Przepis na ciasto drożdżowe z wiśniami krok po kroku

Składniki dla 40 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, robot kuchenny, papier do pieczenia, miska, drylownica do wiśni, blacha do pieczenia 30x38

Do dużej miski przesiej 1 kg mąki. Dodaj drożdże, 200 g cukru, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj jajka, mleko i rozpuszczone masło.

Wyrabiaj z pomocą robota kuchennego lub ręcznie.

Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Do drugiej miski wsyp resztę cukru i mąki. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć palcami.

Gdy ciasto wyrośnie, uderz je pięścią i jeszcze chwilę wyrabiaj dłońmi.

Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wiśnie umyj, osusz i wydryluj.

Wyrównaj ciasto, posyp wiśniami i pokruszoną w palcach kruszonką.

Zostaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Piecz około 40 minut w 180 stopniach C.

Ciasto drożdżowe z wiśniami ukazane w czterech kawałkach na białym tle
Ciasto drożdżowe z wiśniami
Koszt przygotowania dania
27.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
109 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Ciasto drożdżowe z wiśniami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście drożdżowym z wiśniami

Ciasto drożdżowe z wiśniami to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z kruszonką. Idealnie sprawdzi się jako słodki wypiek na imprezę, na niedzielę i nie tylko na wakacje.

Przepis na ciasto drożdżowe z wiśniami jest naprawdę prosty w wykonaniu. Do jego przygotowania potrzebne będą: suszone drożdże, mąka, jajka, mleko, masło, cukier i cukier waniliowy. Przydadzą się również wiśnie drylowane. Na początku wymieszaj w misce przesianą przez sitko mąkę z drożdżami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj ciepłe mleko, rozpuszczone masło i jajka. Teraz wyrabiaj ciasto. Do tego możesz użyć robota kuchennego ze specjalną nakładką do wyrabiania ciasta lub własnych dłoni.

Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie w drugiej misce wymieszaj cukier, mąkę i zimne masło. Zagnieć kruszonkę palcami. Przygotuj również owoce. Dokładnie je umyj, osusz i wydryluj.

Gotowe ciasto jeszcze chwilę zagnieć i rozłóż na blasze wyłożonej papierem. Na ciasto wyłóż owoce i posyp całość kruszonką. Tak przygotowane ciasto zostaw jeszcze na 30 minut, po czym piecz 40 minut w 180 stopniach. Tylko tyle wystarczy by powstało, to dobre ciasto.

Do wykonania ciasta konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu całemu ciastu. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.

Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić ciasto drożdżowe z wiśniami pomogą Ci wykonać ten smaczny i prosty przepis. Jest naprawdę łatwe w wykonaniu, więc pewnie nie raz jeszcze wrócisz do tego przepisu.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z wiśniami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
274.49 kcal
109.80 kcal
Białko
7.17 g
2.87 g

Węglowodany w cieście drożdżowym z wiśniami

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
40.60 g
16.24 g
Węglowodany przyswajalne
40.16 g
16.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
9.76 g
3.90 g
Tłuszcze nasycone
6.63 g
2.65 g
Tłuszcze nienasycone
3.13 g
1.25 g

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe z wiśniami

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6
0.07 mg
0.03 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.42 mg
0.17 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.10 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.72 mg
1.09 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
69.44 µg (mcg)
27.78 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe z wiśniami

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
19.27 mg
7.71 mg
Potas
121.26 mg
48.50 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
36.47 mg
14.59 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
84.34 mg
33.73 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
18.26 mg
7.30 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.26 mg
0.90 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.62 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z wiśniami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym z wiśniami

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta drożdżowego z wiśniami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
500 ml
ciepłe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
300 g
200 g rozpuszczone + 100 g zimnego
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Mąka pszenna typ 550
1150 g
1000 g + 150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 1150 g
Drożdże suche
14 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 14 g
Cukier
300 g
200 g + 100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Wiśnie
600 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 600 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Koszt składników
43.20
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z wiśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób