ser twarogowy półtłusty (250 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Cukier wanilinowy - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Rodzynki (50 g)
Przepis na ciasto filo na słodko krok po kroku
Ser twarogowy utrzyj z dodatkiem żółtka, cukru wanilinowego oraz skórki z jednej cytryny.
Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem.
Masło roztop w garnuszku.
Arkusz ciasta filo posmaruj dokładnie roztopionym masłem, posyp mieszanka cukru i cynamonu i ułóż na nim kolejny arkusz (czynności powtarzaj, aż uzyskasz cztery warstwy ciasta filo).
Ciasto pokrój na prostokąty o dłuższym boku około 15 cm.
Przy krótszym boku ciasta ułóż wcześniej przygotowany twaróg oraz rodzynki.
Ciasto złóż na pół na kształt trójkąta i zlep jego boki.
Gotowe trójkąty ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pieczeniowym.
Ciasto filo piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 15-20 minut.
Gotowe trójkąty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Więcej informacji na temat ciasta filo na słodko
Ciasto filo na słodko nadziewane serem to doskonały pomysł na deser. Ciasto filo możesz przygotować również z miodem. Wypiek świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na ciasto filo na słodko jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciasto filo, masło, cukier trzcinowy, cynamon, ser twarogowy, żółtko jaja kurzego, cukier wanilinowy oraz rodzynki.
Jak zrobić ciasto filo na słodko? Ser twarogowy utrzyj z dodatkiem żółtka, cukru wanilinowego oraz skórki z jednej cytryny. Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem. Masło roztop w garnuszku. Arkusz ciasta filo posmaruj dokładnie roztopionym masłem, posyp mieszanka cukru i cynamonu i ułóż na nim kolejny arkusz (czynności powtarzaj, aż uzyskasz cztery warstwy ciasta filo). Ciasto pokrój na prostokąty o dłuższym boku około 15 cm. Przy krótszym boku ciasta ułóż wcześniej przygotowany twaróg oraz rodzynki. Ciasto złóż na pół na kształt trójkąta i zlep jego boki. Gotowe trójkąty ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pieczeniowym. Ciasto filo piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 15-20 minut. Gotowe trójkąty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.
Podsumowując pyszne ciasto filo z twarogiem to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty. Ciasto filo ze słodkim nadzieniem jest dobre do spożycia po wystudzeniu. Wykorzystanie twarogu wzbogaca wypiek w białko zwierzęce. Warto jednak pamiętać, że ciasto filo z nadzieniem serowym zawiera również sporo cukrów prostych, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
Alergeny w cieście filo na słodko
Lista alergenów dla ciasta filo na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciasto filo
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser twarogowy półtłusty
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta filo na słodko
Ciasto filo na słodko jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie. Wypiek świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.